43:e festivalen 24 jan - 3 feb, 2020
Besökare
Bransch

De tävlar i Nordic Documentary Competition

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Dansk adel, isländska kommunister och ungdomars kärleksliv är några av ämnena som tas upp i de åtta filmer som nominerats till Dragon Award Best Nordic Documentary 2019. Vinnaren erhåller tjänster hos postproduktionsbolaget Chimney till ett värde av 250 000 kronor vilket gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm.

– Årets urval ger prov på den nordiska dokumentärfilmens stora mångfald och höga kvalitet. Vi är väldigt stolta över att kunna presentera en så spännande kombination av personliga röster, poetiska bilder och politiskt sprängstoff, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Dragon Award Best Nordic Documentary presenteras av Chimney och delas ut under Dragon Award-galan den 2 februari.

Här är årets nominerade filmer:

Regi: Lina Maria Mannheimer

Parning

Sverige

Världspremiär

Lina Maria Mannheimers nätbaserade relationsdrama ger ett utsnitt ur två 90-talisters sex- och kärleksliv.

Regissören Lina Maria Mannheimer (Ceremonin, GFF 2015) lägger ut en kontaktannons i en dejtingapp. Premisserna är klara: hon vill följa två 90-talister och deras dejtingvanor under ett år. Efter att ha castat sina två huvudpersoner, som på var sitt håll ska ge oss en inblick i livet som ung på parningsmarknaden, händer något som får filmen att ta en helt ny vändning – de börjar dejta varandra! Resultatet blir ett intimt porträtt av ungdomens bubblande, omtumlande förälskelse och bitterljuva brustna hjärtan. Eftersom Mannheimer aldrig träffar sina huvudpersoner tillåts de att skapa sig själva och sin relation genom skärmen. Det blir brutalt ärligt och genuint värmande.

Regi: Mads Brügger

Cold Case Hammarskjöld

Danmark/Norge/Sverige

Europeisk premiär

Iklädd vita kläder, tropikhjälm och Fantomenring söker filmaren Mads Brügger efter sanningen om Dag Hammarskjölds död.

1961 omkom FN:s svenska generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en mystisk flygkrasch i Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Omständigheterna kring olyckan är fortfarande oklara. Fulla av konspirationsteorier ger sig filmaren Mads Brügger och amatörforskaren Göran Björkdahl ut för att ta reda på sanningen om vad som orsakade kraschen. Friskt flirtande med bilden av sig själva som koloniala män som mansplainar den afrikanska kontinenten. Det som började som konspirationsteorier leder dem vidare till nya spår av kolonialismens vidriga avtryck, brott som är långt värre än de någonsin hade kunnat föreställa sig.

Regi: Carl Olsson

Patrimonium

Danmark

Världspremiär

I vidunderligt vackra tablåer förhåller sig den danska adeln till samtiden samtidigt som de att ägnar sig åt rävjakt, fasanskytte och fastighetsförvaltning.

En gång vilade det danska samhället på adeln. De brukade jorden, administrerade ekonomin och försvarade riket när kungen kallade. Men storhetstiden tog slut för flera hundra år sedan. Vad gör adeln nu för tiden? I den hyperestetiska Patrimonium gör de sitt bästa för att vara i takt med en föränderlig omvärld utan att tappa bort sina stolta traditioner. De talar om att vårda naturen och genomför rävjakten till häst i röda kavajer. Samtidigt gör den moderna kapitalismen sig ständigt påmind genom kraftverksbyggen och skvalande popmusik. I perfektionistiskt utformade scener skildrar svenske regissören Carl Olsson en krisande samhällsklass och ett fascinerande kulturarv.

Regi: Eloy Domínguez Serén

Hamada

Sverige/Norge/Danmark

Nordisk premiär

Går det att skapa eller återskapa sig själv på en plats där inget verkar hända? Med humor som vapen lyckas ungdomarna i Hamada med det.

Det arabiska ordet Ṣaḥrāwī betyder ”öknens invånare”. Instängda i ett flyktingläger mitt i Saharaöknen lever sahrawierna, ett fiskarfolk som tvångsförflyttats hit från havet. Här filmar Eloy Domínguez Serén tre unga vuxna som vägrar att låta sig begränsas av instängdheten. De är som ungdomar är mest, med drömmar, hopp, misströstan och en massa planer. Zahra vill lära sig köra bil, Taher är en slacker och Sidahmed är ambitiös och försöker stå emot trycket att ta sig till Spanien för att söka ett bättre liv. Med sitt poetiska och varma berättande gestaltar Dominguez Serén deras ungdom och stilla uppror.

Regi: Dalia Kury

Privacy of Wounds

Norge

Svensk premiär

Filmaren Dalia Kury gör ett experiment där hon bjuder in tre före detta politiska fångar från Syrien till ett samtal i en specialbyggd fängelsecell i Norge.

Hasan, Mazen och Khaldoon har alla varit politiska fångar i Syrien. De möts för första gången i cellen och börjar trevande närma sig sina minnen. Det finns både en exalterad upprymdhet över att möta andra politiska fångar och en varsam ödmjukhet inför det fruktansvärda de upplevt och deras berättelser är fulla av både smärta och hopp. Hur hälsar man på en mamma som man inte har sett på 13 år? Hur kramar man sitt barn efter ett år av tortyr? Hur hjälper man sina medfångar plåstra ihop sina sår? Ur deras delade erfarenhet växer till slut ett ärligt och intimt samtal som påminner om vad som är viktigt i livet.

Regi: Anna Eborn

Transnistra

Sverige/Danmark/Belgien

Nordisk premiär

Filmpoeten Anna Eborn fascinerar i en rörande och vacker film om ungdom, kärlek och vänskap i den märkliga utbrytarrepubliken Transnistrien.

Med egensinniga filmer som Pine Ridge (GFF 2014), Epifanía (GFF 2017) och Lida (GFF 2018) har Anna Eborn klivit fram som en av vår tids mest intressanta svenska dokumentärfilmare. Nu reser hon till Transnistrien, en utbrytarrepublik som inte erkänns av någon men har en egen valuta, en armé och en flagga med hammaren och skäran. I detta identitetskrisande land umgås 16-åriga Tanya med sina vänner. I intima och poetiska bilder skildrar Eborn hur de transnistriska ungdomarna hänger runt, hånglar och blir hopplöst förälskade.

Regi: Reetta Huhtanen

Gods of Molenbeek

Finland

Internationell premiär

Formsäker debut om sexåriga Aatos som söker efter egna gudar i en värld skakad av självmordsbomber.

Stadsdelen Molenbeek-Saint-Jean I Bryssel har blivit världskänd som ett jihadistiskt centrum, men för sexåriga Aatos och hans kompis Amine är det ett välkänt hem. Här de lyssnar på spindlar, upptäcker svarta hål och bråkar om vem som ska styra en flygande matta. Tillsammans söker de svaren på livets stora frågor. Men vuxenvärldens brutalitet gör sig påmind när terrorister spränger en bomb i kvarteret. Aatos avundas Amines muslimska tro och söker efter egna gudar, trots att han ifrågasätts av klasskompisen Flo. Hon är starkt övertygad om att alla som tror på Gud är spritt språngande galna. Gods of Molenbeek är en underbar skildring av barns vänskap, sökande och meningsskapande i en kaotisk tid.

Regi: Grímur Hákonarson

Little Moscow

Island

Internationell premiär

Bland män och får-regissören Grímur Hákonarson undersöker varför en isolerad fiskestad i ett halvt sekel styrdes av kommunister.

Under kalla kriget styrdes resten av Island av höger- och mittenpolitiker och var lojala med USA. Men i den lilla staden Neskaupstadur, beläget på en av Islands mest otillgängliga platser, var kommunisterna så starka att fiskarsamhället fick smeknamnet ”Lilla Moskva”. I dag har ett tunnelbygge och en kommunsammanslagning förändrat allt. Isoleringen är bruten och fiskeindustrin är privatiserad. Cannes-vinnaren Grímur Hákonarson guidar till en sällsam plats och möter de kommunistiska ledarna, den oppositionella minoriteten och den nya tidens entreprenörer.

Programmet släpps den 8 januari. Biljetter går att köpa från och med den 10 januari som medlem och den 12 januari för allmänheten.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.