46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Luca Guadagnino tilldelas 2022 års Honorary Dragon Award

Den italienska filmskaparen gör filmer man kan lukta, smaka och känna på. Göteborg Film Festival presenterar stolt 2022 års pristagare av Honorary Dragon Award: Luca Guadagnino. Efter visningen av Call Me By Your Name den 3 februari kommer han att ta emot hederspriset och delta i ett Directors Talk. 

Det var en sommarkväll i Rom 1993 och Tilda Swinton hade rest till staden för att besöka en utställning på Palazzo delle Esposizioni. Medan hon rörde sig mellan salarna trängde sig en främmande man fram genom folksamlingen och ställde sig rakt framför henne. Han presenterade sig på bruten engelska. ”My name is Luca Guadagnino.” 

Swinton hade under de senaste åren etablerat sig som en av Storbritanniens främsta unga skådespelare. Med titelrollen i Sally Potters kostymdrama Orlando hade hon fått sitt stora internationella genombrott. Guadagnino var däremot helt okänd. Han arbetade som filmrecensent och kock. På fritiden knåpade han på en erotisk kortfilm, som i en lång tagning skulle skildra ett samlag mellan en man och en kvinna. 

Nu tittade den märkvärdiga italienaren Tilda Swinton i ögonen och sa: ”Varför har du inte svarat? Jag har ju skrivit till dig. Jag har erbjudit dig en roll i en kortfilm som jag ska regissera. Nu har jag inte kunnat göra filmen. Senare har Tilda Swinton prisat Guadagninos geniala förmåga att framkalla skuldkänslor. 

Sex år efter deras möte i Rom hade Guadagninos fullängdsdebut premiär på filmfestivalen i Venedig. The Protagonists är en postmodernt sönderbruten historia om ett filmteam som gör en dokumentär rekonstruktion av ett verkligt mord. Det är också den första av flera Guadagnino-filmer i vilken huvudrollen spelas av Tilda Swinton. 

Under början av sin karriär vantrivdes Guadagnino under inspelningarna. Det var för stort ansvar, för mycket som kunde gå fel, för många människor som oavbrutet avkrävde honom beslut. För att lindra stressen undvek han scener med många skådespelare. Skräcken lättade först i fyrtioårsåldern när han såg en dokumentär om inspelningen av Fanny och Alexander. Där tycktes Ingmar Bergman vara konstant vilse och förvirrad – utan att skämmas. Guadagnino bestämde sig för att vara lika öppet sårbar och sökande. Hans nästa film skulle krylla av människor! 

Kärlek på italienska, om tre generationer av en mäktig industrifamilj i Milano, blev Guadagninos stora genombrott och etablerade honom som en av filmvärldens stora sensualister. Man kan känna, lukta och smaka på hans filmer. I Guadagninos universum lär karaktärerna känna sig själva genom sina sinnliga upplevelser. Samtidigt som de finner ömhet och njutning i vällagade måltider, vackra kläder och prunkande landskap kämpar de med ännu starkare fysiska begär. 

Tilda Swintons uttråkade matriark i Kärlek på italienska förälskar sig i en ung kock. I svartsjukedramat A Bigger Splash är den linneklädda Ralph Fiennes en utlevande slav under sin omättliga hunger efter vin, mat, sex och dans. I mästerverket Call Me by Your Names mest omtalade scen utvinner Timothée Chalamet njutning ur en persikas kött och safter på ett sätt som Guadagnino själv först inte trodde var fysiskt möjligt. Remaken på Dario Argentos dans-skräck-thriller Suspiria ger uttryck för en annan sorts kittlande fascination för den mänskliga anatomin. Ben knäcks, kött söndertrasas, huvuden exploderar. 

Med hederspriset Honorary Dragon Award hyllar Göteborg Film Festival i år en unik filmskapare i vars verk människor försöker förhålla sig till hur de fysiska begären påverkar vårt själsliv. Guadagnino kommer att ta emot hederspriset och delta i ett Directors Talk efter visningen av Call Me By Your Name den 3 februari.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen