44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

De tävlar i Nordic Competition

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

För 32:a gången delar Göteborg Film Festival ut pris till bästa nordiska film, Dragon Award Best Nordic Film. Totalt åtta filmer är med i tävlingen som är världens största filmpris med en prissumma på en miljon kronor. Priset delas ut i samarbete med Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

De åtta nominerade är:

Regi: Jorunn Myklebust Syversen

Disco

Svensk premiär

Norge

Josefine Frida från Skam briljerar som den unga kristna dansaren Mirjam, som efter en kollaps börjar ifrågasätta både sin karriär och sin tro.

Mirjam är världsmästare i discodans och ungdomsledare i den hippa frikyrkan Friheten, där hennes styvpappa är pastor. Hon lyser ikapp med sina troféer i familjens vackra hem, men en dag faller hon ihop på en tävling. Mirjams kropp slutar att lyda och hon går in i en livskris. Hennes föräldrar manar henne att arbeta än hårdare med sin tro för att hitta balans, men det gör henne bara mer tvivlande. I sitt desperata sökande lockas hon in i en församling med en betydligt strängare syn på kristendomen än vad hon är van vid. Jorunn Myklebust Syversens andra långfilm är ett urstarkt uppväxtdrama om tro, tvivel och olika sorters extas.

Regi: Grímur Hákonarson

Mjölkkriget

Nordisk premiär

Island
Danmark
Tyskland
Frankrike

Upprorslysten bondmora bjuder upp den monopolistiska mjölkmaffian till tvekamp i Grímur Hákonarsons svängiga David-mot-Goliat-saga bland koskit och mjölkrobotar.

När Ingas man plötsligt dör i en lastbilsolycka står hon ensam med en stor mjölkgård och enorma skulder till det monopolistiska jordbrukskooperativet. Men istället för att sjunka ner i sorgen väljer Inga ilskan och tar upp kampen mot orättvisorna och maffiametoderna på den isländska glesbygden. Festivalfavoriten Grímur Hákonarsons (Bland män och får GFF 2016, Little Moscow GFF 2019) återkomst till komedigenren är en visuellt svindlande fest för alla som älskar isländska landskap, dessutom spetsad med ett underbart soundtrack av isländsk Lill-Babs-poppig 90-talsschlager.

Regi: Dag Johan Haugerud

Barn

Svensk premiär

Norge
Sverige

Formfulländat filmberättande i mästerligt ensembledrama som öppnar upp tillvarons innersta bråddjup genom en unik kombination av komedi och moralfilosofi.

Under ett skolgårdsgräl råkar 13-åriga Lykke döda klasskamraten Jamie. Båda barnens pappor är politiker: Lykke är dotter till en framstående socialdemokratisk politiker, medan Jamies far är en berömd företrädare för det högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Dag Johan Haugerud (I Belong, GFF 2013) placerar onekligen sitt sociologiska drama mitt i samtidsdebatten. Med skuldfrågan som utgångspunkt spinner han en intrikat väv av bihistorier, människor och situationer som gestaltas av ett helt underbart skådespelarkollektiv. Allt landar kanske i en grundläggande fråga: är det möjligt för ett samhälle och dess människor att bli lyckliga ihop?

Regi: Malou Reymann

A Perfectly Normal Family

Nordisk premiär

Danmark

En nära far-dotter-relation står på spel när Emmas pappa, Thomas, kommer ut som Agnete och familjen splittras. Hjärtvärmande familjedrama skildrat med övertygande autenticitet.

11-åriga Emma älskar att spela fotboll, ett intresse hon alltid delat med sin pappa. När det plötsligt framkommer att hennes föräldrar ska skiljas och pappan genomgå en transition blir det början på en omtumlande emotionell resa för hela familjen, där alla hanterar det på olika sätt. Hårdast drabbas lillasyster Emma, som såg sig stå nära sin pappa, men ändå inget anade. I Malou Reymanns finstämda långfilmsdebut, som baseras på hennes egna erfarenheter, tvingas samtliga i familjen att omdefiniera och pröva sina identiteter på nytt.

