46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Draken Film släpper ukrainska Reflection

Det är svårt att tänka sig en mer aktuell film och anti-krigsskildring, säger Johan Blomqvist, programchef för internationell film, Göteborg Film Festival.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

En av det senaste årets främsta ukrainska filmer släpps nu exklusivt på Draken Film för streaming. Dramat Reflection av Valentyn Vasyanovych tävlade så sent som i höstas om Guldlejonet i Venedig och visades på filmfestivalen i Toronto såväl som på Göteborg Film Festival nu i vintras. 

Om Reflection i programkatalogen för Göteborg Film Festival 2022:

Konflikten i östra Ukraina skildras kompromisslöst genom en traumatiserad kirurgs ögon, i en av årets visuellt mest fascinerande filmer.

Kriget har precis börjat. Sergey är med sin dotter på paintball där han träffar sin bästa vän, nyss hemkommen från fronten. Vittnesmålet är dystert. Scenen efter: Sergey på sjukhuset i Kiev, mitt uppe i en operation där han försöker rädda livet på en döende soldat. Våldet kommer närmare – och Sergey ska få uppleva det på mycket nära håll när han frivilligt anmäler sig för tjänstgöring. I Reflection samsas ohyggligt brutala scener med ömma, poetiska stunder, när krigets trauma ställs mot vardagen hemma i Kiev. Valentyn Vasyanovychs snillrika bildkompositioner är stundom häpnadsväckande med en tablåestetik i klass med Roy Andersson. En av årets starkaste filmupplevelser!

Skrämmande aktuellt om kriget i Ukraina

– Reflection var skrämmande stark i sin skildring av konflikten i östra Ukraina – och den ryska ockupationen där – när vi såg och valde ut den för festivalen i höstas. Men att se Reflection idag när kriget rasar för fullt i hela Ukraina… det är svårt att tänka sig en mer aktuell film och anti-krigsskildring, säger Johan Blomqvist, programchef för internationell film, Göteborg Film Festival.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.