47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Här är vinnarna på Göteborg Film Festival 2022!

As in Heaven vinner Dragon Award Best Nordic Film.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024
Dragon Awards Best Nordic Film
Tea Lindeburg, regissör och Lise Orheim Stender, producent

Dragon Award Best Nordic Film: As in Heaven

As in Heaven, regisserad av Tea Lindeburg, vinner festivalens största pris Dragon Award Best Nordic Film. 

Prissumman är på 400 000 kronor och presenting partner för tävlingen är Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Juryns motivering:
Denna starka och engagerande film tar med oss in i ett brutalt landskap fyllt av blod, smuts och livsavgörande beslut. Det är en karaktärsdriven film som berättar en historia om hopp, vidskeplighet och lydnad, där vi följer en ung kvinnas förvandling från att vara fri till att tyngas under en kvävande ansvarskänsla. Huvudkaraktären gör en makalös insats och vi rörs verkligen av perspektivet: Att föda är en naturlig del av livet, något som alla berörs av – och ändå har vi sällan sett detta fenomen skildrat med en sådan här påträngande och smärtsamt rå kvalitet på film förut. Vi hoppas att det här priset uppmuntrar regissören att fortsätta utveckla sitt cinematografiska språk, och ge oss dessa sällan sedda, men viktiga perspektiv. 

Årets jury bestod av Eva Husson, regissör, Frankrike Milad Alami, regissör, Sverige Maria Bäck, regissör, Sverige och Olena Yershova, producent, Ukraina/Turkiet.

Dragon Award Best Acting 2022
Seidi Haarla

Dragon Award Best Acting: Seidi Haarla

För fjärde året delar Göteborg Film Festival ut sitt skådespelarpris. Priset är könsneutralt och alla skådespelare i filmerna som ingår i Nordic Competition är nominerade.

Dragon Award Best Acting går till Seidi Haarla för rollen som Laura i Kupé nr 6.

Juryns motivering:
Vinnaren av skådespelarpriset bokstavligen vibrerade ut från duken och in i våra hjärtan. Genom sitt hudnära spel tog hen oss på en resa som utforskade identitet, kärlek och tillhörighet. Och förmedlade, med stort mod, vad det innebär att vara vilse inuti sig själv, men samtidigt lyckas förbli orädd och nyfiken på världen.  

Juryn som utser vinnaren av Dragon Award Best Acting är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Priset togs emot av Seidi Haarla (huvudrollsinnehavare)

FIPRESCI-priset: Kupé nr 6

Årets kritikerpris, FIPRESCI-priset, går till Juho Kuosmanen och filmen Kupé nr 6. Priset delas ut av det internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

Juryns motivering:
För den övertygande blandningen av episk road movie och melodrama, som samtidigt förmår att bibehålla sin intimitet, för sina känsliga karaktärsporträtt som går på djupet, samt sitt engagemang för kontroversiella och oväntade val. 

Årets jury bestod av: Ariel Schweitzer, filmkritiker, Frankrike, Max Borg, filmkritiker, Schweiz och Susanne Gottlieb, filmkritiker, Österrike.

Sturla Brandth Grøvlen

Sven Nykvist Cinematography Award: Sturla Brandth Grøvlen

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf i Nordic Competition, går i år till Sturla Brandth Grøvlen för filmfotot i De oskyldiga.

Motiveringen lyder:
I denna överraskande film tar oss filmfotografens blick till barnets värld, med stark närvaro och intimitet. Bilderna lyckas framkalla mystiska krafter i barnet och går ytterligare ett steg för att synliggöra demonen också hos oss i publiken. Imponerande visuella val skapar spänning samtidigt som midsommarens fantastiska ljus utforskar de olycksbådande känslorna i mörkret. 

Juryn som utser vinnaren av Sven Nykvist-priset är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Dragon Awards Audience Award
Lizette Jonjic, samproducent till filmen De oskyldiga

Audience Dragon Award Best Nordic Film: De oskyldiga

Årets publikpris för bästa film i Nordic Competition går till De oskyldiga av Eskil Vogt.

Priset togs emot av Lizette Jonjic, samproducent till filmen.

Simon Lereng Wilmont

Dragon Award Best Nordic Documentary: A House Made of Splinters

Årets Dragon Award Best Nordic Documentary har tilldelats Simon Lereng Wilmont för filmen A House Made of Splinters. Presenting partner av priset på 250 000 kronor i tjänster är Chimney. 

