43:e festivalen 24 jan - 3 feb, 2020
Stäng
Besökare
Bransch

Filmfestivalen skriver på för jämställdhet

Göteborg Film festival har skrivit på "50/50x2020 Pledge for Gender Parity and Inclusion in Film Festivals" – ett avtal där festivaler skriver under på att sträva mot jämlikhet.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

Under förra årets Cannes-festival lanserades ”50/50×2020 Pledge for Gender Parity and Inclusion in Film Festivals” – ett avtal där filmfestivaler skriver under på att sträva mot jämlikhet.

Vid en träff på Festivalarenan under fredagskvällen signerades avtalet av Göteborg Film Festivals VD, Mirja Wester och festivalens konstnärliga ledare, Jonas Holmberg. Allt under överseende av Delphyne Besse och Berenice Vincent från Collectif 5050×2020.

– Göteborg Film Festival skapades som en reaktion på en alldeles för snäv biorepertoar. I 42 år har vi arbetat för att erbjuda ett mer diversifierat filmutbud till publiken, både vad gäller geografi, kön, estetik, tematik och vilka historier som får berättas. Därför är det självklart för oss att signera och stödja detta initiativ. Detta innebär också att vi får ytterligare ett incitament för att arbeta ännu hårdare med representation och med att lyfta kvinnliga filmare, säger Mirja Wester, VD för Göteborg Film Festival.

WIFTI lanserar samarbetet 10% for 50/50
Vid samma träff på Festivalarenan släppte WIFTI (Women in Film & Television International) även nyheten om ett unikt internationellt samarbete för jämställdhet inom filmproduktion.

Samarbetet heter 10% for 50/50 och ger just jämställda filmproduktioner 10 procents rabatt på teknik och tjänster från en mängd bolag i flera europeiska länder. Initiativtagare är WIFTI och det svenska postproduktionsbolaget Chimney

Rabatten erbjuds till produktioner som uppfyller kriterier som indikerar en jämställd produktion enligt ReFrame, ett program skapat av Women in Film LA och The Sundance Institute för att uppnå jämställdhet i filmbranschen.

Mer information om 10% for 50/50 finns här. 

Foto: Carla Orrego Veliz 

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.