46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Levan Akin x Draken Film

Varje vecka vägleder några av Sveriges främsta filmpersonligheter Draken Films prenumeranter genom filmutbudet. Idag är det dags för regerande mästaren från Guldbaggegalan: Levan Akin.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Dans och vänskap, mustighet och erotik samt Kieslowskis klassiker om bandet mellan två kvinnor. Där har ni några godbitar när Levan Akin tipsar ur Draken Films katalog. Varje vecka vägleder några av Sveriges främsta filmpersonligheter Draken Films prenumeranter genom filmutbudet. Idag är det dags för regerande mästaren från Guldbaggegalan: Levan Akin.

Levan Akin långfilmsdebuterade 2011 med Katinkas kalas – ett svart humoristisk drama som stack ut i den svenska filmfloran och som förutspådde vad som komma skulle. Missa inte den på Draken Film! Akins andra film Cirkeln rörde sig i en annan genre och budget, baserad på succéromanen av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Tredje filmen, And then we danced, kom förra året och blev Akins stora internationella genombrott. Mottagandet vid världspremiären i Cannes var översvallande och så fortsatte det. And then we dance såldes världen över, blev en stor publikframgång på bio och valdes till Sveriges Oscarsbidrag. Vid Guldbaggegalan i år blev filmen fyrfaldigt belönad, då den vann priserna för bästa film, manus, foto och manlig huvudroll.

Förutom att kurera ett urval på Draken Film, vad gör du just nu, Levan Akin?

”Just nu gör jag research för min nya långfilm samt arbetar med förberedelserna för en TV-serie jag skrivit tillsammans med Mattias Skoglund och Sara Bergmark Elfgren som går i produktion i augusti i år.”

Levan Akins filmtips på Draken Film:

Martha & Niki av Tora Mkandawire Mårtens

”En av mina starkaste bioupplevelser. Om dans och vänskapskärlek. Och om hur svårt det kan vara att möta varandra fast viljan finns.”

Stories We Tell av Sarah Polley

”Underbar dokumentär, sorglig och rolig på en och samma gång. Regissören och skådespelaren Sarah Polley pussla ihop bitarna från sin bortgångna mammas förflutna.”

Metropolitan av Whit Stillman

”En absolut favoritfilm. Torrt och internt om en grupp övre medelklass ungdomar i New York som ses på kvällarna och spelar bridge samt diskuterar Fouriers socialism. Rolig sidnot är att regissören Whit Stillman räddade min film Katinkas Kalas från att helt och hållet försvinna genom att hjälpa den få ett liv utanför Sverige.”

Veronikas dubbelliv av Krzysztof Kieślowski

”Mästerregissören Kieslowskis film om bandet mellan två olika kvinnor, en från Polen och en från Frankrike. Båda heter Veronika och de tycks leva parallella liv.”

Orlando av Sally Potter

”Mustig, erotisk och ljuvlig! Vi följer Orlando som föds som pojke och endast åldras 36 år under de 300 år som filmen utspelar sig.”

Förvaret av Anna Persson & Shaon Chakraborty

”Dokumentär om asylsökande som väntar på en enkel biljett hem. Förfärlig och fantastisk på en gång.”

De 400 slagen av François Truffaut

”Truffauts mästerverk som var med och definierade den Franska nya vågen.” 

Shame av Steve McQueen

”Steve McQueens intensiva film om sexmissbrukaren Brandon spelad av Michael Fassbender.”

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.