45:e festivalen 28 jan - 6 feb, 2022
Besökare
Bransch

Workshops och filmvisningar för barn och unga

Året om.

Göteborg Film Festival Prisma är filmfestivalen för dig som är 0 år, 15 år eller någonstans däremellan.

Prisma syftar till att erbjuda barn och unga ett angeläget och kvalitativt filmutbud från hela världen som kompletterar de filmer som annars når den svenska marknaden. Prisma arbetar också långsiktigt för en ökad visuell kompetens hos sina besökare  genom inslag av seminarier, workshops och ”prova på” aktiviteter.

Prisma kommer 2020 att gå av stapeln 22-26 oktober på biograf Draken och Bio Roy i Göteborg men även på sex andra ställen i Västra Götaland. Prisma blir i år även till stor del en digital festival med filmer och workshops tillgängliga online i hela Sverige.

Det fullständiga programmet för Göteborg Film Festival Prisma släpps den 25 september.

Prisma året om

Visste du att Göteborg Film Festival Prisma har verksamhet som pågår året om? Prismas turnébil har varit i vartenda hörn av Västra Götalandsregionen! Där möter festivalens erfarna filmpedagoger massor av barn och vuxna under skoltid och på fritiden. Göteborg Film Festival Prismas filmpedagoger har mångårig erfarenhet med att jobba tillsammans barn och unga. De har bland annat vunnit en Gullspria för ”enastående insatser för barnfilmen” på 2016 års Guldbaggegala.

Arbetar du inom skolan eller som kulturarrangör? Vi har ett flertal workshops och filmpaket att välja på.

Maila erika.olsson@goteborgfilmfestival.se för kostnadsförslag och upplägg.

Ett urval av turnéer och aktiviteter som vi gjort:

2019/2020: Tio stycken stycken högstadieklasser i Västra Götaland gjorde filmer kring frågan:  “Vad hade du berättat om du haft maktens uppmärksamhet?”. Filmerna klipptes ihop till en långfilm som fick titeln Statsministern lyssnar och premiärvisades på biograf Draken under Göteborg Film Festival 2020. Skolorna som deltog var: Kristinedalsskolan, Nolhagaskolan, Kannebäcksskolan, Martinaskolan, Bergsgårdsskolan, Stora Högaskolan, Jensen Grundskola Gbg, Häggvaldskolan, Fridaskolan och Vasaskolan.

Projektet gick under namnet United Directors och var ett samarbete med Länsförsäkringar. Läs mer på: https://uniteddirectors.se

2019: Fem klasser från årskurs 5 i Göteborg gjorde filmer om hur de såg på sin egen och stadens framtiden. Skolor som deltog var: Sjumilaskolan, Brottskärskolan, Karl Johan skolan, Gårdstenskolan och Utmarkskolan.

Projektet gick under namnet Mitt Gbg: Framtiden och var ett samarbete med Framtidenkoncernen i Göteborg

2018/2019: Filmturné med workshop för skolelever, öppna workshops och filmvisningar med stopp i Svenljunga, Sotenäs, Lidköping och Angered. En del av Göteborg Film Festivals satsning på filmårskommuner.

2017/2018: Filmturné med workshop för skolelever, öppna workshops och filmvisningar med stopp i Härryda, Mark, Skövde och Uddevalla. Här hade vi även aktiviteter på bland annat Skövde Filmfestival, Väverskans dag och Corax Filmfestival. En del av Göteborg Film Festivals satsning på filmårskommuner.

2017/2018: Under två terminer fanns vi på Bergsjöskolan i Göteborg och jobbade med elever som hade valt film som elevens val. De fick bland annat en djupdykning av film som utryckmedel, gjorde en film tillsammans och gick på studiebesök hos Göteborg Film Festival och Akademin Valand. Detta var ett samarbete med Familjebostäder.

2016/2017: Filmturné med workshop och filmvisning i Västra Götalandsregionen med stopp i Ale, Alingsås, Björkö, Bäckefors, Forshälla, Färgelanda, Grebbestad, Orust och Rävlanda.

2016: Filmturné med workshop och filmvisning i Skaraborg med stopp i Essunga, Götene, Kinnarp, Mariestad och Skövde. Detta var ett samarbete med Sparbanksstiftelsen.

Göteborg Film Festival Prismas vinjetter

Varje år gör en klass från någon av alla Göteborgs grundskolor Göteborg Film Festival Prismas vinjett. Vinjetten vandrar som en stafettpinne mellan olika stadsdelar i staden och den inleder varje filmvisning under den upplagan av Göteborg Film Festival Prisma (tidigare Göteborgs Lilla Filmfestival). Det är alltså den film som visas flest gånger under filmfestivalen. Tack alla underbara och fantastiska barn och lärare som varit med under åren!

2020 (okt) Taubeskolan, Eriksberg

2019 (okt) Sannaskolan, Majorna

2019 (jan) Utmarksskolan, Kortedala

2018 Sjumilaskolan, Biskopsgården

2017 Kärradalsskolan, Lundby

2016 Nytorpsskolan, Angered

2015 Kannebäcksskolan, Västra Frölunda

2012 Noleredsskolan, Lundby

Göteborg Film Festival Prismas sponsorer och partners

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.