45:e festivalen 28 jan - 6 feb, 2022
Besökare
Bransch

Manusförfattaren Maja Jul Larsen vinner Nordisk Film & TV Fond Prize för Vargen kommer

Maja Jul Larsen, manusförfattare till Vargen kommer, tilldelas 2021 års Nordisk Film & TV Fond Prize för bästa nordiska dramaserie. Priset delades ut på en ceremoni under årets digitala upplaga av TV Drama Vision på Göteborg Film Festival under onsdagskvällen. Det är femte gången priset delas ut til Bästa manus för en ny nordisk dramaserie, stöttad […]

45:e festivalen
28 Jan -
6 Feb, 2022

Maja Jul Larsen, manusförfattare till Vargen kommer, tilldelas 2021 års Nordisk Film & TV Fond Prize för bästa nordiska dramaserie. Priset delades ut på en ceremoni under årets digitala upplaga av TV Drama Vision på Göteborg Film Festival under onsdagskvällen.

Det är femte gången priset delas ut til Bästa manus för en ny nordisk dramaserie, stöttad av Nordisk Film & TV Fond. Priset består av 200 000 norska kronor och går till seriens huvudmanusförfattare.

Vargen kommer är den intensiva och känslomässiga berättelsen om en tonårsflicka som skriver en skoluppsats om hennes våldsamma styvfars beteende. Föräldrarna förnekar anklagelserna, men vem avgör vem som ljuger och vem som talar sanning? Vargen kommer hade svensk premiär på SVT i oktober 2020.

Maja Jul Larsen är född i Köpenhamn 1982. Hon tog examen som manusförfattare från Danska filmskolan 2007. Maja Jul Larsen är kanske mest känd för sitt arbete som manusförfattare på hyllade tv-serier som Arvingarna, Follow the Money and BorgenVargen kommer är hennes första tv-serie som huvudmanusförfattare.

Juryns motivering:
”Vi har sett flera fantastiska dramaserier, såväl manus-, regi- som produktionsmässigt. Det har varit ett starkt år för dramaserier, men en av dem stod ut. Vi lever i en tid där vi blir bombarderade med berättelser, så vi sökte efter en unik historia. Årets vinnare är oerhört intelligent med komplexa rollfigurer – som verkar normala och dysfunktionella på samma gång.

Det är aldrig svart eller vitt i denna serie. Rollfigurerna är både goda och onda. Det inledande avsnittet ger en story, men lämnar tittaren med så mycket kvar att man vill se resten. Serien ställer frågor till tittaren. Vad ska man tro? Du både älskar och hatar rollfigurerna – vi litar på dem, men alla kan inte tala sanning. Det är komplext och gripande – och det är därför vi har TV!

FN:s barnkonvention säger: Barn har rätt att växa upp i trygghet. Är det fallet här? Kan man alltid lita på sitt barn? Serien fokuserar på vilka metoder en familj kan ta till för att överleva, och hur svårt det kan vara för en socialarbetare att skydda barn och deras rätt till en trygg barndom. Detta är public service när den är som bäst.”

Årets jury för Nordisk Film & TV Fond Prize bestod av israeliska Emmy-vinnande producenten och Head of International Content Development på The Mediapro Studio Ran Tellem (HomelandThe Head), danska festivalchefen på THIS – Future Stories & Engagement och Aarhus Series Felicia Elisabeth Jackson, samt svenska skådespelaren Evin Ahmad (The RainDröm vidareSnabba Cash reboot).

Vargen kommer
Ulven Kommer
Danmark, 2020, 8×58’  
Nominerad manusförfattare: Maja Jul Larsen  
Broadcaster: DR  
Producerad av: DR Drama  
Producent: Claudia Saginario  
Regissör: Pernille Fischer Christensen, May El-Toukhy, Samanou Sahlstrøm, Niclas Bendixen  
Premiär: 11 oktober 2020  
Sales: DR Sales

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.