46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

5 svenska filmer du inte vill missa på festivalen

Göteborg Film Festival är starten för det svenska filmåret 2018 där flera av de hetaste svenska filmerna som kommer under året har sin premiär. Här är tips på filmer du inte vill missa!

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Göteborg Film Festival är starten för det svenska filmåret 2018 där flera av de hetaste svenska filmerna som kommer under året har sin premiär. Här är tips på filmer du inte vill missa!

/Maja Kekonius, Programchef svensk film

Följ med på en resa in i fotografen Saeidi Sadeghis nationalistisk övertygelse och hans smärtsamma uppvaknande kring de mänskliga tragedier hans bilder bidragit till. Maryam Ebrahimis formsäkra debut berättar träffande om ideologi, propaganda och bildens makt i bygget av nationell identitet under Ayatollah Khomeini.

Jesper Ganslandt är tillbaka på duken och spelar mot sin son Hunter i detta svindlande vackra flyktdrama berättat ur en fyraårings perspektiv. Men till skillnad från 69 Minutes of 86 Days (visas i Nordic Light) som följer den 3-åriga syriska flickan Leans flykt genom Europa till Sverige, är Jimmie på flykt från Sverige.

Upplev sommaren när den hippa New York klicken från The Factory först träffade ”Little Edie” och ”Big Edie” i deras förfallna villa. För alla som älskar kultfilmen Grey Gardens och Göran Hugo Ohlssons (Om våld GFF 2015) (Black Power Mixtape GFF 2012) mästerliga hand med arkivmaterial.

Värmländska indiekungen Marcus Carlsson följer upp examensfilmen (Din barndom ska aldrig dö, GFF 2013) som förärades med kulturnyheternas egen bagge. Med intensiv innerlighet och fantastiskt öga för detaljer, berättar han om relationer och rädslan för att komma för nära.

Sápmis superstar Maj Doris Rimpi (Elle Marja i Sameblod GFF 2017) bjuder på sig själv och sin klokskap. Ni vill inte missa att hänga med denna underbara människa som kanske är världens coolaste.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.