46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Masshypnos av biobesökare på Göteborg Film Festival

Genom The Hypnotic Cinema vill vi väcka frågor om underkastelse, gränsöverskridande och kontroll, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Göteborg Film Festival lanserar The Hypnotic Cinema – ett suggestivt experiment där besökarna utmanas att släppa kontrollen inför filmen och låta sig hypnotiseras. Genom The Hypnotic Cinema undersöker festivalen om det går att förstärka eller fördjupa filmupplevelsen för de besökare som vågar släppa taget om den egna tanken.

– De senaste årens regler och restriktioner har synliggjort hur ordningen i samhället upprätthålls och vad det egentligen är som styr människors tankar och beteenden. Kanske fattar vi inte beslut så självständigt som vi tror? Genom The Hypnotic Cinema vill vi väcka frågor om underkastelse, gränsöverskridande och kontroll, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Innan de tre utvalda filmerna visas kommer en hypnotisör utföra en masshypnos från scenen på Stora Teatern, som försätter publiken i ett medvetandetillstånd anpassat till den specifika filmen. Efter föreställningens slut bryts tillståndet av hypnotisören.

Filmmediet och hypnosen har många gemensamma referenspunkter. I den tidiga filmhistorien liknades den uppslukande biografupplevelsen ofta med hypnos, en slags medveten mental underkastelse i ett gränsland mellan dröm, sömn och vakenhet.

– Att se en film på bio kan vara extremt hypnotiskt. Hemma med surfplattan är det mycket svårare att behålla det fulla fokus som du behöver för att verkligen sjunka in i filmen. Nu när Göteborg Film Festival återvänder till biograferna adderar vi ett ytterligare hypnotiskt lager. The Hypnotic Cinema är både en hyllning till och en utvidgning av biografupplevelsen, säger Jonas Holmberg.

The Hypnotic Cinema är en del av årets festivalfokus Disorder som utforskar gränslandet mellan oordning och ordning, i våra samhällen och inom oss själva. Läs mer om Focus: Disorder här

Tre av festivalens filmer visas som en del av The Hypnotic Cinema. Det är tre suggestiva filmer som på olika sätt tar med åskådaren på en emotionell resa, och som dessutom tematiserar människors relation till olika medvetandetillstånd.

Läs om filmerna och anmäl dig till The Hypnotic Cinema här

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.