48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry

2014

Pussy Riot

Ryssland

Pussy Riot är en feministisk rysk punkgrupp, konstnärskollektiv, aktivistgrupp och performancekollektiv.

Bandet bestod från början av 11 kvinnliga medlemmar i åldrarna 20-33 år. De genomför ofta aktioner med spontanspelningar och genom musiken försöker de belysa frågor om yttrandefrihet och jämställdhet.

Sommaren 2012 dömdes tre av medlemmarna till två års fängelse för huliganism efter att utan kyrkans medgivande ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i Kristus Frälsarens katedral i Moskva i februari. Domaren menade att de drivits av hat och fientlighet mot troende samt att deras framträdande varit hädelse. Spelningen i Frälsarkatedralen var enligt bandet själva ett försök att visa kopplingen mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan.

Om valet av konstnär:
”Vi har valt Pussy Riot som affischkonstnär för att rikta strålkastarljuset mot den ryska filmen, men också för att tydligt ta ställning för filmskapares arbetsvillkor. Det är en avgörande framtidsfråga för hela det globala samhället att yttrandefrihet och mänskliga rättigheter respekteras alltid, överallt, för alla”, förklarade festivalens dåvarande konstnärliga ledare Marit Kapla.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen