46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Elvaåringars framtidsdrömmar skildras i festivalens nya filmsatsning

I ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och fastighetskoncernen Framtiden får fem skolor i Göteborg möjligheten att genom filmskapande visa hur de föreställer sig framtiden.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Fem klasser från årskurs fem, fem stadsdelar – och oändliga drömmar om framtiden? I ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och fastighetskoncernen Framtiden får fem skolor i Göteborg möjligheten att genom filmskapande visa hur de föreställer sig framtiden. Filmerna premiärvisas på Göteborg Film Festivals nya barnfilmsfestival Göteborg Film Festival Prisma och presenteras i en utställning på Stadsbiblioteket.

De utvalda skolorna för projektet som heter Mitt Gbg: Framtiden är Brottkärrsskolan, Gårdstensskolan, Karl-Johansskolan, Sjumilaskolan och Utmarksskolan. Skolorna kommer under hösten att få besök av filmpedagoger från Göteborg Film Festival för att hjälpa dem skapa sina filmer. Där får de tolka temat framtiden helt fritt, i dokumentärform, som musikvideo eller kanske rentav sci-fi-skräck? Som startskott på Göteborg Film Festival Prisma (24-28 oktober), filmfestivalens nya festivalsatsning för barn och ungdomar, och lagom till höstlovet, blir det stor galapremiär för filmerna. Direkt efter premiären blir det vernissage då filmerna också kommer att visas för allmänheten på en utställning i Stadsbibliotekets entréer.

– Vi är tre filmpedagoger från Göteborg Film Festival som har stor erfarenhet av att arbeta i skolor med kameran som uttrycksmedel. Projektet Mitt Gbg: Framtiden känns superspännande då det kommer att visa hur nästa generations göteborgare ser på framtiden, såväl sin egen som samhällets, och extra roligt att det kommer bli tillgängligt för alla att ta del av deras röster. När vi gjort research och intervjuat deltagarna i projektet är det tydligt att synen på och drömmarna om framtiden skiljer sig märkbart åt beroende på var i staden de bor, säger Erika Olsson, projektledare, Göteborg Film Festival Prisma.

– Barnen som växer upp i våra olika bostadsområden har oftast inte så stora möjligheter att mötas och lära känna varandra. I denna satsning kommer de bättre förstå hur andra barn som bor i samma stad, tänker och känner. Hela staden behöver bidra till att minska avstånden mellan oss som bor här. Och vad kan vara bättre än att låta barn mötas, lära känna varandra och bli trygga med att drömmarna kan se olika ut beroende var man bor, eller så kanske de inte gör det. Det ska bli spännande att se vad som kommer fram och jag hoppas att många göteborgare tar chansen att ta del av filmerna senare i höst, säger Katrin Amgarth, representant för Framtidenkoncernen.

Mitt Gbg: Framtiden är en satsning för att bidra till en positiv samhällsutveckling – att göra Göteborg till en bra stad att bo och leva i. Både för barn och vuxna. Med filmen som verktyg får barnen, som är deltagarna i det här projektet, lära sig om filmskapande och möjligheten att berätta om sin värld och sin syn på sin framtid.

Följande bolag stödjer projektet: Poseidon, Bostadsbolaget, Gårdstensbostäder, Familjebostäder och Egnahemsbolaget, vilka tillsammans utgör Framtidenkoncernen.

Utställningen genomförs med stöd av Göteborgs stads kulturnämnd.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen