43:e festivalen 24 jan - 3 feb, 2020
Stäng
Besökare
Bransch

Draken Film släpper Johannes Nyholms kortfilmer

Streama en av Sveriges mest egensinniga filmiska röster!

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

På fredag är det biopremiär på Johannes Nyholms hett emotsedda Koko-di Koko-da. Men Nyholm som vann Guldbaggen för bästa film för sin förra långfilm Jätten började inte där. Idag släpper Göteborg Film Festivals streamingtjänst Draken Film en kortfilmsretrospektiv över en av Sveriges tveklöst mest egensinniga filmiska röster.

Johannes Nyholm var redan en hyllad kortfilms- och musikvideoregissör när hans definitiva genombrott kom. Kortfilmen hette Las Palmas, vann Göteborg Film Festivals korfilmstävling Startsladden och blev en världssensation. I filmen lät Nyholm sin ettåriga dotter ikläda sig rollen som medelålders charterturist, rumlande och tumlande bland paraplydrinkar, glassbuffé och marionettdockor. De märkliga fantasierna, det gränslösa filmlandskapet mellan sanning och påhitt, mellan humor och allvar, och de hisnande förskjutningarna mellan det stora och det lilla har följt hans regissörskap sedan dess. Även om hans långfilmsdebut Jätten, och nu även Koko-di Koko-da, har ett betydligt allvarligare anslag bygger Nyholm vidare på den stämning och känslighet han gjort till sin under ett drygt decennium av underbara kortfilmer.

I Draken Films kortfilmsretropektiv ingår förutom Las Palmas även kortfilmerna Sagan om den lille Dockpojken, Dockpojken och Drömmar från skogen.

Läs mer om retrospektivet och se filmerna här >>

Koko-di Koko-da som har biopremiär på fredag fick sin nordiska premiär på Göteborg Film Festival 2019.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.