46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Bli en del av Göteborg Film Festival online

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Göteborg Film Festival är Nordens största filmfestival med 160 000 besök. Under elva dagar i slutet av januari varje år visas uppemot 400 filmer från ett 80-tal länder. In i det sista har Göteborg Film Festival haft ambitionen att anordna en festival på biograferna i Göteborg, invigning i hela Västra Götaland såväl som en digital festival i hela landet.  Men på grund av rådande omständigheter och en ökad smittspridning i samhället blir Göteborg Film Festival ett helt digitalt evenemang 2021. 

– Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut. Göteborg Film Festival är en av världens största publika filmfestivaler och det är första gången i vår 44åriga historia som festivalen inte kommer att ske på biograf i januari. Men vi måste ta ansvar för den ökade smittspridning vi ser i samhället och i första hand tänka på vår publiks och personals hälsa, säger Mirja Wester, VD 

Göteborg Film Festival online 

Då vi inte kan ses på biograferna i januari tar vi istället filmfestivalen hem till publiken. Vi kommer att erbjuda ett digitalt festivalpass där du under elva dagar har möjlighet att ta del av ett 50-tal filmer, intervjuer och festivalatmosfär hemma i soffan. Varje dag släpps två exklusiva premiärer som finns tillgängliga att titta på under 24 timmar. 

Invigning av Göteborg Film Festival 

Invigningen av Göteborg Film Festival sker den 29 jan 2021 och är en del av det digitala filmpasset. Göteborg Film Festival arrangerar inga visningar på biograf under festivalen 2021 med hänvisning till restriktioner och smittläge, således kan vi inte heller erbjuda er externa arrangörer en invigning på biograf vilket såklart är jättetråkigt. 

Starta filmklubb på din ort 

Även om vi inte kan ses så betyder det inte att vi inte kan ha filmupplevelser tillsammans. Skaffa varsitt digitalt filmpass och starta en egen filmklubb på exempelvis Facebook tillsammans med andra som vanligtvis brukar besöka er biograf. Här kan ni diskutera filmerna tillsammans, arrangera ett quiz över zoom, turas om att moderera ett samtal om gårdagens film eller varför inte slå på stort och ta in på hotell och njuta av film och rumsservice. På varsitt håll, fast tillsammans! 

Man får inte roligare än man gör sig – extra sant i år! Många längtar efter sociala sammanhang och vi på Göteborg Film Festival vill hjälpa till med lite ljus i vintermörkret – om än på ett lite annorlunda vis. Startar ni en lokal filmklubb? Kontakta oss så vet vi att ni finns och kan hjälpa till att uppmärksamma er och sprida ordet. 

Fakta digitalt filmpass 

Festivalpasset gäller från 29 jan – 8 feb 2021.  

Programmet släpps i början på januari.  

Det digitala filmpasset kostar 295 kr och du kan köpa det på goteborgfilmfestival.se från 1 december. 

Göteborg Film Festival söker Filmårskommuner i Västra Götaland

Varje år jobbar vi extra med fyra utvalda kommuner, våra filmårskommuner.  Nu söker vi filmårskommuner för åren 2021, 2022, 2023 och 2024. Filmårskommuner får programinnehåll av Göteborg Film Festival utan kostnad. Det kan vara Filmisk Salong och lokala visningar under vår barnfilmsfestival Göteborg Film Festival Prisma. Vi samarbetar gärna även kring en utomhusvisning i er kommun under sommaren. 

Det du som filmårskommun behöver göra är att avsätta tid och energi. Att vara filmårskommun skall vara ett startskott för att ta ett extra steg för filmkulturen i kommunen; det kan gälla publiken, stödet till filmstudion och biografen eller alla elevers rätt till filmkultur genom skolbio. Vill ni gå vidare och satsa extra under ett år på film i er kommun? Bli Filmårskommun så drar vi igång arbetet tillsammans!   
Ta kontakt med projektledare Erika Olsson om du vill veta mer: erika.olsson@goteborgfilmfestival.se 

Vad gäller för filmårskommuner 2021? 

Filmårskommuner för året 2021 får programinnehåll anpassat för biograf under festivalen 2022. Dessutom får kommunen ett antal branschackrediteringar av Göteborg Film Festival 2021 för att kickstarta året och kompetensutveckla nyckelpersoner i kommunen. I ackrediteringen ingår vårt digitala branscharrangemang med TV Drama Vision dagar, omvärldsbevakning genom Nostradamus och föredrag av nyckelpersoner i film- och TV-branschen från hela världen. Precis som alla andra år planerar vi gärna en utomhusbio-upplevelse tillsammans med er under sommaren och ett antal fria visningar för barn och familj under Göteborg Film Festival Prisma hösten 2021. 

Se en kort film om Göteborg Film Festivals ordinarie erbjudande till arrangörer i Västra Götaland. Under 2021 kommer vi inte göra några visningar på biograf: 

Kontaktperson  

Projektledare Erika Olsson, erika.olsson@goteborgfilmfestival.se 

Tel: 0736-24 99 69 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.