Motiveringen lyder: 
Priset går till en exceptionellt vacker film. En film som med sin närvaro och förtvivlan är mer akut och brinnande än någonsin möjligt. Med poetiska, oförglömliga bilder ger den en röst till barnens hjärtskärande historier, med ett brutalt krig ständigt i bakgrunden. Berättelsen och bilderna som bär en sådan tyngd känns ibland lätta, som en såpbubbla som svävar bekymmerslöst i ett rum. Trots det totala mörkret finns det ett litet skimmer av ljus, en känsla av värme och hopp. 

Årets jury bestod av Stina Gardell, producent och regissör, Sverige, Maciej Kalymon, regissör, Sverige och Racha Helen Larsen, producent, Norge.

Kaltrina Krasniqi

The Ingmar Bergman International Debut Award: Vera Dreams of the Sea

Årets Ingmar Bergman International Debut Award tilldelades Vera Dreams of the Sea av Kaltrina Krasniqi

Ingmar Bergman International Debut Award delas ut i samarbete med Bergmanstiftelserna – vilka består av Stiftelsen Ingmar Bergman, Bergmangårdarna och Bergmancenter på Fårö.

Priset består av en vistelse på Bergmangårdarna på Fårö och personligt besök på Bergmanarkivet i Stockholm.

Motiveringen lyder:
Vi dyker in i en skickligt konstruerad debut där varje scen tar oss djupare in i vår fängslande hjältinnas kamp, medan hon flyttar fram gränserna för cementerade patriarkala strukturer. Genom att låta familjemedlemmarna samspela på ett sofistikerat sätt, skapar regissören ett rörande och spännande porträtt av ett kvävande samhälle och det mod som krävs för att göra sig hörd. 

Årets jury bestod av Nathalie Álvarez Mesén, regissör, Sverige, Asta Kamma August, skådespelare, Sverige, Martin Eia-Revheim, kulturell entreprenör, Norge och Rafael Sampaio, producent, Brasilien.

Victoria Greve, tf kulturchef, Göteborgsposten

Dragon Award Best International Film: Playground

För femte gången delades Dragon Award Best International Film ut. Priset, som röstas fram av publiken, går i år till Playground av Laura Wandel.

Priset togs emot av Victoria Greve, tf kulturchef, Göteborgsposten.

Presenting partner för priset på 50 000 kronor är Göteborgs-Posten.

Hanna Hannerz, producent till filmen 2gether

Draken Film Award: 2gether

Det nyinstiftade Draken Film Award tilldelas en svensk kortfilm i festivalens program som utmärker sig i sin gestaltning, konstnärliga höjd eller genom att utmana och vidga berättandet i det korta formatet. Priset består av 10 000 kronor och en onlinedistribution på Draken Film.

Motiveringen lyder:
Med överraskande berättargrepp och ett experimentellt bildspråk leker filmen med förväntningar och fördomar i en kreativt berättad, modern kärlekssaga. När reality-tv tillåts växa till magisk realism dansar kärlekskranka sömngångare i Norrköpingsnatten. 

Vinnaren av Draken Film Award 2022 är 2gether av Kim Ekberg.

Priset togs emot av Hanna Hannerz, producent till filmen.

Juryn bestod av juryordförande Marie Kjellson, producent, samt Olle Agebro och Erik Toresson Hellqvist från Draken Film.

Priser som redan delats ut under festivalen

Honorary Dragon Award tilldelades Luca Guadagnino som tog emot sitt pris den 3 februari vid ett Directors Talk på Stora Teatern.

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades Rebecca Ferguson som tog emot sitt pris den 4 februari vid ett Actors Talk på Stora Teatern.

Startsladden, för årets bästa kortfilm, tilldelades Bromance av SaraKlara Hellström. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster.

Publikens pris för bästa kortfilm i Startsladden gick till Vi var barn då av Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani. Priset delades ut i Studio Draken på kvällen den 26 januari.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kronor, tilldelades Felix Herngren för Dag för dag.

Nordisk Film & TV Fond Prize gick till manusförfattarna Gísli Örn GardarssonBjörn Hlynur Haraldsson and Mikael Torfason för den isländska tv-serien Blackport.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen