44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

En ny Fucking Åmål från lysande debutanter

Redan före premiären har Victor Lindgrens långfilmsdebut om livet i den lilla industriorten Holmsund beskrivits som en ny Fucking Åmål och som årets mest spännande svenska långfilm.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Redan före premiären har Victor Lindgrens långfilmsdebut om livet i den lilla industriorten Holmsund beskrivits som en ny Fucking Åmål och som årets mest spännande svenska långfilm.

Text: Olle Agebro
Foto: Carla Orrego Veliz

Till drömmarnas land är Victor Lindgrens debut som långfilmsregissör, men han är knappast någon nybörjare. Sedan 2006 har the hardest working man in Holmsund visat sina kortfilmer över hela världen och tagit hem priser på internationella filmfestivaler.

Arbetet med Till drömmarnas land skulle dock visa sig innebära nya utmaningar.

– Vi började göra filmen utan att ha finansieringen klar, när pengarna tog slut fortsatte vi bara. När vi började klippa fanns det inte en krona, jag har bara kört på även när det såg ut att inte bli något. Men varje gång jag insett att det är kört har jag bara känt att jag måste jobba vidare, jag har varit tvungen att göra det för den här filmens och för de här karaktärernas skull.


Till drömmarnas land ingår i Nordic Light på Göteborg Film Festival. 

Till drömmarnas land är berättelsen om svenska Elin och rumänska Sabina, briljant spelade av Elin Marklund och Andreea Petre, som lär känna varandra under ett sommarlov då samhället runt omkring dem verkar krackelera av rasism och fördomsfullhet. De bär båda på svårläkta sår, Elins ärr är fullt synliga, Sabinas sargade inre från uppväxten i Rumänien märks inte utanpå. Precis som i Victor Lindgrens tidigare filmer har hans idéer och manus fått växa samman med verkligheten och med skådespelarnas egna liv.

– Jag har lyssnat på deras berättelser, Andreea är uppväxt i ghettot i Bukarest, och Elin har en historia med självskadebeteende. Det var ett stort jobb att hitta skådespelare som inte bara kunde bära de här rollerna, utan också själva vara med och skapa sina karaktärer. På ett sätt är allt jag skriver någon sorts socialrealism, det låter kanske lite tungt, men under inspelningen och i arbetet med skådespelarna har filmen också utvecklats till en sorts mörk komedi.


Till drömmarnas land 

Filmen är en tonsäker skildring av två unga kvinnors verklighet, men också ett porträtt av ett Sverige idag, en samhällsskildring där det lilla Holmsund blir en symbol för en hel nation.

– Jag började skriva den här filmen ur någon sorts frustration över den rädsla och den främlingsfientlighet som tagit ett grepp om Sverige. Jag ville berätta om den där rädslan, jag ville sätta svenskarna i skottlinjen, men jag ville göra det med medkänsla och uttrycka förståelse både för rasistiska bilmekaniker och politiskt korrekta vänsterakademiker. Min tanke var att den här filmen skulle visa hur Elins och Sabinas vänskap kan vara lösningen på ett problem som en äldre inskränkt generation inte kan hantera. Jag hoppas att det blir en film som visas i skolorna, som folk tar till sig. Att Elin och Andreea får chans att berätta den här historien för hela Sverige, och att publiken ser vilka stjärnor de är.

Till drömmarnas land har världspremiär under Göteborg Film Festival den 26 januari. Möt regissören Victor Lindgren och skådespelarna Elin Marklund och Andreea Petre i publiksamtal den 26/1, 27/1 och 31/1. Filmen får biopremiär den 22 mars.

Streama Victor Lindgrens kortfilmer i Draken Films retrospektiv.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.