47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

De är nominerade till Dragon Award Best Nordic Documentary 2018

Prissumman på 100 000 kr gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm och är ett samarbete med Hyresgästföreningen.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Almedalsveckan, minröjning, entreprenörskap och intim brevväxling är några av ämnena i de åtta filmer som nominerats till Dragon Award Best Nordic Documentary 2018. Prissumman på 100 000 kr gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm och är ett samarbete med Hyresgästföreningen.

– Årets urval visar på dokumentärfilmens hela bredd. Här finns intima relationsporträtt, poetiska betraktelser och politiskt brännande samhällsskildringar. Erfarna filmare som Göran Hugo Olsson och Virpi Suutari visar sina filmer intill nya spännande röster som Cecilia Björk och Sofia Haugan. Det är uppenbart att den nordiska dokumentärfilmen håller hög internationell klass, och just i år sticker den norska filmen ut – tre av de åtta filmerna kommer från Norge, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

– Dokumentärfilmen erbjuder fördjupning som är nödvändigt för att förstå de komplexa samhällsutmaningar vi står inför, exempelvis bostadsbristen och segregationen. Genom att stödja dokumentärfilmen ger vi fler möjlighet att delta i det demokratiska samtalet. Det vill vi som folkrörelse gärna bidra till, säger Pedram Kouchakpour, tillförordnad regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Priset delas ut under Dragon Award-galan på Festivalarenan på Auktionsverket Kulturarena på Tredje långgatan den 3 februari.

Golden Dawn Girls

Regi: Håvard Bustnes
Land: Norge, Danmark, Finland

”Vad har hänt med Grekland?” undrar Håvard Bustnes i sin provocerande dokumentär. De senaste åren har dess soliga stränder överskuggats av nationalism.

När 20 medlemmar från det grekiska partiet Gyllene Gryning fängslas, anklagade för att leda en kriminell organisation, träder kvinnorna bakom männen fram. I Golden Dawn Girls bjuder en fru, en mamma och en dotter till de fängslade männen in en norsk filmare för att visa upp en mänskligare sida av partiet med barn och familjemiddagar. Övertygad om att kvinnor inte kan vara så inhumana att de stöder något som liknar nazism, släpps han in i partiets innersta. Medan de regelbundet pausar intervjun för att stämma av att det gick som de vill, lämnas kameran igång. När kameran rullar mellan intervjuerna blir glappet mellan ord och handling tydlig.

The Deminer

Regi: Hogir Hirori, medregi: Shinwar Kamal
Land: Sverige

Utrustad med pennkniv, tång och ett näst intill maniskt driv desarmerar Fakhir minor i Irak, besatt av att rädda livet på så många människor som möjligt.

Överallt omkring sig ser han hur oskyldiga människor skadas av landminor. Att rädda dessa liv blir hans livsuppgift, viktigare än hans eget liv och hans fru och åtta barn. Efter Saddam Husseins fall arbetar Fakhir för den irakiska armén och hjälper de amerikanska säkerhetsstyrkorna. När han blir av med ett ben i tjänsten är de inte längre intresserade av hans insatser. 2014 börjar han istället arbeta för kurdiska Peshmerga och röjer de nätverk av minor IS har lämnat efter sig i och utanför Mosul. Varje mobiltelefon som ringer kan utlösa en explosion.

Den sommaren

Regi: Göran Hugo Olsson
Land: Sverige, USA, Danmark

Cineastisk njutning när Göran Hugo Olsson (Om våld, GFF 2015) kärleksfullt fångar tidsandan och sammanhållningen mellan några av 1970-talets mest inflytelserika konstnärer och personligheter.

Den sommaren centreras kring ett filmprojekt som initierades 1972 av Peter Beard och Lee Radziwill, syster till Jackie Kennedy Onassis. Inom ramen för projektet ser vi de första bilderna på de frispråkiga och excentriska ”Little Edie” och ”Big Edie” i deras förfallna hem åren innan premiären av Grey Gardens (1975), som på gott och ont kom att göra dem världsberömda. Regissören Göran Hugo Olsson och klipparen Per K. Kirkegaard har med stor lyhördhet och mästerlig hand förvaltat det unika återfunna ursprungsmaterialet av bland andra Peter Beard, Andy Warhol och Jonas Mekas.

The Distant Barking of Dogs

Regi: Simon Lereng Wilmont
Land: Danmark, Sverige, Finland

Likt fyrverkerier smattrar granaterna kring 10-årige Oleg och hans mormors hus. Ibland långt bort, ibland så nära att huset skakar.

De bor i ett slitet hus i byn Hnutove vid krigets frontlinje i östra Ukraina, Oleg och hans mormor Alexandra. Under ett år har Simon Lereng Wilmont filmat dem, och bevittnat hur Oleg vuxit upp vid krigets rand. Hans mamma dog när han var liten och sen dess har han mormor varit där för honom. Men när de flesta andra har flytt stannar de kvar. De tillhör platsen, och jorden. Olegs yngre kusin Yarik är som en bror för honom. När hans mamma träffar en soldat och blir erbjuden att komma i säkerhet med sitt barn, flyr de bort från frontlinjen. Genom små vardagliga situationer visar filmen hur bräckliga, men avgörande, nära relationer är för överlevnad.

My Heart Belongs to Daddy

Regi: Sofia Haugan
Land: Norge, Sverige

Som liten lekte Sofia Haugan och hennes pappa med pil och båge och spelade dataspel. De lekte också gömma ölflaskan, lura bartendern och springa från taxin.

Det var den sortens lekar som eskalerade till den punkt där hon och hennes mamma flydde för livet. Nu hämtar hon sin pappa efter ett 19 månader långt fängelsestraff i hopp om att de skall få en relation. Men hur har man en relation med en vuxen man som inte kan något annat än att stjäla? Sofia Haugan står ut genom sin humor. Även när hennes pappa under ett av sina speed-race, slarvat bort nycklarna till lägenheten hon fixat åt honom, kan hon skratta åt hur mycket skit han har i sina väskor (hotell-lakan + en kudde, en Louis Vuitton-väska, blomjord). Men ju bättre kontakt de får desto mer har hon att förlora.

Entrepreneur

Regi: Virpi Suutaris
Land: Finland

Melankolisk komik i en dualistisk och fördjupande skildring av det moderna entreprenörskapet.

Virpi Suutaris tonsäkra och visuellt tilltalande Entrepreneur lyfter grundläggande frågor om vår tillvaro och dess skörhet genom att ställa motsater mot varandra. På den finska landsbygden kämpar en familj för att få det att gå ihop. Om vintern driver de en kringresande köttvagn och om sommaren engageras hela familjen i deras turnerande tivoli. Trots personliga och ekonomiska motgångar när de sina drömmar och förhoppningar. I Helsingfors drivs två kvinnor av en vision och har tagit fram ett havrebaserat protein, som ersättning för kött. Med världen som deras potentiella marknad slår de upp sin första fabrik, men framgångarna innebär också nya och oförutsedda utmaningar.

En bra vecka för demokratin

Regi: Cecilia Björk
Land: Sverige

Unikt bildmaterial med Alice Bah Kuhnke och Ebba Busch Thor i en rolig och avslöjande uppgörelse med den mediala konstruktionen av Almedalsveckan.

Almedalsveckan i Visby ses ofta som symbolen för svensk demokrati och öppenhet. Samtidigt höjs röster om att politikerveckan är ett roséindränkt mingelparty för eliten som leder till korruption och lobbyistvälde. Genom att koncentrera sig på mellanrum och transportsträckor avtäcker Cecilia Björk en ny sida av det gotländska jippot. Hon följer med kulturminister Bah Kuhnke på lunchbuffé, iakttar Busch Thors selfieritualer och vandrar med sverigedemokrater på kullerstensgatorna i en film som både fångar skådespelets absurditet och tecknar en rörande bild av människorna i det politiska maskineriet.

Letters

Regi: Marte Vold och Jero Yun
Land: Norge, Sydkorea, Danmark

Marte Vold och Jero Yun är två filmare från två olika delar av världen. De växlar brev i form av rörliga bilder från sina liv i Oslo och Seoul.

Andrej Tarkovskij skriver i sin essäbok Den förseglade tiden om det temporala trycket och syftar då till känslan av filmad tid. 2015 påbörjade Vold och Yun sitt samarbete med Letters. De lät sin brevväxlingslika bildkommunikation ta sin tid och vecklas ut på det obekväma, intima och ibland smärtsamma sätt som livet så ofta gör. Teman växte fram och trasslades ut ur halvt förträngda minnen. Barndom, mammor, moderskap, nationell identitet, kroppen, plötslig sjukdom och högtider är några av de teman som lyfts i deras högst personliga och vackra kommunikation.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen