47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Fem storfilmer att se fram emot på Göteborg Film Festival 2023

Oscarsfavoriter, Cannesvinnare och svenska debuter...

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Det är bara en knapp månad kvar till Göteborg Film Festival och såhär inför nyår presenterar vi idag fem riktiga nyårskarameller ur programmet för den kommande festivalen. Det vankas Oscarsfavoriter, Cannesvinnare och svenska debuter…

Women Talking, regi: Sarah Polley

Women Talking

Regi: Sarah Polley

Köp biljett

Sarah Polleys (Away from Her, Stories We Tell) första film på tio år är en av årets allra mest stjärntäta dramafilmer och spås bli flerfaldigt Oscarsnominerad.

Under en tid har männen i ett isolerat, religiöst samhälle systematiskt drogat och begått övergrepp på byns kvinnor. När kvinnorna får reda på det bestämmer de sig för att träffas i hemlighet och smida planer för hur de ska kunna hantera situationen för att skapa en bättre framtid för sig själva och sina barn. I rollerna ser vi Hollywoodstjärnor som Rooney MaraClaire FoyJessie Buckley och Frances McDormand. 

Women Talking ingår i Gala-sektionen på Göteborg Film Festival. 

Korsett, regi: Marie Kreutzer

Korsett

Regi: Marie Kreutzer

Köp biljett

Vicky Krieps (Phantom Thread, Bergman Island) prisade både i Cannes och på European Film Awards för sin vågade rolltolkning av den 40-årskrisande Elisabeth av Österrike. 

Kejsarinnan Elisabeth är vida känd för sin skönhet och extravagans, men när hon 1877 fyller 40 förväntas hon inordna sig i en mer tillbakadragen roll. Men Elisabeth är fast besluten att upprätthålla sin image och snörar korsetten allt hårdare. Äktenskapet med Franz Joseph skaver också och hon börjar trotsa och treva efter det som gått förlorat sedan hennes ungdoms sorglösa dagar. Korsett är en av 15 filmer som shortlistats till en Oscar för bästa internationella film.

Korsett kommer att visas både på Göteborg Film Festivals biografer och i onlineprogrammet, och ingår i International Competition. 

Dogborn, regi: Isabella Carbonell

Dogborn

Regi: Isabella Carbonell

Köp biljett

Hip-hop-stjärnan Silvana Imam gör sin första filmroll i Isabella Carbonells febriga debutfilm. 

Ett hemlöst tvillingpar rör sig under radarn, bortom samhällets regler och system för hjälpande händer. Tillsammans kämpar de för sin överlevnad och tvingas söka sig till kriminella kretsar där de får i uppdrag att sköta okategoriserade leveranser genom ett vinterkyligt Stockholm. När leveransen visar sig innehålla två unga asiatiska flickor sätts de omaka tvillingarnas mänsklighet på prov. Ska de följa sin överlevnadsinstinkt eller sitt samvete? 

Dogborn kommer att visas både på Göteborg Film Festivals biografer och i onlineprogrammet, och ingår i Nordic Competition.

Tori och Lokita, regi: Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne

Tori och Lokita

Regi: Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne

Köp biljett

I snart 30 år har Jean-Pierre och Luc Dardenne berättat om människorna på samhällets skuggsida och 2017 tilldelades de belgiska bröderna Göteborg Film Festivals hederspris. Med Tori och Lokita har de gjort en av sina allra bästa filmer.

Tori och Lokita berättar bröderna Dardenne om två tonåringar som tillsammans tagit sig illegalt från Västafrika till Europa. För att få stanna måste Lokita övertyga myndigheterna om att Tori är hennes lillebror, samtidigt som de säljer droger för att betala av skulden till sina smugglare.

Tori och Lokita ingår i Masters-sektionen på Göteborg Film Festival. 

Världens lyckligaste man, regi: Teona Strugar Mitevska

Världens lyckligaste man

Regi: Teona Strugar Mitevska

Köp biljett

Teona Strugar Mitevskas nya drama tävlade på filmfestivalen i Venedig och utsågs till Nordmakedoniens Oscarsbidrag. 

Vi befinner oss i dagens Sarajevo där 40-åriga Asja söker efter kärleken. På en speed-dating träff möter hon Zoran, en jämnårig banktjänsteman. Under kriget befann de sig på motsatta sidor, och frågan är om det verkligen är kärlek han är ute efter.   

Världens lyckligaste man kommer att visas både på Göteborg Film Festivals biografer och i onlineprogrammet, och ingår i International Competition. 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen