42:a festivalen 25 jan - 4 feb, 2019
Stäng
Besökare
Bransch

Filmpolitiskt toppmöte 2018

42:a festivalen
25 Jan -
4 Feb, 2019

Filmpolitiskt toppmöte 2018

Ett år har gått sedan filmavtalet skrotades och en statlig filmpolitik infördes. Nu arrangerar Göteborg Film Festival tillsammans med Västra Götalandsregionen ett nationellt filmpolitiskt toppmöte den 26 januari med kulturminister Alice Bah Kuhnke på plats som inledningstalare och deltagare i en paneldiskussion.

När regeringen i januari 2017 införde en ny filmpolitik i Sverige innebar det den största förändringen av den svenska filmpolitiken på 50 år. Det finns ett betydande behov av en kvalificerad politisk diskussion om den nya filmpolitiken och vad den egentligen innebär. Var står den svenska filmen nu ett år senare? Och vad ser vi framför oss?
– Vi är många som har längtat efter en filmpolitisk diskussion med både skärpa och politisk tyngd. Tidigare har politiker kunnat gömma sig bakom filmavtalet, men i och med den statliga filmpolitiken måste politikerna ut på banan och ta ställning i filmpolitiska frågor. Det känns både oerhört viktigt och fantastiskt roligt att kunna skapa en arena för kvalificerad debatt om centrala framtidsfrågor för den svenska filmen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival.

Den 26 januari samlar Göteborg Film Festival nationella och regionala politiker och tjänstemän för ett möte med filmbranschens tyngsta aktörer och landets alla regionala produktions- och resurscentrum, för att under en heldag diskutera den framtida svenska filmpolitiken.
– Vi är den största svenska filmregionen och är gärna värd för detta första filmpolitiska samtal sedan den nya filmpolitiken fastställts av riksdagen. Den regionala och lokala nivån har stor betydelse för filmens utveckling och vi har många erfarenheter att bidra med, säger Conny Brännberg, (KD) ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.

Med konferensen Filmpolitiskt toppmöte 2018 vill Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen bereda väg för en kontinuerlig dialog mellan stat, region, kommun och filmbransch i de frågor som rör filmens visioner, mål och framtid.

Toppmötet ägde rum på Auktionsverket Kulturarena och avslutades på kvällen med filmfestivalens invigning på Draken.
Filmpolitiskt toppmöte 2018 är ett stängt arrangemang för särskilt inbjudna.

Första delen av sändningen (start 32 min in) hittar du här
Andra delen av sändningen (börjar en bit in i punkten ”Kan biografen överleva?”) hittar du här

Camilla Larsson
Programchef, seminarier, Göteborg Film Festival
camilla.larsson@goteborgfilmfestival.se

Du som vill följa med i livestreamingen hittar programbladet för dagen HÄR 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.