47:e festivalen 26 jan - 4 feb, 2024
Besökare
Industry

Focus: Disorder

Oordning i fokus på Göteborg Film Festival 2022.

47:e festivalen
26 Jan -
4 Feb, 2024

Hur mycket ordning vill vi egentligen ha i våra liv? Aldrig tidigare har vi levt så isolerat och reglerat som de senaste åren. Längtan efter frihet har aldrig varit större, men vad har två år av undantagstillstånd, regler och förändrade normer gjort med vårt samhälle och vårt psyke? I Focus: Disorder omfamnar vi oordningens frigörande kraft och rusar in i ett frisläppt 20-tal. 

– Vi lever i en tid där många ropar efter mer ordning och reda som svaret på allt. Samtidigt har de senaste årens undantagstillstånd på ett unikt sätt blixtbelyst hur ordningen egentligen upprätthålls i olika samhällen. I Focus: Disorder undersöker vi hur motsättningen mellan ordning och oordning gestaltas i filmkonsten. Vi visar filmer som utforskar ordningsstrukturerna i samhällen, familjer och hos individer, och uppmärksammar vad som händer med dem som bryter mot den föreskrivna ordningen. Dessutom närmar vi oss filmens egna ordningssystem och frågar oss hur mycket ordning det egentligen behövs i en film, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Nedan släpper vi tre filmer som kommer att ingå i Focus: Disorder. Fler filmer, samtal och specialvisningar som kommer inkluderas i fokussektionen offentliggörs i samband med festivalens programsläpp den 11 januari.

Tre filmer som ingår i Focus: Disorder

Bad Luck Banging or Loony Porn

Hemmaporr på villovägar skapar kaos för stram lärarinna i unikt organiserat mästerverk som vann guldbjörnen på Berlins Filmfestival.

När privatskolelärarinnan Emis pornografiska amatörvideo plötsligt finns på nätet skakas hennes liv om i grunden. Men vilka regler har hon egentligen brutit mot? Genom en oblyg sexskildring, en pandemisk stadssymfoni, en intellektuell associationslek och filmhistoriens mest urartade föräldramöte fogar Radu Jude samman fyra helt olika filmer till ett enda briljant stycke filmkonst.

Land of Dreams

Statsanställd drömfångare bryter mot protokollet i Shirin Neshats poetiska satir om undermedvetna sanningar och relationen mellan stat och medborgare.

US Census Bureau är den amerikanska myndighet som håller ordning på nationen, genom att samla in statistik och information om människor och ekonomi. Men för att säkra tryggheten i samhället vill staten vill ha mer kontroll, och myndighetsanställda Simin får uppdraget att samla in medborgarnas drömmar. Land of Dreams är en tankeväckande film av mångfaldigt prisade filmskaparen och konstnären Shirin Neshat(Kvinnor utan män) och medregissören Shoja Azari.

The Falls

Ansträngd mor och dotter-relation genomgår oväntad metamorfos i kreativ genreblandning om psykisk ohälsa, ovillkorad kärlek och tillit. 

När surmulna tonåringen Xiao Jing hamnar i hemkarantän, på grund av covid i klassen, samtidigt som hennes frånskilda mamma förlorar jobbet dröjer det inte länge innan deras inbördes roller börjar förändras och vardagen mardrömslikt rämna. Taiwanesiske regissören Chung Mong-Hong glider sömlöst mellan drama, psykologisk skräck och humoristiskt rosenskimrande mys och visar att det kanske är just när allt faller samman, som det finns en möjlighet att lösa hårda knutar och bygga nytt och bättre.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen