46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Hypnotiskt porträtt av Jamaica

Khalik Allah är känd för att ha filmat Beyoncés Lemonade. Nu har han vänt kameran mot människorna på Jamaicas gator i en poetisk dokumentär som inte liknar något annat.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Khalik Allah är känd för att ha filmat Beyoncés Lemonade. Nu har han vänt kameran mot människorna på Jamaicas gator i en poetisk dokumentär som inte liknar något annat.

Text: Caroline Widenheim

Han har kallats en av vår tids mest intressanta filmare, ”en visionär som verkar bortom genrekategorier”. Han har erövrat filmfestivaler och knockat kritiker över hela världen. I Field Niggas från 2015 skildrade han fattigdomen bland afroamerikaner i East Harlem. Därefter var han en av fotograferna bakom Beyoncés visuella album Lemonade, som lekte med historiska och nutida bilder av afroamerikanska erfarenheter i Louisiana. Med Black Mother tar Allah, som är uppväxt i New York med en jamaicansk mamma och en iransk pappa, ännu ett kliv söderut, till sin mammas hemland.

Stilen känns igen. Allah filmar prostituerade på mörka gator, tiggare utanför matbutiker, skolbarn och kyrkbesökare i sina finaste söndagsklänningar. De poserar som för stillbilder medan kameran hänger kvar vid deras ansikten. Över bilderna spelas ett ljudspår med intervjuer. Om rösterna tillhör dem som för tillfället är i bild framgår inte. I en scen hörs en förhandling mellan en prostituerad kvinna och en torsk, i en annan berättar en röst om Jamaicas frihetshjälte Samuel Sharpe.


Khalik Allah kommer att delta i seminariet Khalik Allah – From Harlem to Jamaica 

Allah har besökt Jamaica regelbundet sedan han var barn. ”Det finns fantastiska platser på Jamaica, men i filmen ville jag verkligen visa baksidan”, säger Khalik Allah i en intervju med webbmagasinet Shadow and Act. ”Jag ville inte att det skulle framstå som en paradisö dit turister åker för att slappna av och allt är bra. Jamaica är en ö som våldtagits av britterna genom kolonialism och slaveri. Därefter blev den en serviceekonomi, där alla verksamheter lever av turismen. På det sättet har ön själv blivit en prostituerad.”

De korta fragmenten och Allahs växelvisa användande av gamla Super 8-kameror och en modern HD-kamera bildar en heltäckande mosaik och en alldeles egen rytm – hypnotisk, poetisk och visuellt slående. Den enda röda tråden är en gravid kvinna, Yasheka, som följs från den första trimestern till förlossningen. Enligt Allah var det egentligen inte meningen att Black Mother skulle bli en hel dokumentär. Han åkte till Jamaica och började filma utan ett direkt mål. Det var först när han fick tillåtelse att följa Yasheka hela vägen till förlossningsrummet som han insåg projektets fulla potential.


Black Mother är en del av sektionen Visionaries på Göteborg Film Festival 2019.

Resultatet är en djupdykning i Jamaicas identitet och historia. Den berättar om ursprungsbefolkningen som nästan utrotades, om britterna som var kolonialherrar ända fram till 1962, om de starka banden till afrikanska länder som Ghana och Etiopien. Men också om religionen, vattendragen, frukten och om unga jamaikaner som bleker sin hud.

Under festivalen kommer Khalik Allah att berätta om processen bakom Black Mother och hans syn på den dokumentära formen när han besöker Festivalarenan torsdag 31 januari 17.00. Det blir ett möte med en av vår tids mest intressanta filmvisionärer, som du garanterat inte vill missa.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen