46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Filmfestivalen anordnar stödvisningar för Ukraina

Alla intäkter går oavkortat till organisationen Voices of Children i Ukraina.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Till stöd för Ukraina anordnar Göteborg Film Festival, Draken Film, Story och Folkets Bio visningar av Simon Lereng Wilmonts festivalvinnare A House Made of Splinters, som utspelar sig på ett barnhem i östra Ukraina. Visningarna sker både på biografer i hela Sverige och digitalt på Göteborg Film Festivals streamingtjänst Draken Film. Alla intäkter går oavkortat till organisationen Voices of Children i Ukraina. 

Under 2021 har Göteborg Film Festival arbetat för att stärka yttrandefrihet och demokrati genom att stödja produktion av filmer med konstnärligt och demokratiskt värde genom filmfonden Göteborg Film Fund. Fonden har arbetat i regioner där demokratiska värden är hotade av politisk eller ekonomiskt eller instabilitet.

Ukraina är ett av länderna där fonden har varit verksam. Genom Göteborg Film Fund har festivalen givit stöd till postproduktion och utveckling av åtta ukrainska filmer. De senaste dygnen har Göteborg Film Festival varit i kontakt med de filmskapare som fått stöd av fonden, samt vår medarbetare som arbetat med att stödja ukrainsk film. Flera av filmskaparna har beskrivit oro för sin säkerhet och att de försöker ta sig själva och sitt filmmaterial till säkra platser. Andra har gått ut i strid.

Den ukrainska filmproducenten Olena Yershova har under 2021 arbetat som korrespondent i Ukraina för Göteborg Film Fund. Såhär skriver hon, klockan 01.00 den 27 februari:

”Tung, tung bombning av Kiev (bomber på barnsjukhuset Ohmatdet), Kharkiv, Vasylkiv (oljedepån brinner), Kherson-regionen, Gostomil och andra ukrainska städer. Många filmskapare befinner sig i Kiev. Några har tagit till vapen, som Oleg Sentsov och Maksim Kurochkin, några har tagit fram sina kameror. Vi tror alla att Ukraina är i strid för civilisation, frihet, moderlandet och europeiska värden. Om vi inte stoppar monstret kommer monstret gå längre, så vi slåss för hela Europas framtid. Det är därför vi hoppas att Europa och USA kommer agera och hjälpa mer aktivt, innan det är för sent.”

A house made of splinters

Under Göteborg Film Festival 2022 tilldelades Simon Lereng Wilmonts film A House Made of Splinters priset för bästa dokumentär, Dragon Award Best Nordic Documentary. Filmen utspelas i ett barnhem i östra Ukraina, och är en på samma gång hjärtskärande och hoppfull dokumentär som skildrar ett samhälle starkt påverkat av kriget i dess närhet. Simon Lereng Wilmonts förra film Olegs barndom prisades också den som bästa dokumentär vid Göteborg Film Festival 2018, och handlar om Oleg och hans mormor Alexandra som lever vid krigets frontlinje i östra Ukraina.

Regissören Simon Lereng Wilmont har uppmanat omvärlden att stödja hjälporganisationen Voices of Children, som arbetar med att hjälpa barn och deras familjer i ett krigsdrabbat Ukraina. Lereng Wilmont har också arbetat nära Voices of Children i produktionen av A House Made of Splinters.

– Mina två senaste dokumentärer utspelar sig nära fronten i östra Ukraina så de senaste sex åren har jag åkt fram och tillbaka. Jag har träffat så många fantastiska människor genom åren och har massvis med vänner i regionen. Det är helt fasansfullt vad Putin gör mot Ukraina och dess folk just nu och jag är speciellt oroad för alla barn som är mitt i detta krig. Jag uppmanar därför alla att stötta de frivilligorganisationer som fortfarande arbetar i Ukraina, som till exempel organisationen Voices of Children som tar hand om barn som lider på grund av kriget. Jag kommer personligen att donera till dem och hoppas andra kan tänka sig göra detsamma. Alla bidrag hjälper, säger Simon Lereng Wilmont.

Nu arrangerar Göteborg Film Festival, Story, Folkets Bio (som distribuerar A House Made of Splinters i Sverige), Draken Film och ett antal biografer runt om i Sverige visningar av A House Made of Splinters till stöd för Voices of Children. Med start fredag 4 mars, sker visningarna både på biografer och digitalt på Göteborg Film Festivals streamingtjänst Draken Film.

Alla intäkter från visningarna går oavkortat till Voices of Children. Göteborg Film Festival och Draken Film matchar dessutom alla intäkter från visningarna på Draken Film genom att skänka lika mycket till, och vi uppmanar publiken att dessutom göra ytterligare donationer. Även små summor kan göra stor skillnad i Ukraina just nu.

Vill du stödja Voices of Children? Swisha valfri summa till 123 087 99 24. Swishnumret tillhör Göteborg Film Festivals filmfond, som under 2021 arbetat med att stödja filmskapare i Ukraina. Alla pengar vidarebefordras oavkortat till Voices of Children. Det går också bra att föra över pengar via Bankgiro 5075-3524, ange då ”Voices of Children” som referens.


Streama A House Made of SplintersDraken Film från och med den 4 mars.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.