46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Filmpolitiskt toppmöte 2020 – tagning tre

För tredje gången arrangerar Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen Filmpolitiskt toppmöte, en arena där politiker på alla nivåer tillsammans med tjänstemän och bransch kan diskutera filmpolitik.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

För tre år sedan introducerade vi Filmpolitiskt toppmöte som redan första året fyllde ett tomrum i den svenska filmpolitiska debatten. Samtalen fortsatte 2019 och nu, 24 januari 2020, är det dags för tagning tre under Filmpolitiskt toppmöte 2020.

För tredje gången arrangerar Göteborg Film Festival och Västra Götalandsregionen Filmpolitiskt toppmöte, en arena där politiker på alla nivåer tillsammans med tjänstemän och bransch kan diskutera filmpolitik.

– Det är angeläget att prata om förutsättningar för filmpolitikens förverkligande. Riksdagen har klubbat sju mål. Men hur ska de nås? Det filmpolitiska toppmötet har kommit att bli en arena för dialog och samtal om villkor för produktion och spridning, säger Carina Lindberg Glavå, ordförande Göteborg Film Festival.

Bakgrunden är den nya statlig filmpolitik som ersatte den tidigare filmavtalsmodellen 2017, vilket förändrade filmkartan och behovet av politisk diskussion och kontinuerlig dialog mellan stat, region och kommun om filmens visioner, mål och framtid.

– De svenska filmregionerna har stor betydelse för svensk filmproduktion. Syftet med toppmötet är att samtal förs mellan filmansvariga politiker, branschen och de tjänstepersoner som ansvarar för att förverkliga de filmpolitiska målen. Vi ser fram mot det tredje filmpolitiska toppmötet. Min förhoppning är att vi tillsammans skapar förutsättningar för att främja den svenska filmen, säger Conny Brännberg (KD), ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.

Toppmötet äger rum på Auktionsverket Kulturarena på Tredje Långgatan i Göteborg. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind inleder och i panelerna finns politiker, tjänstemän och representanter för filmbranschen. Mötesdagen leds av moderator Cecilia Garme och programmet presenteras närmare mötet.

Dagarna efter toppmötet, lördag 25 och söndag 26 januari, introducerar vi en ny plattform för filmdiskussioner och -debatt: Filmforum Sverige. Det är en tvådagarskonferens tillägnad den svenska filmbranschen, öppen för ackrediterade. Mer information om detta kommer inom kort.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen