44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Emma Knyckare leder årets Opening Ceremony

Den omtyckta komikern och festivalarrangören blir invigningscermonins konferencier. 

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Den 25 januari är det äntligen dags för invigningen av Göteborg Film Festival 2019. Då rullas röda mattan ut och galastassarna dras på. Inte bara på Draken i Göteborg, utan på nära 30 biografer runt om i regionen som direktsänder invigningen. På så sätt får fler chans att ta del av festivalens glitter och glamour och den ännu hemliga invigningsfilmen. Den som håller oss i handen genom hela kvällen är komikern, radioprofilen och festivalarrangören Emma Knyckare. Hon ser uppdraget som en ära, en chans att lära sig engelska och en möjlighet att se massor av film. 

Text: Cecilia Floris

Emma! Du kommer att vara konferencier för Göteborg Film Festivals Opening Ceremony. Hur känner du inför det?
– Att det är en underbar tid. Roligt med filmfestival ju! Jag har själv inte lyckats gå så himla mycket sen jag fick barn, så nu har jag äntligen en legitim anledning att besöka filmfestivalen och vara borta lite från min familj.

Är det ditt bästa tips för att kunna gå på filmfestivalen? Att vara konferencier för öppningsceremonin?
– Ja, det är mitt bästa tips. Sen kan man också säga till familjen att det ingår att se åtta filmer om dagen. Att det ingår i jobbet.

Förutom att du såg möjligheten att se massor av film, vad tänkte du när du fick frågan om att vara konferencier?
– Att det var en extrem ära såklart, men också ett tungt uppdrag. Jag ska prata engelska och det är jag lite nervös över, så jag är inne på Google Translate en hel del. ”Hello and welcome” klarar jag ju, men sen får jag öva. Ni kommer se en helt utmärglad människa på invigningen för jag har suttit och google translateat så mycket. Sen får man ju skämta också och det tycker jag ju om!

”Jag förbereder mig framför allt genom att bygga upp min bombastiska person.”

Vad ska du skämta om?
– Jag vet inte! Jag tänkte att jag måste skämta om filmåret som har varit, men då är det ju igen det där med att jag aldrig kommer iväg och ser någon film. Jag ligger ungefär fem år efter och ser bara barnfilm, så min filmrepertoar just nu består av att jag har tittat på Bamse kanske tjugofemtusen gånger.

Mindre aktuell kan man inte vara?
– Mindre aktuell kan man absolut inte vara, nej. Ni valde någon som var geografiskt nära i alla fall. Det var ju smart! Man får välja och ni tänkte ”ska vi ha någon med gedigen kunskap, eller ska vi ta en som är billig att frakta?”

Det är inte sant. Förutom Google Translate då, hur förbereder du dig inför uppdraget?
– Det bästa jag vet i hela livet är att hålla i galor och festliga saker när folk är glada. Julbord är inte så kul, men när det ska invigas någonting eller någon ska få pris för någonting tycker jag att det är så jävla mäktigt. Så jag förbereder mig framför allt genom att bygga upp min bombastiska person. Sen kommer jag kolla lite på vad de som går på filmfestivalen tycker är kul. Det är alltid den största förberedelsen, att försöka ta reda på vilken publik man har ungefär.

– Sen är det så viktigt med en invigning för det sätter prägel på hela veckan. När de sitter i biosalongen fyra dagar senare, fortfarande lite bakfulla, ska de tänka ”åh, vad trevligt det var på invigningen”. Så man vill ju skapa den där gosiga mysiga stämningen redan från början på något sätt.

”Jag är redo för en apokalyps, för jag har en otrolig rädsla för att det ska bli en.”

Är det gosigt och mysigt du satsar på?
– Jag tror det.

Men årets tema är ju den nära förestående apokalypsen.
– Oj. Kommer det bara visas såna dödsapokalypsfilmer då?

Nä, inte bara. Men några stycken.
– Det är faktiskt väldigt bra. Jag är väldigt rädd för naturkatastrofer och har förberett mig och blivit en fullbordad prepper. Eller inte fullbordad, för det första misstaget man kan göra som prepper är att berätta att man är en prepper. Men jag har köpt ett torp långt ut i skogen, skaffat två cyklar och kollat alla flyktvägar ut ur Göteborg. Och bunkrat upp med 20 liter vatten. Så jag är ändå redo för en apokalyps för jag har en otrolig rädsla för att det ska bli en. Och jag har mycket vild fantasi. Jag kan ligga och inbilla mig på kvällarna att zombies och sånt är på väg. Så jag har svårt att skämta om det. Det är för starkt för mig.

Om du låtsas att du är en trogen besökare, och inte en småbarnsförälder, vad är det bästa med Göteborg Film Festival?
– Det bästa med filmfestivalen är att stan blir en sån tjo och tjim-grej. Att det kommer massa folk utifrån och sånt. Det blir Göteborgare alltid så arga över. Men att det kommer en massa annat härligt folk, så får man andra ansikten att titta på. Sen brukar det också vara en många andra bra grejer som händer i samband med festivalen också förutom själva filmvisningarna. Spännande samtal och sånt som är kul att gå på. Det känns som att det både är en svinstor branschfest men ändå för allmänheten och det tycker jag är fint.

Invigningscermonin kommer att ta plats på Draken i Göteborg den 25 januari 2019. Den kommer också att direktsändas på 30 biografer runt om i Västra Götalandsregionen.

Foto: Kitty Lingmerth

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.