44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

De tävlar i Nordic Documentary Competition

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Nio filmer har nominerats till Dragon Award Best Nordic Documentary 2020. Vinnaren erhåller tjänster hos postproduktionsbolaget Chimney till ett värde av 250 000 kronor vilket gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm.

Dragon Award Best Nordic Documentary presenteras av Chimney och delas ut under Dragon Award-galan den 1 februari.

Här är årets nominerade filmer:

Regi: Jussi Rastas & Jenni Kivistö

Colombia in My Arms

Världspremiär

Finland
Danmark
Norge
Frankrike

Efter det historiska fredsavtalet 2016 och över 50 års blodigt inbördeskrig inleder den världskända FARC-gerillan en omfattande avväpningsprocess.

Med utgångspunkt i denna process följer Kivistö och Rastas tätt inpå FARC-soldater på omskolningsläger. De filmar människor som levt hela sina liv med maskingevär under kudden, som nu skall lära sig läsa och att bli goda samhällsmedborgare. Även en arrogant man från den absoluta överklassen, centerpolitikern María Fernanda Cabal Molina och några coca-bönder följs på nära håll tiden innan, under och efter fredsavtalet. Med vackert foto och närhet till alla medverkande synliggör Colombia in My Arms den djupt rotade konflikten i landet och ställer samtidigt frågor kring vad ett hållbart samhälle är och kan vara.

Regi: Lou Strömberg

Typhoon Mama

Internationell premiär

Finland

Nervigt och omskakande om trippelarbetande mamma med microlån på flera hundra tusen som försöker gottgöra sveket det innebär att vara ekonomisk flykting.

Utrustad med en kamera försöker Lou Strömberg förstå sin styvmamma Yolanda och hennes relation till sönerna som hon lämnat kvar i Filippinerna. De är konstant missnöjda med sin mamma för att hon lämnade dem som barn och hur mycket pengar Yolanda än ger dem kan det aldrig läka det sår som skapades när hon lämnade Filippinerna. De har också en bild av Sverige som paradiset på jorden, och har ingen förståelse för det sönderstressade liv Yolanda lever för deras skull. I takt med att Dutertes laglösa drogkrig trappas upp pressas familjen allt hårdare. Ur denna skadade mosaik berättar Strömberg om migration, skuld, föräldraskap och så mycket mer.

Regi: Eva Marie Rødbro

I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

Nordisk premiär

Danmark

Moderskap och kamp i samhällets marginaler i en djupt empatisk film som ingjuter hopp där vi tidigare bara hittat trauma.

Den unga tvåbarnsmamman Betty delar hem med tio andra personer i en förort till Colorado Springs. Här lever hon i ett matriarkat för de utsatta där männen bara tycks existera i periferin och banden mellan de olika generationerna av kvinnor håller den lilla gruppen samman och över vattenytan. Trots att de för en ständig kamp mot fattigdom och droger. Eva Marie Rødbro låter sin kärleksfullt betraktande blick sjunka djupt in under huden på sina subjekt och tecknar i sin debut ett omsorgsfullt, icke-förskönande porträtt av ett liv långt från den amerikanska drömmen.

Regi: Carl Olsson

Samtidigt på jorden

Nordisk premiär

Sverige
Estland
Danmark

Carl Olsson (Patrimonium, GFF 2019) förbereder oss för det oundvikliga och ger ett stilistiskt backstage-perspektiv på den sista vilan.

Från patologerna till gravgrävarna, likbilsförarna och balsamerarna, begravningsmusikerna och de som tycks kommit till den punkt i livet då de bara väntar på att deras tid ska komma. Vi har alla samma väg att vandra och med Carl Olssons betraktande blick guidas vi omsorgsfullt genom ritualer och möter de personer som ägnar sina liv åt döden. Med statisk kamera och ett värdigt soundtrack av vardagliga samtal och plockande stråkar ser vi både det märkliga och makabra i hanteringen av livets slut, men känner också stor empati och beundran för dem som dagligen utför dessa sysslor.

Regi: Sven Blume

For Somebody Else

Världspremiär

Sverige

Den kontroversiella frågan om surrogatmödraskap står i centrum för en intimt och varsamt skildrad dokumentär, som följer surrogatmammor under deras graviditeter.

Surrogatmödraskap är förbjudet i Sverige och många andra länder, men i Kalifornien är företeelsen en växande industri. I For Somebody Else möter vi tre kvinnor som av skiftande anledningar valt att bära och föda andras barn. Regissören Sven Blume följer dem i vardagen; innan, under och efter graviditeten och låter dem själva formulera och reflektera över sina val. Resultatet är en tankeväckande och närgången dokumentär om prövningarna och riskerna, men även om tillfredsställelsen och glädjen de upplever.

Regi: Åsa Sjöström

Den sista cirkusprinsessan

Världspremiär

Sverige

Simonas mormor var en stor stjärna under cirkusens glansdagar då de drog fulla hus och reste över hela Europa med elefanter och hästar.

”Festen är över” sjunger Thomas Öberg på skrovlig skånska i Bob hunds 90-talshit. Simona är sjunde generationen i en cirkusfamilj som nu driver den lilla cirkusen Cirkus Rhodin. De kuskar runt i södra Sverige under ledning av Simonas mamma Diana, den tuffa, fårade och hjärtliga cirkusdirektören. Vemodet och längtan efter forna glansdagar är ständigt närvarande men fokus ligger på det dagliga slitet med tält som skall resas och rivas, tillstånd som skall sökas, tradition som skall föras vidare och framförallt humöret som skall hållas uppe, trots motgångar. Det är nära, kärleksfullt, oglamoröst och massa tough love i den här matriarkala cirkusfamiljen!

Regi: David Aronowitsch

Idomeni

Världspremiär

Sverige

En oroande och dramatisk tid i några människors liv, gestaltad på ett nedtonat och gripande sätt.

I elva kapitel är vi med två yazidiska familjer från Irak som hoppas finna tryggheten och ett nytt liv i Tyskland. Vi möter dem första gången i Idomeni, ett tillfälligt läger i Grekland vid gränsen mot Nordmakedonien. Där lever de tätt samman. Mobilerna är alltid nära, som den enda länken till familj och vänner kvar i Irak. Yasirs fru är sedan ett och ett halvt år tillbaka fången hos IS, men hoppet om en återförening får nytt liv när han nås av ett meddelande om en fångutväxling mellan IS och YPG-styrkor. David Aronowitschs mästerligt skildrande Idomeni är ett berörande porträtt av barn och vuxna under en tid av väntan, hopp och om djupa sår som aldrig kommer försvinna.

Regi: Margreth Olin, Katja Høgset, Espen Wallin

The Self Portrait

Internationell premiär

Norge

Lene Marie Fossen är 32 år och en unik fotograf med en enastående talang. Men hon lider också av svår anorexi och har gjort det sen hon var tio år.

Sen hon var tio år har hon också gömt sig för sjukvården som vill tvinga i henne näring. Hon ville inte bli vuxen. Livet skrämde henne. Att sluta äta var hennes krumelur-piller mot vuxenblivandet. Men så lär hon sig fotografera och går in i sin bildvärld. Lusten att skapa ger henne lust att leva och att komma ut i världen och möta människor. Hennes största dröm är att ha en soloutställning där hon med sina bilder skall visa den smärta hon bär inom sig. Norska dokumentärmästaren Margreth Olin mejslar tillsammans med sina medregissörer fram ett ärligt och rått porträtt av en konstnär och en dödlig sjukdom.

Regi: Susanne Kovács

It Takes a Family

Svensk premiär

Danmark

En personlig och komplex familjehistoria om skuld, skam och djup smärta som leder tillbaka till nazismens koncentrationsläger.

När regissören Susanne Kovács frågar sin farmor om hur hennes traumatiska upplevelser från Mauthausen påverkat henne svarar hon avfärdande att det inte går att filma, att det bara finns inom henne. Under Kovács uppväxt var farföräldrarnas historia något de inte pratade om, men likväl var det som om kriget aldrig hade tagit slut. Som överlevare flyttade de till Danmark där hennes pappa sedan växte upp. Pappan gifte sig med en tyska, vars far hade varit soldat under kriget. Med stort mod följer Kovács de emotionella spåren från farföräldrarnas trauman, som präglat familjen i generationer.

Programmet släpps den 7 januari. Biljetter går att köpa från och med den 9 januari som medlem och den 11 januari för allmänheten.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.