45:e festivalen 28 jan - 6 feb, 2022
Besökare
Bransch

Timos guide till galaxen

Så ska en avdankad finsk heavy metal-sångare erövra solsystemet med fånig ideologisatir.

45:e festivalen
28 Jan -
6 Feb, 2022

Efter rymdnazist-komedin Iron Sky – som utspelade sig på månen – har den avdankade heavy metal-sångaren Timo Vuorensola förlagt handlingen i sin nya historierevisionistiska actiondänga till jorden. I samband med den internationella premiären för Iron Sky The Coming Race i Göteborg avslöjade han att hans två första filmer bara är början på en storslagen plan. Med sin fåniga ideologisatir ska han erövra solsystemet planet för planet.

Text: Olle Agebro
Foto: Carla Orrego Veliz

Steg 1: Månen
– Du vet, jag och producenten Jarmo Puskala satt i bastun och snackade skit. Han föreslog att vi borde göra en film om mån-nazister, tanken var att nazisterna inte besegrades under Andra världskriget, de flydde istället i hemlighet till månens baksida där de gömt sig i sjuttio år. Vi insåg såklart att ingen skulle tro på idén, och att det säkert gjorts tusentals sådana filmer tidigare. Men alla vi pratade med älskade idén, särskilt publiken som bjöds in att vara med via crowdsourcing, och den där bastuidén fortsatte att växa tills Iron Sky blev Finlands största filmproduktion.

Steg 2: Jorden
– Jag har alltid älskat dinosaurier,. Problemet är att det inte finns några dinosaurier i rymden, så för att uppfylla mina drömmar med Iron Sky The Coming Race var vi tvungna att bege oss till jordens ihåliga kärna. Mycket har hänt sedan den första filmen kom för sju år sedan, bland annat har Steve Jobs Apple-kult vuxit till en av världens mest inflytelserika kulturer. I filmen har en del av mänskligheten börjat tillbe Steve Jobs som Messias, där Iphone är fundamentalisternas heliga Graal. Eftersom jag är född i Nokias hemland var det särskilt roligt att driva på det sättet med Apple.

Steg 3: Mars
– Förutom science-fiction-äventyr är jag ett stort fan av musikaler, och musikalgenrens kronjuvel är ju de sovjetiska kolchos-musikalerna om jordbruksproletariatet. Inga andra filmer är laddade med så mycket kraftfull musik, så pampiga dansnummer och mäktiga jordbruksmaskiner. Min tredje film kommer att vara en kommunistisk jordbruksmusikal på Mars – det är den ultimata platsen i universum för en jordbruksmusikal eftersom gravitationskraften är så låg. Det kommer att bli magnifika dansscener.

Steg 4: Total solsystemdominans
– Ärligt talat har jag redan förutspått att jag kommer att vara trött på Iron Sky-världen efter min Mars-film, jag tror att jag kommer att vilja göra något mer personligt efter det här. Men de senaste åren har verkligen visat hur stort engagemang det finns för de här berättelserna och jag hoppas att vår crowdsourcing kan mynna ut i att Iron Sky får ett fortsatt liv, att nya regissörer kan ta serien vidare till nya planeter.

Iron Sky The Coming Race visas på Bio Roy ikväll fredag, 21.45

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen

Thank you!
Something went wrong, please check that you provided a working e-mail address.