Regi: Jenni Toivoniemi

Games People Play

Världspremiär

Finland

Komiskt kammarspel om fyrtioårskrisande ungdomsvänner som återförenas för en lång sommarnatt full av ouppklarad kärlek och oförlåtna oförrätter.

Utsvävande uppväxtår har blivit borgerlig konvention när ett gäng hipsterklädda ungdomsvänner arrangerar överraskningsfest för Mitzi i en makalös vacker strandvilla. Men under firandet kommer fler och fler känslor från förr tillbaka, och när Veronika (Laura Birn) tar med sig en svensk Hollywoodexport (Christian Hillborg) till festen har han svårt att begripa hur det gamla gängets alla krisande relationer hänger ihop. Efter att ha regisserat en rad uppmärksammade kortfilmer (Kommittén, GFF 2017) och varit drivande i kollektivet bakom Force of Habit, långfilmsdebuterar Jenni Toivoniemi i egen regi med en träffsäker societetskomedi för 20-talet.

Regi: Henrik Schyffert

Spring Uje spring

Världspremiär

Sverige

Henrik Schyffert långfilmsdebuterar i en skarp, rörande och humoristisk självbiografisk skildring av och med Uje Brandelius.

Diffusa, men påtagliga besvär får Uje att uppsöka läkare. Utan att först förstå dess innebörd får han reda på att han drabbats av den obotliga Parkinsons sjukdom. Det omtumlande beskedet håller han hemligt för sin familj, alltmedan ångesten driver honom att ifrågasätta sitt liv och sin tillvaro. Spring Uje spring är en intelligent, varm och driven berättelse, förlagd i vardagens komplexa, men till synes enkla, slentrian. Filmen bygger på Doktor Kosmos-sångaren Uje Brandelius succéföreställning med samma namn och är bräddfylld med hans älskade låtar.

Regi: Amanda Kernell

Charter

Europeisk premiär

Sverige

Charter är ett kärleksbrev till alla skilda föräldrar signerat Amanda Kernell (Sameblod, GFF 2017) och ett gripande drama där ett helt samhälle dömer ut någons föräldraskap.

Alice (Ane Dahl Torp) får ett samtal från sin son en sen kväll. Han är upprörd men hinner knappt säga något innan samtalet bryts. När Alice kommer upp till Norrbotten slås hon av hur väl hennes bittra ex-man (Sverrir Gudnason) har lyckats vända hela byn och barnen mot henne. I skräck för att förlora vårdnaden fattar Alice ett desperat beslut och för med sig barnen från pappan på en charterresa till Kanarieöarna. Barnen är minst sagt skeptiska inför hennes allt mer desperata försök att återknyta kontakten med dem och hävda sin roll som mamma. Kernell är mästerlig på att gestalta människor som gör radikala val och våndan i att såra andra för att vara sann mot sig själv.

Regi: Maria Bäck

Psykos i Stockholm

Världspremiär

Sverige

Surrealistiskt, stilsäkert och djupt berörande om en flicka som söker efter tonårslivet men måste bli vuxen väldigt fort.

För tjugo år sedan åkte Maria Bäck på semester till Stockholm med sin mor. Det slutade med att modern fick ett psykiskt sammanbrott, och den 14-åriga Maria fick vandra omkring ensam i huvudstaden. Med hjälp av skådespelarna Josefin Neldén och Josefine Stofkoper har hon nu bearbetat erfarenheten till sin spelfilmsdebut (hennes dokumentär I Remember When I Die fick ett hedersomnämnande av juryn på GFF 2016). Genom plumpa blondinskämt, poetiska dubbelgångare och en gatukör som sjunger Bob hund skapas en lika kraftfull som lyhörd film om människornas längtan och tillvarons suddiga gränser.

Dragon Award Best Nordic Film är Göteborg Film Festivals mest prestigefyllda tävling och delas ut på Dragon Award-galan den 1 februari.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.