46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Så jävla easy going inviger Göteborg Film Festival

– en invigning som sker på biografer och i vardagsrum i hela landet

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Den 28 januari invigs Göteborg Film Festival på Stora Teatern med världspremiären av Christoffer Sandlers dramakomedi Så jävla easy going. Filmen är uttagen till Nordic Competition vid Göteborg Film Festival och invigningen äger inte bara rum i Göteborg utan på biografer över hela landet – från Luleå i norr till Ystad i söder. Dessutom kommer invigningen och Så jävla easy going att ingå i Göteborg Film Festival onlineutbud (där 50 av festivalens filmer ingår) och gå att streama under invigningskvällen i festivalens digitala salong.

– Parallellt med vår digitala storsatsning vill vi lyfta fram biografrummets betydelse i en nationell manifestation för filmkonsten. Därför är vi oerhört glada att så många biografer kommer att visa invigningen och Så jävla easy going under kvällen den 28 januari. Vi vill att invigningen ska bli ett festligt fyrverkeri med filmpolitisk kraft, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Dramakomedin Så jävla easy going är baserad på en roman av Jenny Jägerfeld och handlar om 18-åriga Joannas vars hjärna är som en blinkande nöjespark under högsäsong, och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin. Som kostar pengar. Som inte finns eftersom hennes pappa är gravt deprimerad med en sjuklön som knappt täcker hyran. Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar. Och mitt i allt dyker den charmiga och självsäkra Audrey upp, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

Så jävla easy going är en färgstark och charmig dramakomedi om förälskelse, neuropsykiatri och att festa i sommarnatten. Det kommmer bli en romantisk rivstart för festivalen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Det känns så sjukt kul att få äran att inviga Göteborg Film Festival 2022. Jag är extremt stolt över vår film, över alla som varit med och skapat den och det är så spännande att den äntligen ska få visas för en publik, säger Christoffer Sandler, filmens regissör.

– Film är oerhört många pusselbitar som ska hamna på plats. Christoffer Sandler har lyckats hitta dom alla. Vi är så oerhört stolta och glada över att inviga filmfestivalen, säger Annika Hellström och Erika Malmgren, filmens producenter.

Så jävla easy going produceras av Cinenic Film i samproduktion med Film i Väst, Hummelfilm och SVT, i samarbete med Cmore och med stöd från SFI, NFI, Kreativa Europa, Nordisk Film & TV-Fond, Lindholmen Science Park och Göteborgs Stad. I rollerna ser vi Nikki Hanseblad, Melina Paukkonen och Shanti Roney. Filmen distribueras av TriArt Film och har svensk biopremiär våren 25 februari.


Göteborg Film Festival invigs simultant på biografer över hela landet och i festivalens digitala salong. Alla biografer hittar du här Invigningen arrangeras i samarbete med Västra Götalandsregionen, Region Stockholm, Region Värmland, Region Halland, Region Jämtland Härjedalen, Region Uppsala och Region Gotland.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.