46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Bad Movie Index

– ju sämre filmer på streaming-jättarnas topplista, desto lägre priser på Draken Films streamingtjänst.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Vad händer om man jämför streaming-jättarnas topp 10-lista på filmer med deras betyg på stora recensionssajter? Med “Bad Movie Index” vill Draken Film, Sveriges ledande prenumerationstjänst för kvalitetsfilm, inspirera fler att bredda sitt filmtittande med hjälp av en helt rörlig prissättning på medlemskapet. 

“Bad Movie Index” analyserar filmtopplistorna för filmer från världens fem största streamingtjänster och jämför med deras betyg på två populära filmdatabaser och recensionssajter. Indexet avgör sedan det rörliga priset på medlemskap hos Draken Film, varierande mellan 29-109 kr per månad jämfört med ordinarie pris på 89 kr.

Indexet baseras på data om svenskarnas filmstreamande, men Draken Film har också fått en unik inblick i hur filmsmaken ser ut i fler länder. Förutom Sverige finns data även från USA, Storbritannien, Japan, Brasilien, Indien, Tyskland, Frankrike, Danmark och Norge att tillgå. 

– Bad Movie Index visar inte bara hur vårt filmtittande faktiskt ser ut. Framför allt öppnar det upp för en diskussion om vad kvalitetsfilm egentligen är och hur personlig vår filmsmak kan vara, säger Mirja Wester, VD på Draken Film och Göteborg Film Festival.

– På Draken Film väljer vi noggrant ut filmer som erbjuder något extra och breddar synen på vad kvalitetsfilm kan vara. Genom att sänka priset på vårt medlemskap när Bad Movie Index går ned så hoppas vi att fler upptäcker och inspireras av vårt utbud.

På www.badmovieindex.se syns resultatet av analysen i något som liknar de aktieindex vi är vana vid från aktiemarknaden och affärspressen. Men istället visar det en färsk bild över den upplevda kvaliteten på människors filmtittande. 

– Draken Film väljer noggrant ut utbudet för att kunna erbjuda ett brett urval av kvalitetsfilmer, som är svåra att hitta på de traditionella streamingtjänsterna. Istället vill vi inspirera och utmana fler att upptäcka kvalitetsfilm i alla genrer från hela världen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival, som driver Draken Film.

Men tittar svenskarna på “bättre” film än norrmän och danskar? Har kvaliteten på filmtittande blivit bättre eller sämre under pandemin? Och i vilket land i tittar man på “sämst” film? “Bad Movie Index” visar det sammanräknade resultatet av svenskarnas filmtittande, men Draken Film har även dykt ned i datan för att få fram sanningen bakom människors filmvanor runt om i världen.

Datan summeras per vecka och sträcker sig från vecka 14, 2020 till vecka 37, 2021.

* Generellt är 2021 ett bättre filmtittar-år än 2020. Sett över alla länder har indexet stigit med 2,6%, från 6,4 till 6,8.

* Ledighet verkar inte korrelera med hög kvalitet på filmtittandet. De nordiska länderna hade under våren (med alla långhelger) och sommaren 2020 ett generellt lägre Bad Movie Index än övriga länder. Därefter återhämtade sig filmtittandet för att igen rasa till bottensiffror under julledigheten.

* Bästa indexet för Sverige 2021 är vecka 37 (7,26), vilket även är den senaste registrerade veckan. Är trenden på uppgående för svenska Bad Movie Index? 

* Över hela perioden har Brasilien lägst Bad Movie Index (6,43). Något bättre var Indien på 6,58.

* Bäst index över hela perioden har Japan (7,03), tätt följda av Storbritannien (6,97).

* Av de tre nordiska länderna har Danmark högst Bad Movie Index (6,71), följt av Norge (6,68) och sist Sverige (6,64).

* De länder som ryckt upp sig mest och fått högre Bad Movie Index under 2021 jämfört med perioden 2020 är de nordiska länderna. Norge (+6,2%), Danmark (+5,0%) och Sverige (4,4%)

* De länder som fått ett lägre index hittills 2021 och perioden 2020 är Tyskland och Japan (-0,4% resp -0,3%)

Fullständiga listor med fakta om varje lands filmtittande finns i presskitet nedan.

Besök hemsidan och läs mer om indexet och källorna bakom det: www.badmovieindex.se

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.