46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Tove inviger Göteborg Film Festival 2021!

– Vi är väldigt stolta över att visa Tove som invigningsfilm. I en svår tid känns det befriande att inviga festivalen med en dansant hyllning till den gränsöverskridande kreativiteten, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

46:e festivalen
27 Jan -
5 Feb, 2023

Den 29 januari invigs Göteborg Film Festival med Sverigepremiären på Tove i regi av Zaida Bergroth. Succéfilmen om Tove Jansson har haft över 150 000 biobesök i Finland och ligger fortfarande etta på biotoppen. Tove är även Finlands Oscarsbidrag och kommer att ingå i Nordic Competition vid Göteborg Film Festival 2021.

Helsingfors, 1945. Kriget är slut och färgerna har återvänt för konstnären Tove Jansson. Hennes liv är fyllt av vilda fester när hon möter regissören Vivica Bandler och blir blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga relationer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen till hela världens stora förtjusning. Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärsskap.

– Vi är väldigt stolta över att visa Tove som invigningsfilm. I en svår tid känns det befriande att inviga festivalen med en dansant hyllning till den gränsöverskridande kreativiteten. Tove är en skarp och berörande gestaltning av en unik livshistoria, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Sverige spelade en viktig del i Tove Janssons liv, så jag kan inte bärga mig tills vi får visa vår film i Göteborg. Min känsla är att finländare och svenskar delar en stolthet över Tove – det är så många av oss som har en stark relation till hennes arbete. Jag hoppas att vår Tove belyser delar av Tove Janssons liv som är lite mindre välkända. Och är väldigt glad och ärad att få inviga den här fantastiska festivalen!, säger Zaida Bergroth, filmens regissör.

– Vi är otroligt glada och stolta över att Tove är öppningsfilm och med i tävlan på Nordens viktigaste filmfestival. Äntligen får vi visa denna efterlängtade film för våra nordiska grannar via festivalen och de efterföljande biolanseringarna i Sverige, Danmark och Norge! Vi tror att Tove Janssons livslust och jävlaranamma behövs i dessa konstiga tider och vi hoppas att vår film kan skänka den glädje, inspiration och tröst vi alla behöver just nu, säger Andrea Reuter och Aleksi Bardy, filmens producenter.

Tove är regisserad av Zaida Bergroth och skriven av Eeva Putro. Helsinki-filmi har producerat den med Andrea Reuter och Aleksi Bardy som producenter, i samproduktion med Anagram Sverige.

Tove distribueras av NonStop Entertainment i Sverige och får svensk biopremiär våren 2021.

På grund av rådande omständigheter blir Göteborg Film Festival 2021 en digital filmfestival. Tove kommer att visas online på Göteborg Film Festival under invigningskvällen den 29 januari.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen