46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Gabriela Pichler x Draken Film

Pichler tipsar.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

En franska nya vågen-klassiker, Milos Formans långfilmsdebut och ”en av de roligaste svenska filmerna de senaste åren” är tre tips från Gabriela Pichler ur Draken Films katalog. Varje vecka vägleder några av Sveriges främsta filmpersonligheter Draken Films prenumeranter genom filmutbudet. Idag: manusförfattaren och regissören Gabriela Pichler.

Gabriela Pichler utbildade sig vid Ölands dokumentärfilmskola och Filmhögskolan i Göteborg. Redan med sin examensfilm Skrapsår vann Pichler Guldbaggen för bästa kortfilm. Året var 2010 och två år senare långfilmsdebuterade hon med Äta sova dö. En svensk långfilmsdebut vars framgångar få andra debuter i svensk filmhistoria kan matcha. Publikpriset vid Venedigs filmfestival följdes upp av översvallande recensioner och storpublik på svenska biografer. Resan kröntes med storslam på Guldbaggegalan 2013 där Äta sova dö prisades för bästa film, regi, manus och bästa kvinnliga huvudroll. 2019 följde hon upp succén med Amatörer som var invigningsfilm på Göteborg Film Festival där den även vann Dragon Award Best Nordic Film. Amatörer nominerades till fyra Guldbaggar.

Förutom att kurera ett urval på Draken Film, vad gör du just nu, Gabriela Pichler?

”Jag medverkar med en nyskriven text i sprillans nya antologin ”Industrivisioner”, den kan man kolla in! Och så är det skönt att karantäntrenden äntligen gjort att isolering blivit socialt accepterat. Så jag kan få gå full-blown-eremit och skriva i fred på mina nästa projekt.”

Gabriela Pichlers filmtips:

At Night I Fly av Michel Wenzer

”En av mina favoritfilmer om att skapa hopp på en hopplös plats.” 

Kaspar Hauser av Werner Herzog

”När Kaspar säger ”Mutter, ich bin von Allem abgetan” är det bland det mest märkliga och samtidigt hjärtknipande jag sett på film.” 

Pussy have the power av Lovisa Sirén

”Fint spelat av Siri Hjorton Wagner i en kortfilm med underfundig humor och självdistans i frågor med stor igenkänning…”

Det svarta fåret av Milos Forman

”En av mina absoluta all-time favoriter. Milos Formans debutlångfilm, och redan här var han duktig på att fånga den rörande vardagliga människan i absurt ordinära situationer.”

Burka songs 2.0 av Hanna Högstedt

”Hanna Högstedts utforskande och självutlämnande film om ett filmprojekt som först såg ut att misslyckas, men som istället lyfter frågor om representation, film och vem som kan tala för vem.” 

Cléo från 5 till 7 av Agnès Varda

”Agnès Vardas mästerliga film från franska nya vågen som friskt blandar existentialism och lekfullhet.” 

Om våld av Göran Hugo Olsson

”En film som genom sitt urval av äldre svenskt arkivmaterial skickligt speglar Frantz Fanons frigörelsetankar och kritik av kolonialismen.”

Det moderna projektet av Anton Källrot

”Filmkollektivet Ögat står bakom en av de roligaste svenska filmerna de senaste åren.”

Förra veckan tipsade Lisa Langseth. Läs hennes rekommendationer här >>

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.