48:e festivalen 24 jan - 2 feb, 2025
Besökare
Industry
48:e festivalen
24 Jan -
2 Feb, 2025

Startfältet för 2021 års upplaga av Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden är här! Sveriges främsta kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. De tävlande i Startsladdden kommer att visas på Göteborg Film Festival den 31 januari och eftersom festivalen blir digital nästa år är tävlingen tillgänglig att se i hela Sverige.

Göteborg Film Festival är Sveriges viktigaste arena för svensk kortfilm och bland tidigare vinnare av Startsladden finns filmer som Min Börda av Niki Lindroth von Bahr, Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van AertryckVärn av John SkoogPussy Have the Power av Lovisa SirénIngen lyssnar av Elin Övergaard och Las Palmas av Johannes Nyholm. Filmer som alla haft världspremiär i Startsladden för att sedan gå vidare till stora framgångar internationellt. 2020 vann Julia Lindström tävlingen med Daddy’s Girl.

– Det har varit ett svårt år för filmen, men trots rådande pandemi fortsätter den svenska kortfilmen att briljera. Årets startfält visar en stor konstnärlig bredd och sträcker sig från absurdistisk skräckanimation till lekfull metahybrid. Vi är oerhört imponerade av dessa åtta filmer som alla lyckas hålla den höga kvalitet och kreativa slagkraft som vi blivit vana att se i Startsladden, säger Annie Karlsson, ansvarig för kortfilmsprogrammet på Göteborg Film Festival.

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Studios, Red Rental By Maan, Teaterförbundet, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym och Shoot & Post

Nominerade filmer:

Startsladden

En lång utdragen olyckshändelse

Regi

Lisa Rydberg & Lars Henrik Andersson

10-åriga Henriks föräldrar delar det morbida nöjet att åka ut till olycksplatser som polisradion skvallrar om. Men det farliga och oroväckande finns inte bara på utsidan i Henriks värld. Hans pappa är ofta frånvarande och hans alkoholiserade mamma blir alltmera svartsynt och depressiv. Starkt berörande och skickligt berättad animation om att växa upp i en familj på väg mot ruinens brant.

Startsladden

Det bästa med corona

Regi

Roozbeh Behtaji & Astrid Söderberg

Under en fem dagars filmworkshop på temat “Det bästa med corona” skapar filmarna Astrid och Roozbeh konflikt hos en grupp skeptiska ungdomar som undrar om de egentligen bara utnyttjas som städpersonal. Det bästa med corona leker med den absurda verklighet vi befinner oss i och frågar sig om det kan komma något gott ur pandemiåret 2020.

Startsladden

Punani Steam

Regi

Emma Pål Brunzell

Influencern Isabell ska testa Punani Steam inför sina följare. Men vad som skulle bli ett peppigt skönhetsinlägg får oanade konsekvenser och när Isabell försöker förklara situationen för den oförstående sjuksköterskan på 1177 känns den långt ifrån hennes glammiga internetpersona.

Startsladden

The Expected

Regi

Carolina Sandvik

En gravid kvinna förblöder i badkaret. Förfärat tvingas hennes partner tillvarata det tomma skal som är kvar och hinka upp det uttömda innehållet i akvariet. Sedan fortsätter han sin instängda vardag alltmedan något växer i den blodfyllda glaslådan. Carolina Sandvik är tillbaka med en febrigt absurd skräckhistoria om ett par som går i väntans tider.

Startsladden

Nattåget

Regi

Jerry Carlsson

Oskar har varit på intervju i Stockholm och ska ta nattåget hem till Älvsbyn. Vad som först verkar bli en vanlig tågresa förändras fort när han får ögonkontakt med Ahmad. Aldrig har blickar varit så intensiva som i denna vackra, sexuellt laddade skildring av ett oväntat möte mellan två unga killar.

Startsladden

Förhör

Regi

Jakob Márky

En kvinna är på polisstationen för att anmäla sin man för sexuellt utnyttjande av barn. Frustrationen och upprördheten ökar när polisen inte tycks ta henne på allvar. Den förtätade och känsloladdade stämningen är påtaglig i en intensiv och drabbande film om en konflikt där ord står mot ord.

Startsladden

Du är alltid 20

Regi

Christer Wahlberg

I en film från det tidiga 2000-talet hittar Christer sitt 19-åriga jag. På filmen, som har de fetaste ljudeffekterna och titeln Knark, spelar han och hans bästa vän vuxna versioner av sig själva. En vinterkväll förändras allt, de storslagna framtidsvisionerna slås i kras och filmen blir till ett vemodigt minne av odödlig ungdom och en vänskap som gått förlorad.

Startsladden

Först här

Regi

Clara Bodén

Ett samtal från ett callcenter i Stockholm blir utgångspunkten för en poetisk och reflekterande dokumentär om vad det innebär att leva av skogen. Med sin unika ton och utsökta bildberättande undersöker regissören Clara Bodén den eskalerande distansen mellan stad och landsbygd.

Få vårt nyhetsbrev

Vi delar aldrig din e-post med någon och du kan när som helst avbryta prenumerationen