46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Nominerade

Nordic Honorary Dragon Award

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Rebecca Ferguson har på kort tid intagit den stora filmvärlden med en sofistikerad men distinkt spelstil. Göteborg Film Festival är oerhört stolta över att presentera henne som 2022 års pristagare av filmfestivalens ärofyllda pris Nordic Honorary Dragon Award.

Det är egentligen märkligt att Rebecca Ferguson inte uppmärksammats mer i Sverige. Särskilt med tanke på̊ att svenska medier brukar skjuta konfetti och banka på stora pukor så fort en svensk skådespelare fått en minimal Hollywoodroll som östeuropeisk skurk, monster, offer eller lurvigt sagoväsen.

Sedan det plötsliga och Golden Globe nominerade internationella genombrottet i The White Queen har hon haft en karriär som de flesta nordiska kollegor bara kan drömma om. Men trots att hon ingjutit konstnärlig energi i amerikanska blockbusters och arbetat med några av branschens allra största stjärnor är hennes namn fortfarande märkligt okänt utanför filmvärlden.

Rebecca Ferguson växte upp i ett tvåspråkigt hem i Vasastan i Stockholm. Hon gick på Adolf Fredriks musikskola och dansade balett. Hon var blyg och avskydde att tala inför klassen. Men när hon var 15 år övertalade hennes brittiska mamma henne att gå till en provspelning för en ny tv-serie. Ferguson överraskades själv över hur naturligt det kändes att göra sig till framför kameran. Under de följande två åren arbetade hon heltid som huvudrollsinnehavare i varjedagssåpan Nya Tider. 

När serien lades ner var hon sannolikt en av Sveriges mest tv-exponerade personer. Istället för att söka nya roller flydde hon uppmärksamheten och flyttade till Simrishamn. Vid sidan av några mindre skådespelaruppdrag försörjde hon sig med att jobba som servitör, skoförsäljare och förskolelärare.

Tio år efter att hon spelat in det sista avsnittet av Nya tider fick regissören Richard Hobert syn på henne på marknaden i Simrishamn. En vecka senare flögs hon till Norrland för att möta hennes motspelare i En enkel till Antibes, Sven-Bertil Taube. 

Två år senare fick hon sitt internationella genombrott som huvudkaraktären Elizabeth Woodville i BBCserien The White Queen. Sedan dess har hon med jämna mellanrum dykt upp i några av Hollywoods största produktioner. Tom Cruise handplockade henne till den kvinnliga huvud rollen som Ilsa Faust i två Mission Impossiblefilmer.

Hon har spelat med Hugh Jackman och Michelle Williams i The Greatest Showman och med Meryl Streep och Hugh Grant i Florence Foster Jenkins. Hon gjorde den kvinnliga huvudrollen mot Jake Gyllenhaal och Ryan Reynolds i Daniel Espinosas Life, och spelade bredvid Michael Fassbender och Charlotte Gainsbourg i Tomas Alfredsons filmatisering av Snömannen. Hennes insats bredvid Ewan McGregor i Stephen King-rysaren Doctor Sleep belönades med flera internationella priser.

Under festivalen 2022 visades bland annat Dennis Villeneuves Dune, där Rebecca Ferguson gör en av sina största roller. I samband med visningen närvarade hon digitalt och tilldelades hon Nordic Honorary Dragon Award.

Priset är ett sätt att uppmärksamma en skådespelare som intagit den stora filmvärlden med en sofistikerad men distinkt spelstil. Hon har fängslat publiken och utmanat gamla genre konventioner med mystisk värdighet och konstnärlig intelligens. I lågmälda filmer är hon känsligt nyanserad. I överdådiga storfilmer kan hennes blick överrösta vilka explosioner och specialeffekter som helst.

Skådespelare

Rebecca Ferguson

Sverige

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen