46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

De tog ledigt för att kunna se 50 filmer under festivalen

Årets flitigaste festivalbesökare delar ut publikpriset under Dragon Awards-galan.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

På Dragon Awards-galan lördagen den 2 februari kommer publikpriset för bästa nordiska långfilm att delas ut av paret Kalle Andersson och Amanda Nilsson. De har tagit ledigt från jobbet för att kunna se sammanlagt över 50 filmer under festivalveckan.

Text: Caroline Widenheim
Foto: Carla Orrego Veliz

De har köpt fler biljetter till årets filmfestival än några andra besökare. Därför fick Kalle Andersson och Amanda Nilsson hedersuppdraget att dela ut publikpriset för bästa nordiska långfilm under kvällens Dragon Award-gala på Festivalarenan. Priset går till den film som röstats fram av publiken bland de nominerade i tävlingen för bästa nordiska film.

Vi fick en pratstund med paret mellan två filmvisningar.

Kalle Andersson: – Jag ska se 46 filmer och Amanda ska se 40. 35 av dem ser vi tillsammans. Det är faktiskt fler än vi brukar se ihop.
Amanda Nilsson: – Det blir mellan fyra och sex filmer om dagen. Jag har tagit semester i år. Tidigare har jag försökt lägga mitt schema så att jag ska hinna se många filmer, men i år ville jag ha hela veckan ledig.

Har ni någon särskild strategi när ni väljer filmer för att hinna se så många?
Amanda: – Vi brukar börja med att bläddra igenom programmet var för sig. Sedan jämför vi för att se vilka filmer vi båda vill se. Jag gillar politiska och historiska filmer, gärna från 60- och 70-talet, men det är Kalle inte lika förtjust i. Vi försöker också se filmer som vi vet är svåra att se efter festivalen.
Kalle: – Ett tips är att inte bara gå efter vilka filmer man verkligen vill se, utan att också utgå från vilka filmer som schemat tillåter. Det gäller att våga chansa om man ska få ett späckat schema. Ibland väljer vi filmer bara utifrån vilket land de kommer ifrån. I år har vi ingen från Oceanien, det grämer oss lite.
Amanda: – Fast vi har sett en från Kazakstan, det var roligt.

Vad har varit bäst hittills i år?
Kalle: – För min del är det nog Beyond the Visible – Hilma af Klint, mest för att hon var en så otroligt intressant person. Vi har också sett An Elephant Sitting Still, ett fyra timmar långt, kinesiskt ensembledrama. Den var jättebra, det kändes verkligen inte som att man satt i salongen i fyra timmar. Det roligaste med festivalen är annars den kulturresa man gör. Vi hoppar mellan visningar och filmnationer och får uppleva så mycket under en dag. Man får uppleva så många sidor av världen, det gör att Göteborg Film Festival sticker ut.

Kommer man verkligen ihåg alla filmer när man ser så många?
Amanda: – Vi sparar biljetterna. Jag betygsätter dessutom alla filmer jag ser på filmtipset.se, så jag har recensionerna sparade från varje år.
Kalle: – Det var faktiskt på deras forum som vi träffades 2010. Så det var filmen som förenade oss redan från början.
Hur känns det att dela ut pris på Dragon Award-galan?
Kalle: – Spännande, läskigt och ärofyllt. Det ska bli väldigt kul. Sedan ska vi på Midnattsmassakern efteråt, så vi får se hur mycket fest vi hinner med.
Amanda: – Och så ska vi ju på Transnistra på söndag förmiddag, men den börjar först 11.45.

Dragon Awards-galan går av stapeln lördag 2/2 klockan 19.00. Man kan följa prisutdelningen på festivalens Twitterkonto @gbgfilmfestival.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen