46:e festivalen 27 jan - 5 feb, 2023
Besökare
Bransch

Theresa Traore Dahlberg är 2023 års festivalkonstnär

I sitt verk har hon bland annat inspirerats av sin farmors sagor.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Konstnären och filmskaparen Theresa Traore Dahlberg är 2023 års festivalkonstnär på Göteborg Film Festival. I sitt verk utforskar Traore Dahlberg hur olika material och symboler har en förmåga att förändras och uppstå i en ny skepnad, vilket lika suggestivt som utsökt knyter an till 2023 års fokus på Göteborg Film Festival: Homecoming.

För sin konst har Theresa Traore Dahlberg tilldelats Beckers konstnärsstipendium och för sitt filmskapande har hon nominerats till en Guldbagge för Bästa kortfilm med The Ambassador’s Wife. Nu har Göteborg Film Festival den stora äran att presentera Theresa Traore Dahlberg som 2023 års festivalkonstnär. Hennes verk avtäcktes den 1 december på Lynk & Co. Läs en djupare intervju om hennes tankar kring verket här.

Festivalaffisch 2023 av Theresa Traore Dahlberg
Festivalkonstnär: Theresa Traore Dahlberg
Layout: Esteban Berrios Vargas
Foto: Jean-Baptiste Béranger
Köp affischen här

– Vilken ära att bli årets festivalkonstnär! Jag har så många starka minnen från festivalen både som besökare och från när jag har visat mina egna filmer. Att få bidra till festivalen med ett konstverk blir en spännande utmaning, säger Theresa Traore Dahlberg.

Theresa Traore Dahlberg föddes 1983 i Värnamo, men växte upp på Öland och i Ouagadougou, Burkina Faso. I dag bor och verkar hon i Stockholm. Traore Dahlberg har studerat experimentell 16mm-film på The New School i New York, gått dokumentärfilm- och radioutbildningen på Stockholms dramatiska högskola och har en master i fri konst på Kungliga Konsthögskolan. Hennes konst har ställts ut på utställningar både i Sverige och internationellt, och just nu är hon bland annat aktuell med en framtidsinspirerad soloutställning på Andréhn-Schiptjenko i Stockholm samt på Atlantic Center of Modern Arts i Las Palmas.

– Theresa Traore Dahlberg är en av Sveriges mest spännande konstnärer, som i filmer och andra verk gestaltar globaliseringens berättelser med en utsökt känsla för intressanta platser och de människor som befolkar dem. Därför är hennes motivkrets särskilt intressant i relation till Focus: Homecoming, årets fokus på Göteborg Film Festival. Vi har genom åren haft glädjen att premiärvisa flera av hennes filmer på festivalen, så det känns fantastiskt kul att kunna välkomna henne tillbaka som affischkonstnär! säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.


Göteborg Film Festivals första affisch skapades av Ernst Billgren 1992 och sedan dess har festivalen haft konstnärer som Dan Wolgers, Pussy Riot, Lars Lerin, Marie-Louise Ekman, Liv Strömquist, Annika von Hausswolff, Aida Chehregosha, Mamma Andersson, Charlotte Gyllenhammar och Lap-See Lam som affischkonstnärer.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen