46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Asta Kamma August x Draken Film

Under våren kommer några av Sveriges främsta filmpersonligheter att vägleda Draken Films prenumeranter genom filmutbudet. Först ut är skådespelerskan Asta Kamma August.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

En utsökt kärlekshistoria, socialrealism i världsklass samt Jane Campions oförglömliga klassiker. Där har ni några godbitar när Asta Kamma August ger sina bästa tips ur Draken Films katalog. Under våren kommer några av Sveriges främsta filmpersonligheter att vägleda Draken Films prenumeranter genom filmutbudet.

Först ut är skådespelaren Asta Kamma August som vi senast kunde se i Bille Augusts storfilm Pakten. För sin rolltolkning av Benedicte Jensen nominerades August till en Bodil för bästa kvinnliga biroll i Danmark. Hon har förutom flertalet roller på teaterscenen också medverkat och uppmärksammats för sina insatser i danska tv-serier som Arvingarna, Sjuksystrarna på Fredenslund, Sex och Follow the Money. I år är hon aktuell både i Lars von Triers nya säsong av Riket och Björn Runges filmatisering av Bränn alla mina brev, i vilken hon spelar rollen som Karin Stolpe.

Förutom att kurera ett urval på Draken Film, vad gör du just nu, Asta Kamma August?

– Jag håller som bäst på att packa ihop och förbereda mig för att flytta till Göteborg i fem veckor för att spela in nästa film. Den utspelar sig på ett konferenshotell och kommer att bli något ut över det vanliga!

Asta Kamma Augusts filmtips på Draken Film:

Min pappa Toni Erdmann av Maren Ade

Hjärtskärande, smart och hysteriskt kul film om en knagglig relation mellan en far och dotter. Trots sin längd vill jag inte att filmen ska ta slut, varje sekund är en studie i det absurda i mänskligt beteende. Som skådespelare, en dröm att se. 

Pianot av Jane Campion

Finns det en vackrare film? Musiken, naturen, bildspråket och Holly Hunters enastående porträtt av en stum kvinna som kämpar med att hitta sitt sätt att uttrycka sig, i ett arrangerat liv hon inte har valt. 

Jag, Daniel Blake av Ken Loach

Socialrealism i världsklass. Ken Loach är mästare i att berätta om hur det ekonomiska systemet påverkar den lilla människan. Här får engelska a-kassa-systemet en rejäl känga. Men det blir inte tungt, tvärtom gjort med en humor och lätthet som gör att jag, trots misären den porträtterar, älskar att vara i filmen. 

Weekend av Andrew Haigh

En utsökt kärlekshistoria om den där dejten du aldrig glömmer. Om det lilla mötet och den stora kärleken. 

Mustang av Deniz Gamze Ergüven

Hederskultur står i konflikt med kvinnlig frigörelse i den här äventyrliga pärlan, berättat ur barnets perspektiv. Det är punkigt, vackert och otroligt spännande. 

Fish Tank av Andrea Arnold

Makalöst bra film av om en tonårstjej vars hela värld vänds upp och ner när mamman tar hem en ny förförisk pojkvän.

Medan vi faller av Mathieu Kassovitz

Otrolig film som fortfarande, nästan 30 år senare, känns nyskapande och modig. Kanske för att filmspråket är så lekfullt eller för att problematiken i filmen fortfarande är brinnande aktuell. 

Min börda av Niki Lindroth von Bahr

Genialisk musikal där djur iklär sig våra vardagliga problem och grubblerier. Liten film som gör stort avtryck. 

Foto Asta Kamma August: Michella Bredahl

 

 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.