46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch
47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Håller världen på att gå under? Temperaturen stiger, vattennivåerna höjs och extremväder blir allt vanligare. Larmrapporterna är många och ödesmättade. Därför är apokalypsen ett av nästa års fokus vid Göteborg Film Festival.

Forskare använder begreppet ”antropocen” om den geologiska epok vi nu befinner oss i där människan lämnar outplånliga spår på vår planet. Jorden befinner sig i ett tillstånd av genomgripande förändring och ingen vet hur mänskligheten och vår civilisation kommer kunna ta sig igenom denna process. Klimatkrisen är den största utmaning som mänskligheten någonsin ställts inför.

– I festivalens fokus ”Apokalyps” undersöker vi hur samtidens filmskapare bearbetar de existentiella, etiska och politiska aspekterna av denna kris. Filmen har kanske mer intensivt än någon annan konstart varit upptagen med att föreställa sig apokalypsen och ett postapokalyptiskt tillstånd, och kanske är det just genom sådan konstnärlig föreställningsförmåga som vi kan bearbeta dagens kritiska tillstånd för civilisationen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

I Fokus: Apokalyps kommer Göteborg Film Festival undersöka hur dagens filmskapare visualiserar framtiden mot bakgrund av klimatkrisen. Vilka problem intresserar de sig för? Hur gestaltas den ångest och de känslomässiga, filosofiska och politiska dilemman som samtidsmänniskan står inför, öga mot öga mot en högst möjlig undergång? Frågeställningar som kommer fördjupas och ges stort utrymme i vårt seminarieprogram.

Fokus: Apokalyps kommer innehålla ett flertal nya spel- och dokumentärfilmer som på olika sätt belyser temat. Bland annat kommer den efterlängtade filmatiseringen av Harry Martinsons Aniara i regi av Pella Kågerman och Hugo Lilja få sin nordiska premiär och ingå i Nordic competition på festivalen.

– Det känns både helt rätt och fantastiskt att Aniara får nordisk premiär på Göteborg Film Festival. Vi har varit på festivalen sedan vi var tonåringar, både som publik och kortfilmare. Själva lade vi sista handen vid Aniara i somras och klev sen rakt ut i extremhettan och Apokalypsen var ett faktum. Men det märkliga med jordens undergång är hur lågintensiv och obegriplig den är. Vi väntar vårt första barn nu och det är lite samma sak där. Det går inte riktigt att fatta och så går tiden och plötsligt är magen stor som en boll. Men medan barnet måste ut, behöver faktiskt inte mänsklighetens tid på jorden vara över. Vi tror fortfarande att det finns hopp. Men vi måste såklart inse att det är på riktigt nu, säger regissörerna Pella Kågerman och Hugo Lilja.

Se nedan för fem av filmerna som ingår i Fokus: Apokalyps. Fler filmer presenteras vid programsläppet den 8 januari.

Fokus: Apokalyps

Aniara

Aniara

Regi: Pella Kågerman och Hugo Lilja

Svårt traumatiserade människor som lämnar en ödelagd planet för räddning på Mars, drabbas av det som inte får hända. Pella Kågerman och Hugo Liljas filmatisering av Harry Martinsons världsberömda ”revy om människan i tid och rum” lägger berättelsen skrämmande nära vår samtid. Trailer.

Fokus: Apokalyps

Woman at War

Woman at War

Regi: Benedikt Erlingsson

Körledaren Halla radikaliseras till beväpnad ekoterrorist i en ensam kamp mot aluminiumindustrin. Isländska stjärnregissören Benedikt Erlingssons (Om hästar och män) mästerliga, Cannes-prisade klimatkomedi är Islands Oscarbidrag. Trailer.

Fokus: Apokalyps

The Quake

The Quake

Regi: John Andreas Andersen

Skyskraporna faller och gatorna rämnar när naturen demonstrerar sin kraft i Oslo. Den mest effektfulla katastroffilm som någonsin gjorts i de nordiska länderna kombinerar ett intimt familjedrama med häpnadsväckande bilder som båda påminner om vad vi har att förlora. Trailer.

Fokus: Apokalyps

In My Room

In My Room

Regi: Ulrich Köhler

Melankoliskt apokalypsdrama om tv-fotografen Armin som vaknar upp till en värld utan människor. Suggestivt, ödesmättat men inte utan humor penslar tyske regissören Köhler ett post-apokalyptiskt tillstånd där det moderna samhället och dess monument långsamt äts upp av naturen. Trailer.

Fokus: Apokalyps

Endzeit - Ever After

Endzeit - Ever After

Regi: Carolina Hellsgård

Två kvinnor flyr från horder av odöda och kämpar för sin överlevnad i ett post-apokalyptiskt Tyskland. Svenska regissören Carolina Hellsgård hittar ljusglimten i undergången genom denna intima och filosofiska skildring av vänskap, hopp och zombieapokalyps. Trailer.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen