48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

För en jämställd filmbransch.

48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Filmbranschen fortsätter att ignorera halva bilden. Därför kommer hälften av filmerna på Göteborg Film Festival 2020 vara regisserade av kvinnor. Vi kallar initiativet 50/50 Vision.

Om din optiker meddelar att du har ”20/20 vision” betyder det att du har perfekt syn. Du kan se världen skarpt och du kan effektivt urskilja detaljer och nyanser.

Om filmindustrin kunde gå till optikern skulle det bli tydligt att den har ett allvarligt synfel. Det finns delar av världen som inte blir sedda och perspektiv som förblir suddiga och otydliga. Det beror på att filmindustrin oftast bara använder ena ögat.

Se 50/50 Vision trailer

I Hollywood är 96% av filmregissörerna män. I Europa är 81% av filmerna regisserade av män. Av alla filmer som visats på svensk bio hittills i år är endast 20% regisserade av kvinnor.

Vi menar att denna obalans gör filmindustrin mer enögd än den borde behöva vara. En mer jämställd filmindustri skulle leda till mer intressanta filmer med större skärpa och fler perspektiv.

Vi vill se de filmerna. Vi vill se hela världen. Vi vill inte bara representera filmindustrin som den är, vi vill inspirera till förändring. Därför kommer hälften av filmerna på Göteborg Film Festival 2020 vara regisserade av kvinnor. Vi kallar initiativet ”50/50 Vision”.

Över hela världen finns det filmskapare, filmarbetare och aktivister som kämpar för en mer jämställd filmindustri och år 2020 har inom filmbranschen pekats ut som jämställdhetens år. Ett initiativ som har inspirerat oss är #5050×2020-projektet. Filminstitut, filmfestivaler och andra branschaktörer har anslutit sig till initiativet med målet att uppnå jämställdhet i sina verksamheter till 2020.

Göteborg Film Festival vill inleda jämställdhetsåret 2020 med att genomföra det alla pratar om, att som stor internationell filmfestival göra ett jämställt filmprogram.

Under Göteborg Film Festival 2020 kommer vi visa 200 filmer av män. Vi kommer också visa 200 filmer av kvinnor. Vi tror att vi ser mest av världen på det sättet.

Det är inte något nytt för oss att arbeta mot jämställdhets­mål. I mer än 40 år har Göteborg Film Festival arbetat för större mångfald i filmutbudet utifrån bland annat estetik, geografiskt ursprung och kön. 2019 var 42% av festivalens filmer regisserade av kvinnor och de senaste fem åren har alla våra tävlings­sektioner varit jämställda.

Men att på förhand besluta oss för att göra ett jämställt filmprogram har ändå skapat mängder av nya samtal om urvalsprocesser, kvalitet och feminism. Det är samtal som vi vill fortsätta ha. Med publik, filmskapare och bransch.

Under Göteborg Film Festival 2020 kommer vi visa 200 filmer av män. Vi kommer också visa 200 filmer av kvinnor. Vi tror att vi ser mest av världen på det sättet.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare
Mirja Wester, VD

Join us in
#5050Vision

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen