44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

”Det extrema blir till slut normalt”

I Sons of Denmark tar en rasistisk partiledare makten och hotar att utvisa alla invandrare.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

FYRA FRÅGOR I Sons of Denmark går ett rasistiskt parti mot valseger efter ett bombattentat i centrala Köpenhamn. En 19-årig man vill göra motstånd och rekryteras för att mörda den nationalistiska partiledaren.

Text: Erik Eje Almkvist

Var kommer historien ifrån, Ulaa Salim?
– Jag började faktiskt skriva på manuset innan jag kom in på Filmskolen. Då sa folk till mig att scenariot var overkligt och alldeles för överdrivet. Några år senare, när jag tagit examen, skrev jag färdigt filmen. Då insåg jag plötsligt att handlingen låg alldeles för nära verkligheten. Det var läskigt att se hur det politiska klimatet kan ändra sig så mycket. Hade du någonsin kunnat tro att ledaren för den fria världen skulle säga sakerna som Donald Trump säger? Extremismen växer både på toppen och botten av samhället. Och förändringarna sker så gradvis att vi inte märker det. Om man hör extrema åsikter upprepas under lång tid blir de till slut normala.

I filmen ställs en av karaktärerna inför ett mastigt dilemma när han ombeds att mörda den nationalistiska partiledaren innan dennes parti vinner valet. Är det möjligt att åstadkomma samhälleliga förbättringar genom mord?

– Våld föder inget annat än rädsla och mer våld. Det planerade attentatet är snarare en metafor för att man måste handla innan det är för sent. Filmen visar hur det är de extrema som talar och agerar medan de i mitten drabbas.


Ulaa Salim, regissören bakom Sons of Denmark. 

Den nationalistiska partiledaren spelas av Rasmus Bjerg, som i Danmark är mest känd för superfolkliga och humoristiska roller. Varför ville du ha honom?

– Dels så är han en väldigt bra skådespelare som sällan fått chansen i den här typen av roller. Dels så uppstår ett intressant metalager när han får spela en extrem högerpolitiker. Även om han säger förfärliga saker ser man på honom och känner: Han kan väl inte göra någon något ont? Det ger en intressant komplexitet åt karaktären.

Vid sidan av ditt eget regissörskap driver du produktionsbolaget Hyæne Film. Ni har sloganen ”Beskeden storhedsvind” (”anspråkslöst storhetsvansinne”). Varför?

– För att påminna oss om att ha benen på jorden samtidigt som vi försöker göra riktigt ambitiös film som drabbar hela världen. De som gör filmer hos oss måste fråga sig själv: Är det här viktigt för världen, eller bara för dig själv? Vi vill göra filmer som har något på hjärtat och inte kompromissar.

Sons of Denmark har nordisk premiär på Göteborg Film Festival. Du kan möta regissören Ulaa Salim i publiksamtal efter visningarna den 29/1, 30/1 och 31/1.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.