44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

10 Oscartippade mästerverk du måste se på festivalen

Göteborg Film Festival är den definitiva uppladdningen inför årets Oscar-gala och din enda chans att se en stor del av de allra hetaste vinsttippade favoriterna i de mest prestigefyllda kategorierna. Här tipsar vi om tio festivalaktuella filmer med goda chanser att ta hem statyetterna.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Göteborg Film Festival är den definitiva uppladdningen inför årets Oscar-gala och din enda chans att se en stor del av de allra hetaste vinsttippade favoriterna i de mest prestigefyllda kategorierna. Här tipsar vi om tio festivalaktuella filmer med goda chanser att ta hem statyetterna.

 

Den israeliske guldlejonvinnaren Samuel Maoz är tillbaka med en makalös filmisk triptyk som genom ett tätt familjedrama i fyrtakt plockar isär det militariserade israeliska samhället. Vid sidan om Ruben Östlunds The Square är detta en av årets stora favoriter i kampen om Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film.

 

Redan på Golden Globe-galan plockade Allison Janney hem pris för bästa biroll. Men inför Oscar-galan snackas det minst lika mycket om Margot Robbie som gör sitt livs rollprestation i titelrollen som konståkaren Tonya Harding. Förutom skådespelarpriserna är I, Tonya också en favorit i kategorierna Bästa film, Bästa manus, Bästa klippning och Bästa smink.

 

Phantom Thread

Daniel-Day Lewis kan bli den första skådespelaren genom tiderna att ta hem fyra Oscarstatyetter för sin roll som skräddaren i Phantom Thread. Men Paul Thomas Anderson har också goda chanser att ta hem regi- och manuspriset – ett Oscar PTA varit nominerad till fyra gånger utan att vinna.

 

Festivalfavoriten Fatih Akin (Mot väggen, Vid himlens utkant)  går mot sitt definitiva internationella genombrott med det nerviga dramat Utan nåd. Filmen är en av de internationella filmer som shortlistats för en Oscar i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film.

 

Lika sårig som vacker tar en av årets höjdpunkter och Sydafrikas Oscar-kandidat ett nyskapande grepp om traditionell maskulinitet. Regissören John Trengove övertygade redan med kortfilmen iBhokhwe och hittills har mottagandet av hans långfilmsdebut varit minst lika översvallande.

 

Senegals Oscar-bidrag är en av årets stora festivalfavoriter och har bland en mängd festival- och kritiker-pris bland annat tagit hem Silverbjörnen i Berlin. Historien om barsångerskan Félicité vars tillvaro kastas omkull när hennes son drabbas av en olycka väcker känslor hos publik över hela världen och har goda chanser att även fånga ledamöterna som delar ut priset till Bästa icke-engelskspråkiga film.

 

The Disaster Artist

James Franco spelar excentrikern bakom kultförklarade The Room – även kallad ”världens sämsta film” – i en obetalbart absurd komedi om grusade Hollywooddrömmar. James Franco tog hem en Golden Globe för bästa huvudroll och nominerades i kategorin Bästa film, trots att det stormat en del ligger manegen krattad i kategorierna inför Oscar-galan.

 

Redan vid premiären för Greta Gerwigs regidebut Lady Bird placerade hon sig i toppen på Oscar-spekulanternas listor i kategorierna för Bästa film, Bästa regi och Bästa manus. Även briljanta Saoirse Ronan som spelar titelrollen i Gerwigs lätt självbiografiska uppväxthistoria är vinsttippad i kategorin för Bästa huvudroll.

 

Gary Oldman är makalöst bra som Winston Churchill, som mitt under brinnande världskrig får ta över som premiärminister i detta fängslande politiska drama. Vinner inte Daniel-Day Lewis sin fjärde Oscar kan Gary Oldman räkna hem sin första.

 

I Andrej Zvjagintsevs nya nagelbitare blir ett försvunnet barn och en bitter skilsmässa metaforer för ett samhälle där kärlek och empati inte längre har någon plats. Trots bitter Rysslands-satir har landet anmäla filmen som sitt Oscar-bidrag, liksom man gjorde med den minst lika Putin-kritiska Leviatan.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.