44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

”Då kunde det bli riktiga slagsmål.”

Vi lät prinsessan Leia, Dirty Harry och Antonius Block intervjua undergroundkonstnären K. Svensson.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

YOU TALKIN’ TO ME? Under den här vinjetten tar vi hjälp av karaktärer som prinsessan Leia, Dirty Harry och Antonius Block för att utsätta festivalaktuella personer för frågecitat från kända filmer. Denna gång K. Svensson, som i kväll premiärvisar de två första avsnitten av sin nya TV-serie The Pine & The Elk.

Text: Erik Eje Almqvist
Foto: Carla Orrego Veliz

Aren’t you a little short for a stormtrooper?

– Alla vill väl vara längre, eftersom det anses attraktivt att vara lång i det här samhället? Jag tycker att det känns som att alla är längre än jag. Men jag är 176 centimeter, och om jag förstått saker rätt så är det precis medellängd. Jag är i alla fall inte så kort att det är ett problem, jag är inte så frånstötande kort att det skulle vara svårt att träffa någon på grund av det.

You’ve got to ask yourself one question: ’Do I feel lucky?’ Well, do ya, punk?

– En av sakerna som gör mig mest rädd är att jag varit så lyckligt lottad i livet. Jag har aldrig haft några strategier eller planer, jag har bara flutit med ödets vindar, och ändå har allt blivit bättre än vad det någonsin kunde ha blivit om jag följt mina planer och lyckats med mina utbildningar. Jag är som en Alexander Lukas. Det skrämmer mig, för det är lätt att se hur allt hade kunnat bli väldigt annorlunda.


Della Arte 

Det är väl ingen som snor en polisbil?

– Polisbilar slår man väl sönder? Jag tror inte att man stjäl dem i alla fall. En gång försökte jag stjäla ett flak öl på LL:s i Borås. Det är kanske inte det värsta brott jag har begått, men det är det värsta som jag blivit tagen för.

Hey Johnny, what are you rebelling against?

– Tidigare revolterade jag mot etablissemanget och mot all god smak. Som alla som håller på med humor hade jag en romantisk idé om att jag skulle testa gränser och bli utslängd från allt. Det blev jag ju också, så på ett sätt kan man säga att jag lyckades. Men nu har jag blivit insläppt i värmen igen, och jag tycker att det känns ointressant att revoltera. Även när man försöker vara rebell så söker man ju en kontaktyta. Och jag är helt ointresserad av att ha kontaktytor med sånt jag inte bryr mig om. Kriget är slut för min del.

Du var fallskärmsjägare, va?

– Innan jag mönstrade såg jag framför mig hur de skulle dra in mig i ett annat rum och säga: Vi vill ha dig till tolkutbildningen! Sen skulle jag behöva ljuga hos psykologen för att slippa lumpen. Men det visade sig att jag var så dålig på att hantera stress och hade så låg spatial förmåga att de inte ville ha mig överhuvudtaget. I efterhand tror jag att jag hade gillat att göra lumpen. Jag är ju en fotbollskille, jag hade älskat att sova på kasern, bli duktig på att bädda sängen och hänga med killar.

Black Coffee Comedy Club – BCCC

How much do you know about yourself if you’ve never been in a fight?

– Mitt senaste slagsmål var när jag slog Simon Svensson i ansiktet på en efterfest 2016. Han svarade med en riktig magsug. När jag pluggade i Lund gick jag ibland fram till olika killgäng och kaxade mig. Då kunde det bli riktiga slagsmål. Men jag är inte så bra på att slåss. Jag har ingen teknik. Min fru säger att jag är starkare än jag ser ut, men jag är inte tillräckligt stark för att ha någon nytta av det i de här sammanhangen. Och jag tror inte att mina slagsmål lärt mig så mycket om mig själv. Men jämfört med andra tror jag att jag har ganska bra självkännedom.

Vem är du?

– Förut kallade jag mig komiker, men nu brukar jag säga att jag är undergroundkonstnär. Vissa blir provocerade om man kallar sig konstnär, men om man lägger till ”underground-” före så är inte ett öga torrt. De senaste åren har jag ägnat mest tid åt att skriva. I höst kommer jag ut med en stor episk äventyrsroman i tre delar. Ett slags flummets idéhistoria från 1700-talet och in i framtiden, fast i fiktiv form.

Frågorna kommer från, i tur och ordning, prinsessan Leia i Stjärnornas krig, Harry Callahan i Dirty Harry, Vanheden i Varning för Jönssonligan, Mildred i Vild ungdom, Martin Beck i Mannen på taket, Tyler Durden i Fight Club och Antonius Block i Det sjunde inseglet.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.