44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Filmtips från programsläppet

För dig som inte hade möjlighet att vara med och smygläsa programmet har vi listat alla filmtips som filmfestivalens medarbetare delade med sig av under tisdagens programsläpp.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

I tisdags släpptes programmet till Göteborg Film Festival 2020 och filmfestivalen bjöd in till en helkväll av filmtips och mingel på Auktionsverket Kulturarena. Festivalens programkommitté fanns på plats för att möta besökare, svara på frågor och dela med sig av sina favoriter i programmet. För dig som inte hade möjlighet att vara med och smygläsa programmet – eller bara inte hann kryssa för alla filmfavoriter – har vi listat alla filmsektioner och filmtips som filmfestivalens medarbetare delade med sig av under kvällen.

Focus: Feminism

Vai
Åtta kvinnliga filmskapare från öar i södra Stilla havet har gått ihop och tillsammans gestaltat flickan Vais emanciperande resa från flicka till kvinna.

En kvinnas val
Stressad saudisk småstadsläkare blir feministisk politiker av misstag i Haifaa Al-Mansours engagerande film om förändringens villkor.

Force of Habit
Med slagkraft och ärlighet, men också med träffande och befriande humor, skildras hur patriarkala maktstrukturer genomsyrar några olika kvinnors liv under en dag.

Focus: Brazil

Bacurau
Paranoid hämndvästern om revolterande bybor som lockat rekordpublik i Brasilien och blivit en symbol för motståndet mot president Bolsonaro. Vann juryns pris i Cannes.

Your Turn
Kampvilja och samba i aktivistisk dokumentär från studentprotesternas São Paulo.

The Invisible Life of Euridice Gusmao
Oemotståndlig och episkt berättad känslobomb full av otroliga Rio-miljöer och storslagna händelser. Brasiliens Oscarsbidrag och vinnare av Un Certain Regard i Cannes.

Nordic Competition

Charter
Charter är ett kärleksbrev till alla skilda föräldrar signerat Amanda Kernell (Sameblod, GFF 2017) och ett gripande drama där ett helt samhälle dömer ut någons föräldraskap.

Barn
Formfulländat filmberättande i mästerligt ensembledrama som öppnar upp tillvarons innersta bråddjup genom en unik kombination av komedi och moralfilosofi.

Disco
Josefine Frida från Skam briljerar som den unga kristna dansaren Mirjam, som efter en kollaps börjar ifrågasätta både sin karriär och sin tro.

International Competition

Proxima
Sarah (Eva Green) försöker balansera karriär och mammaroll i Alice Winocours precisa och jordnära astronautdrama. En prisad och kritikerhyllad pärla.

Rocks
Tonårstjejen Rocks måste ensam ta hand om både sig själv och sin lillebror i Sarah Gavrons (Brick LaneSuffragette) hyllade, urstarka systerskapsdrama.

Martin Eden
Ståtlig sjöman blir hyllad författare i elegant, intelligent och politisk filmatisering av Jack Londons självbiografiska roman. Vann Platform-priset på filmfestivalen i Toronto.

Nordic Documentary Competition

The Self Portrait
Lene Marie Fossen är 32 år och en unik fotograf med en enastående talang. Men hon lider också av svår anorexi och har gjort det sen hon var tio år.

Idomeni
En oroande och dramatisk tid i några människors liv, gestaltad på ett nedtonat och gripande sätt.

Ingmar Bergman Competition

Rare Beasts
Okonventionell, feministisk, kaxig, kaotisk och vild take på den romantiska komedin i brittiska skådespelaren Billie Pipers färgstarka regidebut.

Bring Me Home
Spännande, våldsam och nattsvart koreansk thriller om en förkrossad mors sökande efter försvunnen son i stilsäker regidebut med Park Chan-wook-vibbar.

A Thief’s Daughter
Begåvad och urstark debut där Belén Funes visar en otrolig förmåga att gestalta den råa utsatthetens kraft i en ung kvinnas liv.

Startsladden

Grab Them
60-åriga Sally har länge sökt efter lycka och kärlek, men de senaste åren har hennes sökande komplicerats av det faktum att hon ser ut exakt som Donald Trump. Följ med in i en hysterisk deep-fakead verklighet där en mans vansinnesfärd genom världen blivit en kvinnas tyngsta ok att bära.

Nordic Honorary Dragon Award

Den enfaldige mördaren
Stellan Skarsgård tilldelades en Silverbjörn i Berlin för sin insats som den godhjärtade, men trakasserade unga drängen Sven i Hans Alfredsons hyllade filmepos.

The Painted Bird
Stellan Skarsgård briljerar som nazistisk soldat i hyllad filmatisering av Jerzy Kosinskis bästsäljande roman om en pojkes vandringar under andra världskriget.

Nordic Light

Min pappa Marianne
Misslyckad frilansjournalist får vikariat i Alingsås och upptäcker nya sidor av sin pappa i verklighetsbaserat drama med en fantastisk Rolf Lassgård i titelrollen.

En vit, vit dag
Makalös bildmagi och briljant skådespeleri när Hlynur Pálmason berättar om en svartsjuk polis som tappar fattningen i Cannes-prisat storverk om sorg och desperation.

The Good Traitor
Intrikat och våghalsig diplomati i Christina Rosendahls uppfriskande och verklighetbaserade andra världskrigsdrama, som utspelar sig långt från det krigshärjade Europa.

Are We Lost Forever
Smärtsamma uppbrott och kärleksfulla möten i intimt relationsdrama där varje scen utsöndrar sorg, desperation och obesvarad kärlek.

Nordic Light: TV Drama

Tsunami
En känslosam och spännande miniserie om ett antal människor som berörs av tsunamikatastrofen under några intensiva decemberdagar i Stockholm år 2004.

22 July
Laddat politiskt drama om de vardagshjältar som är tvungna att hjälpa, trösta och sörja ett helt land då det otänkbara händer.

Filmisk salong

Sällskapet – intervjuer ifrån alltings mittpunkt
Mansrollen under lupp i charmig animerad satir med allvarlig underton där vi träffar invånare från alltings mittpunkt – vita män i 40-årsåldern.

Swedish Shorts

Valla Villekulla
Efter år av tystnad söker en grävande reporter upp Pippi, Annika och Tommy för att ta reda på vad som hände och vad som gick snett. Briljant och hejdlöst rolig mockumentär med Ann Petrén, Anki Larsson och Rolf Sohlman i rollerna.

Pingis – ett skilsmässodrama i fem set
Under dotterns pingismatch träffas föräldrarna på läktaren. Alltmedan matchen pågår plockar de poäng på varandra i ett syrligt skilsmässogräl. Henrik Dorsin och Livia Millhagen gör huvudrollerna i Sara Kadefors oemotståndligt kvicka, träffande och humoristiska film.

Gala

Uncut Gems
Adam Sandler gör sitt livs roll som maniskt risksökande juvelerare i indieauteurerna Josh och Benny Safdies (Lenny CookeHeaven Knows What) adrenalinruschiga New York-symfoni på tusen karat.

A Beautiful Day in the Neighborhood
En glimrande Tom Hanks spelar den älskvärda och supermysiga barntevestjärnan Fred Rogers, i älskvärt och supermysigt Oscarstippat faderskapsdrama.

The Kindness of Strangers
Möte mellan främlingar får överraskande följder i festivalfavoriten Lone Scherfigs hoppfulla och djupt medmänskliga drama.

Visionaries

A Moon for My Father
Konstnären och filmaren Mania Akbari knyter sin avklädda och bröstcancerdrabbade kropp till Irans politiska historia, i modig och helt unik essäfilm.

Shell and Joint
Finsk-japansk totalunderhållning om två barndomsvänner som arbetar i receptionen på ett japanskt kapselhotell med minst sagt udda gäster.

Masters

Little Joe
Botanisk sci-fi-thriller i laboratoriemiljö. Mästerregissören Jessica Hausner (Miraklet i Lourdes) imponerar i sin engelskspråkiga debut.

My Zoe
Indiestjärnan Julie Delpy förvandlar rappt äktenskapsdrama till gripande sci-fi i en av årets mest överraskande filmer.

Thalasso, eller hur Houellebecq och Depardieu hittade meningen med livet igen
Fem år efter Kidnappningen av Michel Houellebecq skriver Houellebecqs yngre flickvän in honom på ett spa med strikt diet och avgiftande kurer.

Five Continents

Till min dotter
I årets mest uppmärksammade dokumentär fångar långfilmsdebuterande Waad al-Kateab sin egen vardag på ett sjukhus i Aleppo. En obeskrivligt smärtsam och märkvärdigt hoppfull film från krigets Syrien.

Impetigore
Den indonesiske genrefilmsmästaren Joko Anwar förvandlar javanesisk skuggteater till hudlös landsbygdsskräck i årets äckligaste festivalfilm.

Coup 53
Hyllad dokumentärthriller om hur amerikaner och britter 1953 störtade Irans demokratiskt valda regering för att gynna sina oljebolag och tillsätta shahen som landets högsta ledare.

Gipsy Queen
Romsk ensamstående tvåbarnsmamma kliver upp i boxningsringen på klassiskt Hamburg-hak för att rädda sin familj och ta revansch på livet.

The Diary of Diana B
Lyckad hybridfilm om den okända hjältinnan Diana Budisavljevic, som räddade över 10 000 barn undan de kroatiska koncentrationslägren under andra världskriget.

In a Whisper
Två oskiljaktiga barndomsvänner skiljs åt när de lämnar Kuba, men återupptar sen kontakten genom videobrevväxling, i prisbelönt bitterljuv dokumentär.

New Voices

The Good Intentions
Hjärtskärande och charmigt cineastromantisk kärleksförklaring till hopplös slacker-pappa i självbiografiskt familjedrama, fullmatat med stökig indierock från 90-talskrisens Argentina.

1982
Lysande Nadine Labaki (Caramel) förgyller förstklassig debut, som parallellt skildrar 11-årige Wissams första förälskelse och Israels invasion av Beirut 1982.

The Dazzled
Trulig tonårsdotter med akrobat-ambitioner blir sina småsyskons enda hopp när familjen allt hårdare knyts till extrem religiös sekt.

This is Cristina
Indiehumor i svart-vitt som driver med den chilenska machorollen och dess mansgris-stereotyper. Och kvinnorollerna som upprätthåller dem.

Classics: Premiere

Romantic Comedy
Klappar ditt hjärta för regndränkta kärleksförklaringar och klumpiga första möten? Har du svårt att förena dem med dina tankar om feministisk teori? Möt alla dina guilty pleasures i ett helt nytt ljus.

Classics: Stig Björkman

Den vita väggen
Harriet Andersson belönades tvåfaldigt för sin roll i Stig Björkmans genombrott som också blev en av Filminstitutets största internationella framgångar.

Foto: Camilla Lindberg

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.