48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry
48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Queen of Hearts, regisserad av May el-Toukhy, vann på lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman på en miljon svenska kronor gör det till världens största filmpris. Presenting partner för tävlingen är Volvo Car Group som tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad finansierar priset.

Dragon Award Best Nordic Film

Juryns motivering:
Vinnaren är en film med många lager som utmanar våra föreställningar om de moraliska och sexuella krafter som finns inom en till synes välfungerande familj. Den skildrar sexualiteten och åtrån hos en, i filmen försummad, medelålders kvinna med en stor känslighet. Den tar oss ner kaninhålet av dolda mänskliga behov och avslöjar dess karaktärer i hela deras rika och mörka komplexitet.

Årets jury bestod av Adina Pintilie, regissör, Jyoti Mistry, filmprofessor och regissör, Hanne-Vibeke Holst, författare, Nick James, redaktör Sight & Sound och Dominga Sotomayor, regissör.

Queen of Hearts hade nordisk premiär på Göteborg Film Festival.

Dragon Award Best Acting

För första gången någonsin delar Göteborg Film Festival ut ett skådespelarpris. Priset är könsneutralt och alla skådespelare i filmerna som ingår i Nordic Competition är nominerade.

Dragon Award Best Acting går till Trine Dyrholm för rollen som Anne i Queen of Hearts.

Juryns motivering:
Vinnaren gör en kraftfull prestation med häpnadsväckande mångsidighet och hantverksskicklighet spelandes en respekterad kvinna, som inte visar sig vara den dygdiga förebild alla tror hon är. Med stort mod lyckas skådespelaren teckna en komplex kvinna som upptäcker behov förnekade i åratal som hon inte längre kan motstå, oavsett hur destruktiva de är.

Juryn som utser vinnaren av Dragon Award Best Acting är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Dragon Award Best Nordic Documentary

Årets Dragon Award Best Nordic Documentary har tilldelats Anna Eborn för filmen Transnistra. Presenting partner av priset på 250 000 kr i tjänster är Chimney.

Motiveringen lyder:
Regisserad med kärlek, känsla och en stark poetisk vision tar vinnaren av Nordic Documentary Competition 2019 oss till en värld som är både exotisk och bekant, nära och långt borta. Filmad i ett format som är förgånget, men överraskande friskt, påminner de skarpa och glimmande bilderna oss om några av de klassiska ryska filmerna. Frammanad av en subtil ljuddesign lyckas den fånga den magiska, förvirrande tiden mellan ungdom och vuxenliv, svajande mellan hopp och förtvivlan, modernitet och de ihärdiga resterna av en förgången värld. Mestadels personifierad av Tanya, är varje person i filmen både en stjärna och ett förlorat barn, navigerandes mellan tomhet och mening, självförtroende och ångest. Barnen i filmen försöker permanent hålla fast vid en känsla av plats; ibland brutalt ärlig, ibland manipulativ, ibland orolig men också med rörande ögonblick av stor ömhet.

Årets jury bestod av Yolande Zauberman, regissör, Mika Gustafson, regissör, Martijn te Pas, Head of Program Department, IDFA

The Ingmar Bergman International Debut Award

Årets Ingmar Bergman International Debut Award har tilldelats A Family Submerged av María Alché.

Motiveringen lyder:
Vinnaren är en film där regissören låter oss flyta längst en ström av vardag, sorg och förlust. Det verkliga, det magiska och det drömlika blandas i perfekt i denna historia om familj, minnen och vad det innebär att dela ett förflutet. Genom att använda små gester ger regissören och hennes skådespelare en desto större känslomässigt smocka och tillsammans undviker de fallgroparna som så många andra filmskapare som utforskar dessa teman har fallit i.

