46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Magnus von Horn belönas med Svenska kyrkans pris

I konkurrens med alla svenska långfilmspremiärer på Göteborg Film Festival belönades idag Magnus von Horn med Svenska kyrkans filmpris, Angelospriset, för filmen Sweat. Prissumman är 50 000 kronor. Sweat har premiär på Göteborg Film Festival 18:00 ikväll. Sweat handlar om influencern Sylwia Zajac som har hundratusentals följare på Instagram. Hon är karismatisk, energisk och genuint besjälad […]

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

I konkurrens med alla svenska långfilmspremiärer på Göteborg Film Festival belönades idag Magnus von Horn med Svenska kyrkans filmpris, Angelospriset, för filmen Sweat. Prissumman är 50 000 kronor. Sweat har premiär på Göteborg Film Festival 18:00 ikväll.

Sweat handlar om influencern Sylwia Zajac som har hundratusentals följare på Instagram. Hon är karismatisk, energisk och genuint besjälad av att hjälpa sin publik att hålla igång. Men hennes glatt svettiga fasad håller på att rämna, ett inlägg i taget. I huvudrollen gör Magdalena Koleśnik ett magnetiskt porträtt av en nätkändis som brottas med integritet och närhetslängtan i allt mer gränsöverskridande digitala relationer. Sweat är en film som utan pekpinnar söker efter det mänskliga i skärmsamhället och fördjupar diskussionen av klickonomins existentiella effekter.

Juryns motivering lyder:
”Mellan sociala mediers omättliga hunger efter nya inlägg och den framgångsrika influencerns noggrant uppbyggda bild av sitt jag, tränger sig verkligheten obarmhärtigt på. Omskakande som en thriller men utan konstruerade överraskningar, där vi tillsammans når en sorts insikt: I vår mänskliga sårbarhet bor både styrka och skönhet. En skicklig filmisk gestaltning av samtiden där inte ett ögonblick känns överflödigt.”

Se Magnus von Horns tacktal nedan.

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2021

Gabriela Pichler, regissör och manusförfattare till bland annat Äta sova dö och Amatörer.

Mikael Ringlander, juryns ordförande, präst, tidigare pressfotograf. Projektledare för Svenska kyrkans arbete på Göteborg Film Festival.

Jakob Wirén, Ärkebiskopens teologiska sekreterare. Docent i systematisk teologi.

Bengt Toll, VD Svenska Filminstitutet 2010-2011

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen