44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Martin Von Krogh vinner Angelospriset

Svenska kyrkans filmpris är värt är 50 000 kronor.

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

I konkurrens med alla svenska långfilmspremiärer på Göteborg Film Festival belönades idag Martin Von Krogh med Svenska kyrkans filmpris, Angelospriset, för filmen Cinema Pameer. Prissumman är 50 000 kronor.

Under torsdagkvällen hade långfilmsdokumentären Cinema Pameer världspremiär på Göteborg Film Festival. På plats delades också Svenska kyrkans filmpris, Angelospriset, ut till den om prisutdelningen ovetandes regissören Martin Von Krogh som var på plats på Biopalatset för filmens premiärvisning.
– Det betyder extra mycket att priset kommer från Svenska kyrkan, med tanke på motiveringen om den inkännande texten. Jag hoppas att det går ut till publiken också. Det är nästan jobbigt att ta emot priset före visningen. Men jag är ödmjukt tacksam för det här priset. Det går till hela produktionen så klart. Tusen, tusen tack.

Cinema Pameer handlar om den enda kvarvarande biografen i Kabul, om de människor som driver den och dess besökare. Den skildrar vardagen i en stad söndersliten av åratal av konflikt, men också hur viktig kulturen och filmen är för att ge inblickar i andra verkligheter och för att inspirera och ge kunskap.

Priset delades ut av biskop emeritus Per Eckerdal och det var en enig jury som valde att ge priset till regidebuterande Martin von Krogh.
– Det är en film som berör genom närheten till människor. Deras dramatiska livsöden och hemska upplevelser. Men också deras glädje över filmen som medium, säger juryns ordförande Mikael Ringlander.

Juryns motivering lyder:
”Cinema Pameer är en angelägen och varm människoskildring. I filmen får vi en inblick i livet kring Kabuls enda biograf där vi möter en annan sida av den krigsdrabbade staden än den som vanligtvis syns i nyheterna. Biografen erbjuder mer än en tillfällig flykt från en hård verklighet, den är en oas där filmerna blir uttryck för civilisation i en ociviliserad värld och en plats där värme och drömmar växer. En plats för berättelser, delande av livet, gemenskap och tro.”

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2020
Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetsledare på Bergmancenter på Fårö. Hon har tidigare arbetat med filmfestivalen Popcorn och varit verksam som filmskribent.

Ludvig Lindelöf, präst i Carl Johans församling i Göteborg. Har forskat på gudsbilden i Ingmar Bergmans filmer och är föreläsare, skribent och återkommande radioröst ibland annat Helgsmål och Klassisk förmiddag i P2.

Mikael Ringlander, juryns ordförande, präst, tidigare pressfotograf. Projektledare för Svenska kyrkans arbete på Göteborg Film Festival.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.