45:e festivalen 28 jan - 6 feb, 2022
Besökare
Bransch

Danmarks främsta humorduo gör frustande metoo-buskis

Den danska humorduon Ditte & Louise är i Göteborg för att visa sin långfilmsdebut.

45:e festivalen
28 Jan -
6 Feb, 2022

Den danska humorduon Ditte & Louise är i Göteborg för att visa sin långfilmsdebut. En gränslös metoo-buskis, späckad av nakna kroppsdelar, som blottar filmbranschens patriarkala strukturer.

Text: Erik Eje Almqvist
Foto: Svante Örnberg

Allt började med att Ditte Hansen gick in på 7Eleven med påklistrat lösskägg. Tillsammans med parhästen Louise Mieritz arbetade hon på en TV-sketch, där hon var utklädd till Jesus, men orkade inte ta av sig förklädnaden när hon gick ner från studion för att köpa godis.

– Det var så märkligt för med skägget blev jag tagen på allvar på ett sätt jag inte var van vid. Både män och kvinnor såg mig i ögonen. Det var en svindlande känsla av empowerment som satt igång många tankar.

Deras TV-serie Ditte & Louise hade under sina första två säsonger blivit en kritikerrosad tittarsuccé med sina feministiskt drivna metasketcher. Serien, som även visats på SVT, skulle kunna beskrivas som en vildsint dansk cocktail blandad på en del av Larry Davids Curb Your Enthusiasm och en del av Lena Dunhams Girls.

Men inför den emotsedda tredje säsongen meddelade DR:s dramachef att man ville lägga ner serien. Och plötsligt stod Ditte Hansen och Louise Mieritz utan arbete.

– När vi började skissa på nya idéer kom vi snart fram till att vi ville göra något med en större dramaturgisk båge än sketchprogrammen, säger Ditte Hansen. Vi började läsa böcker om hur man skriver film. Överallt återkom samma råd: Write what you know. Så vi utgick från våra egna erfarenheter av underhållningsbranschen.

Det var under den processen de påminde sig själva om Dittes skäggiga besök på 7Eleven. Snart hade de skrivit ett manus om hur Ditte efter att ha gått till en provfilmning utklädd till man plötsligt får en tung huvudroll och börjar överösas med kärlek och beröm.

– Det fanns också något tacksamt i att skildra hur den ena parten i en duo får stor framgång, säger Ditte Hansen. Det skapar en intressant dynamik i förhållandet.

Det är ett klassiskt humorgrepp att låta en person förklä sig till en person av motsatt kön. Varför är det en sådan källa till komik?

– När vi berättade om vår idé för filmkonsulenten sa han: Det här är det äldsta tricket i boken, antingen är ni väldigt modiga eller så är ni bara väldigt dumma, säger Louise Mieritz.

– Att klä karaktären Ditte i manskläder gav oss en chans att både kika in genom nyckelhålet och att leka med våra egna fantasier om manlig gemenskap, säger Ditte Hansen. Vi tyckte att det var intressant eftersom kön definierar oss så mycket.
Louise Mieritz:

– Men framför allt ville vi ju göra så här eftersom det verkligen hände något med dig när du gick ner till 7Eleven som man. Den känslan av empowerment som du fick där var helt genuin – och väldigt intressant att utforska.

I samband med den danska premiären pratade ni om att det var er plikt att bryta med den förljugna bild av kvinnlig sexualitet som man vanligen ser på film.

– Vi har blivit så vana vid en manlig blick på kvinnlig sexualitet att man inte ens reagerar på hur falsk den är. Vi vet ju alla att klitoris inte kan stimuleras i den ställningen. Man kommer inte på 25 sekunder. De här klichébilderna har tyvärr jättestor påverkan på de unga människor som utsätts för dem. Därför kände vi att vi att det var vår plikt att berätta om oralsex och håndjobs till kvinnor och det slags saker som är en så stor del av kvinnors sexliv.

– Samtidigt finns det så mycket humor att utforska i sex, säger Ditte. Det är så laddat med förväntningar att det nästan bara kan misslyckas.

Ditte & Louise visas lördag 2/2 och söndag 3/2.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.