Årets jury bestod av Che Sandoval, regissör, Christian Monggaard, filmkritiker, Emma Gray Munthe, konstnärlig ledare på Bergmanveckan

Sven Nykvist Cinematography Award

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf, går i år till Ita Zbroniec-Zajt för Säsong

Motiveringen lyder:
Vinnarfilmen är en poetisk blandning av dokumentär och fiktion som befäster sin suggestiva kraft genom ögonblick av djupa och vackra bildliga observationer. Det är en film som är lika intresserad av landskapen och djuren, som i farmlivet och den avslöjar subtilt kopplingarna mellan dem och samhället som använder dem.

Juryn som utser vinnaren av Sven Nykvist-priset är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

Audentia Award

I år fick Göteborg Film Festival det ärofyllda uppdraget att dela ut Eurimages vandringspris Audentia Award. Priset ska gå till en kvinnlig filmare i festivalens program. Göteborg Film Festival har i år fått det ärofyllda uppdraget att dela ut Eurimages vandringspris Audentia Award. Tidigare festivaler som fått uppdraget är Istanbul Film Festival (2016), Locarno Film Festival (2017) och Toronto Film Festival (2018).

2019 års Audentia Award går till Lucky One av Mia Engberg.

Juryns motivering:
Vi var över lag imponerade av rikedomen och konstnärligheten i tävlingen. Om och om igen såg vi filmer som utforskade hopp, frihet och kärlekens komplexitet. Vår vinnare är en filmisk labyrint. Den berättar sin historia från flera håll, genom ett nyskapande användande av bild och ljud utmanar den publiken. Som en rysk docka är den mångbottnad och dess regissör gör att vi ser på film och på liv på nya sätt.

Juryn för Audentia Award bestod av Mark Cousins, regissör, Iram Haq, regissör och Kristina Börjeson, fd Chef för filmstöd vid Svenska Filminstitutet.

FIPRESCI-priset

Årets kritikerpris, FIPRESCI, går till Tuva Novotny och filmen Blind Spot. Priset delas ut av internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

Juryns motivering:
För en oklanderlig film tagen i en enda tagning, i de svåraste situationerna, samtidigt som flera enastående skådespelare regisseras på ett oändligt antal platser. Och för ett manus som är byggt på hjärta, värme och på mycket verklighetstrogna, nervkittlande omständigheter.

Årets jury bestod av: Dominique Martinez, filmkritiker, Shy Segev, filmkritiker,
Nina Sputnitskaya, filmkritiker

Audience Dragon Award Best Nordic Film

Årets publikpris för bästa nordiska långfilm går till Queen of Hearts av May el-Touhky.

Dragon Award Best International Film

För andra gången i ordningen delades Dragon Award Best International Film ut. Priset som röstas fram av publiken går till Giant Little Ones av Keith Behrman.

Presenting partner för priset på 50 000 kronor är Göteborgs-Posten.

Priser som redan delats ut under festivalen

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades skådespelaren Mads Mikkelsen som tog emot sitt pris den 31 januari på Stora Teatern.

Startsladden, årets bästa kortfilm, tilldelades Ingen lyssnar av Elin Övergaard vid Startsladdenvisningen den 27 januari.

Publikens pris bästa kortfilm fick Sorry Not Sorry av Julia Thelin. Priset delades ut på Festivalarenan efter Startsladdenvisningen 27 januari.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kr, tilldelades Victor Lindgren för Till drömmarnas land på Bio Roy den 26 januari.

Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kr tilldelades Marcus Lindeen vid festivalens invigning 25 januari på biograf Draken.

Håkon Lius stipendium på 15 000 kr, gick till regissören Gabriela Pichler.

Bonnie-stipendiet tilldelades Jimmy Olsson på biograf Draken 27 januari. Stipendiet, som är på 20 000 kronor, finansieras av Draken film och är grundat av regissören Andreas Öhman.

Nordisk Film & TV Fond Prize på 200 000 kr tilldelades den danska tv-serien All the Sins och huvudmanusförfattarna Mika Ronkainen och Merja Aakko.

Foto: Carla Orrego Veliz

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen