46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Puss hej då belönas med Svenska kyrkans filmpris

Priset delades ut av biskop Susanne Rappmann ikväll i samband med filmens premiär under Göteborg Film Festival.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

I konkurrens med alla svenska långfilmspremiärer på Göteborg Film Festival belönas dokumentären Puss hej då i regi av Annika Fredriksson med Svenska kyrkans filmpris, Angelospriset. Priset delades ut av biskop Susanne Rappmann ikväll i samband med filmens premiär under Göteborg Film Festival. 

Puss hej då handlar om systrarna Sandra och Annika som efter det ultimata sveket från Sandras partner får systrarna att sätta sina förhållanden under lupp. I Puss hej då synar Annika Fredriksson den heterosexuella jämställdheten i fogarna och på ett intimt och personligt vis levereras både svidande kritik och försonande insikter. 

Juryns motivering lyder:
”Genom ett suggestivt och poetiskt bildspråk levandegörs en personlig och engagerande berättelse med fokus på tvåsamhetens utmaningar i en tid av könsroller i rörelse och förändring. 

Skildringen går från privat familjedrama till öppen samhällsreflektion kring manligt, kvinnligt, föräldraskap, systerskap, uppbrott och försoning. 

Uttalade eller outtalade förväntningar leder till kriser som söndrar men narrativet öppnar även för självreflektion och utveckling.

Filmen Puss hej då både gestaltar och reflekterar över privata och allmängiltiga relationsfrågor och inbjuder till meningsfulla samtal.”

Juryn bestod av:
Mikael Ringlander, prost & programchef, Kultursamverkan Svenska kyrkan, ordförande i juryn.
 
Sofia Sjö, docent i religionsvetenskap, Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning, Åbo. 
 
Christer Nilson, professor i filmproduktion, före detta ordf. i Sveriges Filmproducenters Förening, grundare av GötaFilm, filmproducent.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen