44:e festivalen 29 jan - 8 feb, 2021
Besökare
Bransch

Musik som förenar och tröstar

"Jag tycker om dåliga framträdanden. Det finns något roligt i det." – Peter Cattaneo

43:e festivalen
24 Jan -
3 Feb, 2020

När Peter Cattaneo skapar film står musiken ofta i centrum. Den brittiske regissören, som 1997 fick sitt genombrott med Allt eller inget, är nu aktuell med den hjärtvärmande filmen Military Wives.

2010 grundade två kvinnor på en militärförläggning i norra England kören Military Wives Choir. Det blev starten på en rörelse som idag består av 75 körer runtom i Storbritannien.

Det är denna rörelse som har inspirerat den brittiske regissören Peter Cattaneos senaste film. Military Wives följer en grupp kvinnor på en militärförläggning som kämpar för att skingra tankarna och hålla tristess och oro borta när deras makar skickas på utlandsuppdrag i fem månader. Efter att ha provat, och snabbt avfärdat, stickning hittar gruppen en lämplig aktivitet för ändamålet: körsång. De två ledargestalterna Kate (Kristin Scott Thomas) och Lisa (Sharon Horgan) inleder omgående en maktkamp om vems musiksmak som ska prägla körens repertoar.

Det är inte första gången musik står i centrum i en Cattaneo-film. Genombrottsfilmen Allt eller inget från 1997 vann en Oscar för bästa filmmusik och blev nominerad i ytterligare tre kategorier, bland andra bästa film och bästa regi. Cattaneo insåg tidigt i sin bana som filmskapare vilken kraft det finns i kombinationen film och musik.

– Bland det första våra lärare på filmhögskolan lät oss göra var att experimentera med att sätta ljud till filmsnuttar som tidigare elever lämnat efter sig. Det blev som ett dadaistiskt filmskapande. Det som slog mig omedelbart var att två plus två ofta kunde bli fem när du satte musik till bilderna. Ända sedan dess har jag verkligen uppskattat musikdelen av filmskapandet, säger Peter Cattaneo som just nu gästar Göteborg Film Festival.

Under inspelningen av Military Wives förbjöd Peter Cattaneo uttryckligen skådespelarna att öva på sångerna. Sångerna skulle läras in under inspelningens gång.

– Jag tycker om dåliga framträdanden. Det finns något roligt i det. Och de första körövningarna i filmen skulle ju vara dåliga. Skådespelarna försökte titta på låttexterna i sina mobiler, men jag sa åt dem att lägga undan telefonerna. Jag var ute efter den där känslan när du tror att du kan en sång och så inser du någonstans halvvägs in i låten att du inte kan resten av texten, säger Peter Cattaneo och skrattar.

”Jag funderar faktiskt på att inleda alla mina filminspelningar med gemensamma sångövningar i fortsättningen.”

All sång i Military Wives är inspelad live. Det är skådespelarnas egna röster vi hör i låtar som The Human Leagues Don’t you want me, Flying Pickets Only you och Sister Sledges We are family. Den enda låten de fick öva in ordentligt var filmens slutnummer, ett emotionellt crescendo som speglar militärfruarnas känslor när deras äkta hälfter befinner sig i krigszoner.

– Vi inledde hela inspelningsperioden med att öva på den sången i två dagar. Det blev en märklig start. Alla var oroliga och nervösa för sina röster, inte minst Kristin (Scott Thomas). Många hade aldrig träffats tidigare och undrade om de verkligen borde vara med i filmen. Men sedan hände något. Redan vid första kaffepausen var alla bästa vänner. De fördes samman genom sången. Det var fantastiskt att bevittna. Jag funderar faktiskt på att inleda alla mina filminspelningar med gemensamma sångövningar i fortsättningen.

Text: Johan Kollén
Bild: Ola Kjelbye


Military Wives har nordisk premiär.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.