46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Lydia Sandgren x Draken Film

Årets mest hyllade romandebutant kurerar Draken Film.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Bokmässan är i full gång och med anledning av det låter vi några av våra favoritförfattare kurera sitt urval på Draken Film. Idag är det dags för årets mest omskrivna och hyllade debutant – Lydia Sandgren.

Psykologen som blev succéförfattare. I elva år filade Lydia Sandgren på sin debutroman som hon fick reda på blivit antagen för utgivning mellan två patientbesök i sitt arbete som psykolog. Romanen Samlade verk, en episk göteborgsskildring över flera decennier och på närmare 700 sidor, kom ut i våras och har hyllats stort av kritiker och läsare. Vi på filmfestivalen kan bara instämma i hyllningskören.

Lydia Sandgrens filmtips på Draken Film.

Tystnaden av Ingmar Bergman

”I Bergmans täta, thrilleraktiga drama är två systrar och en pojke är strandsatta på ett hotell i ett diffust europeiskt land. Våld och sammanbrott vibrerar under ytan, men också sexualitet och närhetslängtan. Ingrid Thulin är magnifik som dödsmärkt översättare, kluven mellan kontaktförsök och instängdhet.”

Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv av Juho Kuosmanen

”Det är 1962 och boxaren Olli Mäki ska möta amerikanen Davey Moore. Matchen hålls i Helsingfors och det är världsmästartiteln i fjärdervikt som står på spel. Olli är påpassad från alla håll och kanter. Finlands förhoppningar är enorma. Olli har emellertid tankarna på helt annat håll: han har blivit kär.”

Bobby Fischer Against the World av Liz Garbus

”Dokumentären om schackmästaren Bobby Fischer skildrar nästan motsatsen till den varma mänsklighet som träder fram i filmen om Olli Mäki. År 1972 far amerikanen Fischer till Reykjavik för att möta ryssen Boris Spasskij. Också här är det fråga om världsmästerskap. Kalla kriget pågår, spänningarna är stora. Fischer är 29 år och geniförklarad. Men vem är egentligen människan bakom det briljanta schackspelandet?”

Jules och Jim av François Truffaut

”I François Truffauts ljuvligt juvenila triangeldrama möter vi vännerna Jules och Jim. Djupt upptagna av varandra slarvar de runt i sekelskiftets Paris. En stämning av lek och upptåg råder, ingenting är riktigt på allvar, allra minst kärlek. Kvinnor kommer och går, möjligheterna tycks oändliga – tills Catherine dyker upp…”

Veronikas dubbelliv av Krzysztof Kieślowski

”Det är en alldeles särskild njutning att få sin fantasi satt i rörelse. Kieslowskis film om de synbarligen identiska unga kvinnorna Véronique och Weronika, den ena fransyska och den andra polska, åstadkommer just det.”

Orlando av Sally Potter

”En vacker och sinnlig filmatisering av Virginia Woolfs roman om Orlando, som föds som man, bestämmer sig för att inte åldras, oförklarligt förvandlas till kvinna och sedan lever i århundraden.”

Jeanne Dielman, 23, Quai de Commerce, 1080 Bruxelles av Chantal Akerman

”Jeanne är en ensamstående änka med en son i övre tonåren. Vi får följa hennes klaustrofobiskt händelselösa hemmafrutillvaro in i minsta monoton detalj. Matlagning, skoputsning, städning. Och på samma klockslag varje eftermiddag dyker det upp en man som hon säljer sex till. Ingenting förklaras. Mycket lite sägs. Ändå sitter man där och tittar, närmast hypnotiserad.”

Det ljuva livet av Federico Fellini

”Det hör till allmänbildningen att ha sett Anita Ekberg bada i Fontana di Trevi. Den filosofiskt lagda tittaren kan förslagsvis begrunda människans fåfängt tomma jakt på skönhet och njutning.”

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.