44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Festivalen är invigd!

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Under kvällen invigdes den 43:e upplagan av Göteborg Film Festival 2020. Stellan Skarsgård tog emot årets Nordic Honorary Dragon Award, Mai Zetterling-stipendiet delades ut och kvinnliga filmskapare genom tiderna hyllades – allt väglett av kvällens konferencier Amie Bramme Sey. Sedan var det dags för årets invigningsfilm, Psykos i Stockholm i regi av Maria Bäck.

Under kvällen fylldes Draken av prominenta gäster under invigningen av Göteborg Film Festival. Det bjöds på tal av konstnärlig ledare Jonas Holmberg och VD Mirja Wester och Sveriges kulturminister Amanda Lind invigningstalade, något som sedan många år blivit en tradition för sittande kultur- och demokratiminister. Se hela Amanda Linds tal här

Ett genomgående tema under kvällen var årets fokus på feminism och jämställdhet. Något som också genomsyrade kvällens tal.
– I den internationella filmbranschen har 2020 framhävts som ett år för jämställdhet och vid varje internationell filmfestival i år kommer ämnet att diskuteras aktivt. Många har sagt att det är omöjligt att skapa ett jämställt filmprogram utan att förlora kvaliteten. Vi brukade själva säga så. Men nu har vi visat att vill man så kan man. Ingen kan längre säga att det är omöjligt, sa konstnärlig ledare Jonas Holmberg under sitt tal.

Traditionsenligt delades också Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kronor ut. I år gick det till konstnären och stopmotion-animatören Niki Lindroth von Bahr, kreatören bakom Min Börda och Något att minnas. Invigningen innehöll också en manifestation tillägnat 702 historiska kvinnliga filmskapare. Representanter som Stig Björkman och Rodja Sekersöz från Svenska regissörsföreningen höll hyllningstal för att synliggöra kvinnliga filmskaparnas roll i filmvärlden.

Årets mottagare av Nordic Honorary Dragon Award var skådespelaren Stellan Skarsgård. Han tog emot priset på scen och betonade särskilt sin kärlek till Göteborg Film Festival.
– Jag är ytterst tacksam för det här. Jag har varit på den här filmfestivalen så många gånger och det tog ungefär 30 år tills jag fick detta pris. Den här festivalen står mig väldigt nära, det är en av mina favoritfestivaler i världen för det är inget fuss, inget nonsens och inget glitter utan total dedikation till bra film. Jag är otroligt tacksam, tack så hemsk mycket.
Se hela Stellan Skarsgård tal här

Sedan var det dags för världspremiär på årets invigningsfilm, Psykos i Stockholm av Maria Bäck och kortfilmen Magnus är sexist av Hampus Hallberg och Emil Brulin.
– Det känns helt fantastiskt att stå här på Draken, världens finaste biograf. Jag har drömt om att visa film här sen jag började göra film och jag har varit en trogen festivalbesökare sen jag var barn så detta känns jättespeciellt, sa invigningsfilmens regissör Maria Bäck.

Visades gjorde dessutom årets vinjettfilm av Anna Odell. Vinjetten är en del av hennes verk Undersökningen som gjorts för, och visas under, festivalen.

Se hela Opening Cermony här

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.