45:e festivalen 28 jan - 6 feb, 2022
Besökare
Bransch

Carolina Sandvik vinner Startsladden!

Carolina Sandvik vinner kortfilmspriset Startsladden för sin film The Expected. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster, vilket gör Göteborg Film Festivals kortfilmspris till ett av världens största. En gravid kvinna förblöder i badkaret. Förfärad tvingas hennes partner tillvarata det tomma skal som är kvar och hinka upp det […]

45:e festivalen
28 Jan -
6 Feb, 2022

Carolina Sandvik vinner kortfilmspriset Startsladden för sin film The Expected. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster, vilket gör Göteborg Film Festivals kortfilmspris till ett av världens största.

En gravid kvinna förblöder i badkaret. Förfärad tvingas hennes partner tillvarata det tomma skal som är kvar och hinka upp det uttömda innehållet i akvariet. Sedan fortsätter han sin instängda vardag alltmedan något växer i den blodfyllda glaslådan. Carolina SandviksThe Expected är en febrigt absurd skräckhistoria om ett par som går i väntans tider.

Juryns motivering lyder:

”Åsikterna kring den här filmen skapade rejäl debatt hos juryn. Någon uttryckte att filmen genererade en så stark stämning att eftertexterna kom som en befrielse, en annan såg en upplyftande mardröm. Filmens universum präglas av en ljud-, bild- och idévärld som kryper in under huden. Rädsla, mystik och existentiella frågor sammanfogas här till en mycket säregen melodi.”

Hedersomnämnande

Startsladden-juryn har i år även valt att lämna ett hedersomnämnande till en film i tävlingen.

”Det här är en film som berört oss djupt. En brutalt personlig och berörande film. Där nostalgin tar en tillbaka till sin ungdom och lämnar en där. Vårt hedersomnämnande går till Du är alltid 20 av Christer Wahlberg.”

Startsladdens jury bestod i år av Goran Kapetanovic, regissör, Peshang Rad, skådespelare, Lina Maria Mannheimer, regissör och Therese Högberg, producent.

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Studios, Red Rental by Maan, Teaterförbundet, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym och Shoot&Post.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.