46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Höstens premiärer släppta för Draken Film på bio

– Det är en blandning av festivalsuccéer från hela världen som vi vet att vår publik kommer att älska, säger Olle Agebro, innehållsansvarig på Draken Film.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Nu släpps höstens program för Draken Film på bio – en bioklubb från Göteborg Film Festivals filmtjänst Draken Film, där alla prenumeranter får gratis premiärbiljetter till handplockade filmer på biografer i hela Sverige. Redan till helgen den 26 augusti kan medlemmarna se biopremiären för Laura Wandels prisbelönta skolgårdsdrama Playground.

Starta prenumeration

Bland höstens Draken Film på bio-premiärer ryms David Cronenbergs kontroversiella Cannes-snackis Crimes of the Future, Clio Barnards socialrealistisk feelgood Ali & Ava, Arsalan Amiris Venedig-prisade iranska demonskräck Zalava och ytterligare sju prisbelönta och omtalade premiärer. För 89 kr per månad får Draken Films prenumeranter alltså inte bara tillgång till ett helt bibliotek av strömmad film, utan dessutom premiärbiljetter till tio av höstens mest efterlängtade biofilmer.
– I höstens program märks både kritikerhyllade debutanter och några av filmvärldens mest älskade veteraner. Det är en blandning av festivalsuccéer från hela världen som vi vet att vår publik kommer att älska, säger Olle Agebro, innehållsansvarig på Draken Film.

Sedan coronapandemin bröt ut 2020 har Draken Film, i ett unikt samarbete med fristående biografer runtom i Sverige, arbetat för att få tillbaka premiärpubliken till biosalongerna. Göteborg Film Festivals och Draken Films programkommitté väljer varje säsong ut de mest intressanta biofilmerna, och bjuder alla Draken Films prenumeranter på biobiljetter till sina lokala biografer under premiärhelgen. Initiativet har gett Draken Films medlemmar möjlighet att utan extra kostnad upptäcka filmer de annars inte sett, samtidigt som det ökat publiken med så mycket som 30% under den avgörande premiärhelgen.

Höstsäsongen 2022

Playground

Playground – 26/8

Laura Wandel | Belgien
Nervigt om skolgården som krigszon ur hjärtskärande barnperspektiv – helgjuten långfilmsdebut som utsågs till Belgiens Oscarsbidrag och tog hem Dragon Award Best International Film vid Göteborg Film Festival.

Ali & Ava

Ali & Ava – 2/9

Clio Barnard | Storbritannien
Oväntad medelålders kärlek uppstår mellan udda par i denna livsbejakande Clio Barnard-svärtade feelgood-pärla som blev publikens favorit i Cannes.

Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates: A Body in the Service of Mind – 16/9

Stig Björkman | Sverige
Joyce Carol Oates beskrivs ofta som en av vår tids främsta författare. I Stig Björkmans film lotsas vi skickligt genom ett författarskap djupt grundat i såväl Oates egen bakgrund, hennes arbetsliv, relationer och i hennes samtid.

Zalava

Zalava – 23/9

Arsalan Amiri | Iran
Rysligt stilsäker Venedig-vinnare om pragmatisk polis beordrad till demonhärjad by i allegorisk skräcksaga med iranska revolutionen som fond.

Crimes of the Future

Crimes of the Future – 7/10

David Cronenberg | USA
Cronenberg är tillbaka med en stjärnspäckad ensemble i ett body horror-mästerverk om en framtid där kirurgi är det nya sexet.

En persikolund i Katalonien

En persikolund i Katalonien – 7/10

Carla Simón | Spanien
Det är sommar och persikosäsongen är i full gång. Så länge som de kan minnas har den tätt sammanhållna familjen Solé levt av att plocka persikor i i Alcarràs, en liten by i Katalonien. Filmen, som vann Guldbjörnen i Berlin 2022, bygger på regissören Carla Simóns (Summer 1993) egen familjehistoria.

Earwig

Earwig – 14/10

Lucile Hadžhalilovic | Storbritannien
Underbart excentrisk febermardröm, och en bländande vacker film från Lucile Hadžhalilovic, om tjej med isbitar till tänder som påbörjar en mystisk resa in i det okända.

Freaks Out

Freaks Out – 21/10

Gabriele Mainetti | Italien
Särbegåvad cirkustrupp tar upp kampen mot nazisterna i uppfriskande originellt italienskt superhjälteäventyr, flerfaldigt prisbelönt på filmfestivalen i Venedig.

Speak No Evil

Speak No Evil – 11/11

Christian Tafdrup | Danmark
Sociala koder och konventioner blir ödesdigra i en fängslande och satirisk nagelbitare om en dansk familj som snärjs in i en situation de får allt svårare att ta sig ur.

Decision to Leave

Decision to Leave – 10/12

Park Chan-wook | Sydkorea
Intrikat Hitchcockinfluerad polisfilm om mord, besatthet, äktenskap och sömnlöshet i regi av mästaren Park Chan-wook.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.